KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Hiroshima Mon Amour

Igrom sudbine, današnji se termin emitiranja Soda Fountaina poklapa s sedamdesetogodišnjicom prvog nuklearnog napada usmjerenog protiv civila, odnosno bacanja fizijske bombe nazvane ‘little boy’ na japanski grad Hiroshimu. Možda će vam se izbor pjesama donekle učiniti sličan onome iz ‘Atomic Powera’, nedavno emitiranog izdanja eXita, no bitna je poruka, a ta je da nam i dalje nad glavom visi opasnost koja je obznanjena prije točno sedamdeset godina.

 

Vjerojatno ste već uočili kako koncept emisije/liste Soda Fountain varira ovisno o prigodama – katkad je riječ o čisto eklektički složenoj listi koja svrhovito prekriva desetljeća popularne (i one manje popularne) glazbe, no česte su i verzije uobličene u formi tematskih blokova.

Današnji broadcast jest upravo takav; tematski blok posvećen jednom ne baš veselom događaju, no svejedno temeljito obrađenom u recentnoj glazbenoj ostavštini (recentno ovdje znači pola stoljeća, pa i više). Naime, na današnji je dan prije točno 70 godina eksplodirala prva nuklearna bomba svjesno namijenjena tamanjenju civila. Dogodilo se to u 08:14 h po lokalnom vremenu japanskog grada Hiroshime.

Tragedije se ne mogu opjevati bez skrivenih slojeva tuge, često prisutnog osjećaja beznađa, pa katkad i natruha crnohumorne ironije. Neka vas ovo zadnje ne navede na pogrešno mišljenje kako se možda pojedini autor ili sastav sprdaju s pogibljom pedesetak tisuća ljudi, pošto je priča bitno složenija. Sjetite se Kurta Vonneguta, koji je na pitanje zbog čega je Klaonicu 5 (Slaughterhouse 5), svoj roman o savezničkom razaranju Dresdena u veljači 1945. obojio crnohumornim, pa i sarkastičnim tonovima odgovorio otprilike ovako:

Ozbiljan roman bi na kraju ispao djelo po kojemu bi se snimali filmovi u kojima bi glumio John Wayne i slični, te bi se antiratna poruka na koncu pretvorila u glorificiranje rata. Stoga mislim da je antiroman s elementima crnog humora i sarkazma jedini pravi način. Uostalom, kroz koje desetljeće čemo se na takav način postavljati prema sličnim masovnim pokoljima poput Auschwitza ili Hiroshime.

OK, odmah se ograđujem – ovo nije detaljan, čisti citat, već sam ga po sjećanju skrojio iz nekoliko odvojenih Vonnegutovih izjava. No, poruka je jasna. A ako funkcionira u književnoj domeni, zašto ne bi i u glazbenoj? Svejedno, na ovoj današnjoj listi takve su rijetke. Možda zato što je Hiroshima u kolektivnoj svijesti civilizacije zabilježena kao onaj ključni trenutak nakon kojeg je čovječanstvo shvatilo da je saamo sebe dovelo do mogućnosti samouništenja, te da nakon toga ništa neće biti isto.

Prijetnja koja se obznanila prije točno sedamdeset godina i dalje visi nad našim glavama.

Imajte to na umu preslušavajući ovotjedno izdanje Soda Fountaina.

(introduction: A Bomb Over Hiroshima)
01 OMD – Enola Gay
02 Crosby, Stills, Nash & Young – Wooden Ships
03 Lost In August – A Song Of The Atomic Bombing Of Hiroshima
04 Uncle Tupelo – Atomic Power
05 John Foxx – Hiroshima Mon Amour
06 Wushful Thinking – Hiroshima
07 The Stranglers – Nuclear Device
08 Siouxsie & The Banshees – Cities In The Dust
09 Yo La Tengo – Nuclear War (Version IV)
10 The Dead Science – Hiroshima Love Song
11 U2 – Seconds
12 The Byrds – I Come And Stand At Every Door
13 Francesco De Gregori – Hiroshima
14 Brian Eno – The Big Ship
(intermezzo: Allen Ginsberg – Hum Bomb)
15 Bryan Ferry & Jonny Greenwood – Hiroshima
16 Bob Dylan – A Hard Rain’s A-Gonna Fall
17 The Minutemen – Paranoid Chant
18 Anne Clark – Poem For A Nuclear Romance
19 Sentimentale Jugend – Hiroshima
20 Ultravox – Dancing With Tears In My Eyes
21 Mono – A Thousand Paper Cranes
22 Greg Lake – Nuclear Attack
23 Pink Floyd – Two Suns In The Sunset
24 Jim Page – Hiroshima, nagasaki Russian Roulette
25 Kate Bush – Breathing
26 Vera Lynn – We’ll Meet Again
(outro: Enola 06/08/1945; 08:45 h, Gay Over Hiroshima)

article-2330272-01568A1F0000044D-61_634x484

powered & provided by ©eXit

 

autor: Vjeran Stojanac, 05/08/2015

, , , ,

Vezane objave

Arhiva

Jutarnji program četvrtkom: Lonesome Songwriters of America

13/11/2013.

Soda Fountain, odnosno Jutarnji program četvrtkom se ovog tjedna bavi individualizacijom krivnje glede kolektivnog zločina u vidu singer/songwriter nastojanja (i uspjeha). Sve u listi navedene osobe spadaju u neku vrstu odmetnika, ako ne od zakona, onda barem od samih sebe. No, individualizacija će uspjeti, te spomenutima donijeti barem dio iskupljenja samo ukoliko im slušanjem liste pružite podršku. God Bless USA!

Threnody to abandoned Places

08/07/2015.

Napuštena mjesta – stambene zgrade, oksidacijom uništene tvorinice, napušteni parkovi i igrališta, opustjele autoceste… Plovidba takvim pomalo distopijskim ali itekako mogućim predjelima budućnosti tema je ovotjednog izdanja emsije Soda Fountain!

Half Dark Side

17/02/2015.

Ovog četvrtka slijedi još jedno eklektično izdanje Soda Fountaina; bez stroge tematike, ali sa blagim otklonom ka tamnoj strani! Nadamo se da ćete uz našu municioznu listu provesti još jedno ugodno radno jutro!

Oswald

10:00–11:50 Četvrtak 8.10.2020.

Nije emisija o konspiracijama nego opuštanje za kasno jutro četvrtkom!

Tjedna rotacija

Arhiva

DAMON ALBARN / The Nearer the Fountain, More Pure the Stream Flows

THE PiETASTERS / willis (1997)

HIATUS KAIYOTE / And We Go Gentle

KOLLEKTIV TURMSTRAßE / Studio Session

ROXY MUSIC / Viva! Roxy Music (1976)

REBEL STAR / Početak i kraj