KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Jethro Tull – Crossing the Years

20:00–22:45 Subota 8.8.2020.

Mali presjek kroz recimo prvu ali znakovitu fazu Jethro Tulla. Nakon jezivog Under Wraps sve je otišlo u tri….

Kako se da naslutiti iz imena, ovotjedni je eXit presjek stvaralaštva sastava Jethro Tull, koncipiran kroz tri albuma – Nisu priloženi u cjelini već raštrkano. To su Aqualung (1971.). Songs From The Wood (1977.) i Broadsword and the Beast (1082.). Pažljivi slušatečlji odnosno poznavatelji opusa ovog kultnog sastava će uočiti kako se godinama izričaj Andersona i ekipe mijenja, a ova tri albuma su najbolji primjer kako se modificirao njihov zvuk koji je sa bluesa i folka otplovio ka progresivnijem izričaju i tematici obojanom nordijskom mitoogijom, no to je u ovom kontekstu manje bitno. Neki će mi zamjeriti što sam izostavio primjerice Stand Up, Benefit, Heavy Horses i još neke naslove ali za mene kažu da volim maltretirati ljude (oni koji me poznaju se neće s time složiti). Izbor je dakle ovakav. Da vas isuviše ne davim prilažem nekoliko korisnih linkova od kojih je jedan moj tekst; mogli ste ga uostalom pročitati u knjizi Crtice iz podzemlja, koja uskoro dobija nastavak.

By the Way prodaja Crtica  je dobro krenula ali onda je ukupna zarada podbacila. Ne u potpunosti ali ipak…   Previše sam knjiga podijelio ljudima o čijim manama sad neću. Nek se vesele i uče žurnalističko/kritičarskoj pismenosti.

Evo linkova koje sam obećao, i čitajte ovaj zasad objavljeni dio Crtica iz podzemlja, jer vas u drugom nadolazećem dijelu očekuju između ostalih Swansi, Scott Walker, Einstürzende Neubauten, John Foxx, Death In June, The For Carnation i slična imena od kojih vam se diže kosa na glavi. Strepite!

JETHRO TULL / Aqualung (1971.)

http://jethrotull.com/broadsword/

http://jethrotull.com/songsfromthewood/

Dakle, to je to… Zasad!

PS. Ian Anderson se ne osjeća dobro i ima problema s plućima što je loša vijest. Ona dobra je da nema Covid – 19!

U svakom slučaju imam dojam da ni financijski ne stoji baš bajno. U pauzi nedavnog zagrebačkog koncerta, osobno je prodavao majice na štandu! Zar nije mogao naći nekog klinca da taj posao obavi za jebenih 500 kn, a moglo je i u funtama, također usranim, posebice sad nakon Brexita….

autor: Vjeran Stojanac, 07/08/2020

,

Vezane objave

Arhiva

Thin White Rope: Poets of the Desert Floors & Dead End Streets

20:00–23:00 Subota 11.4.2020.

Među brojnim zaboravljenim draguljima američke nezavisne scene postoji jedno ime koje bolno strši, svjesno svojeg neprihvaćanja i degradacije. Srećom, istina je blaža prema sastavu Thin White Rope, kolektivu koji se nije mogao lako klasificirati mada je zemljopisno, tematski, pa dijelom i glazbeno vezan uz tzv. Paisley Underground. ‘Pustinjski rock’ je produkt napora koje su Guy Kyser i društvo ulagali u skladanje vanvremenskih pjesama, a danas su im za to zahvalni brojni, u rasponu od Uncle Tupela, Mogwaija, My Bloody Valentine, Calexica, pa sve do nepojmljivih imena poput Kyussa ili QOTSA! Uživajte u ovoj bistroj i pustinjski zvjezdanoj ‘Thin White Rope’ večeri!

Codeine

20:00–23:00 Subota 17.8.2019.

Kodein je opioidni analgetik i to ne naročito jak. Tako se zvao i pas Townesa Van Zandta a to je i ime sastava koji je tema ovosubotnjeg eXita.

Donovan

20:00–21:30 Subota 22.8.2020.

Vrijeme je da se podsjetite!

Roger Waters – The Wall (2015.)

27/11/2015.

Dvije godine po završetku turneje koja je kultni ‘The Wall’ predstavila u djelimično novijem ruhu (o čijim manama i prednostima možete pročitati u priloženoj najavi), Roger Waters objavljuje presjek tog tri godine dugačkog poduhvata – vjerojatno najduže turneje u povijesti popularne glazbe – u formi dvostrukog CD-a, kao i DVD-a, te BluRay-ja. Svaka čast ljudima koji se barem nominalno bore za onaj već iskurvani slogan francuske građanske revolucije (Sloboda, Bratstvo, Jednakost), no termin izdavanja ovog zapisa se poprilično nesretno preklapa s podizanjem novih zidova i bodljikavih žica, barem između mizernih ex-socijalističkih državica. Zašto je veličanstvena vizija jednog genija tako olako pala u vodu, te nije li on sam svojim selekcionizmom dao doprinos takvom razvoju događaja? Odgovori se možda kriju u isječcima iz intervjua (veći dio njih je iz upravo objavljenog dokumentarca ‘The Wall’), ali i u aktualnoj globalnoj situaciji koja pomalo rigidno predstavlja krah Rogerove životne bitke!

Tjedna rotacija

Arhiva

THE MARS VOLTA / The Mars Volta

ELASTICA / Elastica (1995)

NAKHANE / Tell Me Your Politik

MIND AGAINST / fabric presents

PORTISHEAD / Roseland NYC

PORTO MORTO / Portofon (2019)

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM