KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Necrologue on Jeffrey

Kroz nekih desetak dana, 27. lipnja, navršit će se 58 godina od rođenja Jeffreyja Lee Piercea, kantautora i frontmana kultnog sastava The Gun Club. Dostojan sebi i svojem iskrenom i beskompromisnom stilu, prebrzo je sagorio, otišavši sa ovog svijeta posljednjeg dana ožujka 1996., s nepunih 38 godina. Posvetimo stoga jutro 16. lipnja neprežaljenom nam Jeffreyju, te u miru opuštenosti i hlada mliječnog bara zvanog Soda Fountain preslušajmo prigodni izbor obrada Jeffreyjevih pjesama. Kasnoproljetna su jutra stvorena za to!

 

Kroz nekih desetak dana, 27. lipnja, navršit će se 58 godina od rođenja Jeffreyja Lee Piercea, kantautora i frontmana kultnog sastava The Gun Club. Nažalost, on neće slaviti rođendan. Dostojan sebi i svojem iskrenom i beskompromisnom stilu, prebrzo je sagorio, otišavši sa ovog svijeta posljednjeg dana ožujka 1996., s nepunih 38 godina.

Dugogodišnja ovisnost o heroinu i alkoholu, potpomognuta cirozom jetre, AIDS-om i kroničnim hepatitisom naplatila je danak u vidu moždang udara. Možemo samo nagađati što nam je sve Jeffrey još mogao reći, ali to sada ionako više nije bitno. Važna je njegova glazbena i poetska ostavština, a da ista ne potone u limb zaborava, potrudili su se njegovi kolege glazbenici obrađujući njegove skladbe. Ti su, po mišljenju potpisnika ovih redaka izuzetno uspjeli pokušaji na koncu sabrani, te objavljeni u formi dva tribute to albuma; We Are Only Riders (2009.) i The Journey Is Long (2012.).

Clipboard

01 Nick Cave – Ramblin’ Mind
02 Mark Lanegan – Constant waiting
03 Raveonettes – Free To Walk
04 Debbie Harry – Lucky Jim
05 David Eugene Edwards – Ramblin’ Mind
06 The Sadies – Constant Waiting
07 Isobel Campbell & Mark Lanegan – Free To Walk
08 Lydia Lunch – St. Mark’s Place
09 Crippled Black Phoenix – Bells On The River
10 Cypress Grove – Ramblin’ Mind
11 Johnny Dowd – Constant Waiting
12 Mick Harvey – The Snow Country
13 David Eugene Edwards & Crippled Black Phoenix – Just Like A Mexican Love
14 The JLP Sessions Project – Walkin’ Down The Street (Doin’ My Thing)
15 Nick Cave – City In Pain
16 Hugo Race – I’m Going Upstairs
17 Steve Wynn – From Death To Texas
18 Isobel Campbell & Mark Lanegan – The Breaking Hands
19 Bertrand Cantat, Pascal Humbert, Warren Ellis & Cypress Grove – Rose’s Blues
20 Thalia Zedek & Chris Brokaw – Zonar Rose
21 Cypress Grove – L.A. County Jail Blues
22 Barry Adamson – I Wanna Be You
23 Mick Harvey – Sonny Boy
24 Vertical Smile – Book Of Love
25 Astro-Unicorn – Body & Soul
26 Lydia Lunch – The Brink
27 Nick Cave & Deborah Harry – The Breaking Hands
28 Tex Perkins & Lydia Lunch – In My Room
29 Mick Harvey – St. Mark’s Place
30 The Jim Jones Revue – Ain’t My Problem Baby

Clipboard Neki od bitnijih kolaboratora na ovim posvetnim projetkima za neprežaljenog Jeffreyja: Barry Adamson, David Eugene Edwards, Debbie Harry, Hugo race, Johnny Dowd, Mark Lanegan, Mick Harvey te Nick Cave. Pogledate li pažljiviije, neće vam promaći detalj da se od dijela priloženih lica može sastaviti praktički potpuna prva postava The Bad Seedsa. Nedostaje samo Blixa!

Uostalom, imena prisutna na ta dva posvetna projekta dovoljno govore sama za sebe – tu su Nick Cave, Mick Harvey, Mark Lanegan, Johnny Dowd, Hugo Race, Barry Adamson, Debbie Harry, David Eugene Edwards, Cypress Grove, Crippled Black Phoenix, Lydia Lunch, The Sadies, The Raveonettes, Isobel Campbell, Chris Brokaw, Pascal Humbert, Warren Ellis, Steve Wynn… a to su tek neki od zastupljenih.

Posvetimo stoga jutro 16. lipnja neprežaljenom nam Jeffreyju, te u miru opuštenosti i hlada mliječnog bara zvanog Soda Fountain preslušajmo prigodni izbor obrada Jeffreyjevih pjesama. Kasnoproljetna su jutra stvorena za to!

 

powered & provided by ©eXit

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

autor: Vjeran Stojanac, 15/06/2016

, , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

The X Files

10:00–12:00 Četvrtak 4.3.2021.

Još jedna neobična Soda Fountain!

Secret Knowledge of Backroads

19/11/2014.

Kako je to već običaj četvrtkom, u 10.00 h kreće još jedno izdanje emisije Soda Fountain. Što reći ovog puta? Pa, u slučaju apokalipse birajte pokrajnje puteve, jer će oni glavni biti zakrčeni!

I Often Dream of Trains

10:00–12:00 Četvrtak 30.3.2017.

Imaginarno putovanje među terminalnim postajama: iz parnjača u podzemene sustave, izron na površinu i hvatanje suvremenijeg vlaka, presjedanje u vagone vučene dizel strojem i … putovanje se nastavlja!

Jutarnji program četvrtkom – eklektično spajanje nespojivog!

20/11/2013.

Današnje izdanje Jutarnjeg programa četvrtkom ne poštuje kanone stila i sklada, no to je samo čini još zanimljivijom i nepredvidivijom!

Tjedna rotacija

Arhiva

DARKSIDE / Spiral

PUBLIC IMAGE LTD. / Album (1986)

JAMES BLAKE / Say What You Will

SETH TROXLER / Rhythm Control

DON ELLIS / Tears of Joy (1971)

SIKTER / My Music (2005)