KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Fox & His Friends Records i KLFM predstavljaju “Prizmu” Nenada Vilovića

18:00–20:00 Petak 2.12.2022.

Tradicionalno na kraju godine pripremamo poslasticu za audiofile, prezentaciju prvog izdanja instrumentalne elektroničke ploče Nenada Vilovića “Prizma”.

Ovo iznimno zanimljivo izdanje će nam u petak 2. prosinca u 18.00 u Beton kinu Doma mladih predstaviti naši dragi gosti i prijatelji Željko Luketić i Leri Ahel, koji su u sklopu svoje izdavačke kuće Fox & His Friends Records objavili ovaj vinil, te sam autor Nenad Vilović. Sretni samo da je i naš mali kolektiv kroz projekt “Aspalathos” sudjelovao i pomogao u istraživanju i revalorizaciji glazbenih bisera nastalih u Splitu 70-ih i 80-ih godina. U razgovoru s izdavačima i Nenadom Vilovićem dotaknu ćemo se splitske glazbene scene tih godina te govoriti o nepoznatim i skrivenim detaljima ovakvih eksperimenata izvan komercijalne produkcije. Također ćemo pričati i o važnosti glazbene arheologije i revalorizacije, zatim o slojevitosti i zahtjevnosti ovog procesa i glazbenom izdavaštvu danas. Bit će prezentirano i drugo novo izdanje ove izdavačke kuće, ploča “YU Aerobic” Alfija Kabilja

Nakon prezentacija i razgovora, nastavljamo druženje u Adriatic Social Club uz selekciju Eclektiko KLFM kolektiva, koja će obuhvatiti i neke od trackova Fox & His Friends labela.

Program u Domu mladih je podržan sredstvima Javnih potreba u kulturi Ministarstva kulture i medija RH i održava se u suradnji s MKC Split.

Prenosimo press najavu Fox & His Friends izdavača.

Grad Split, omiljena ljetna destinacija na Mediteranu, poznat je i kao hrvatska prijestolnica festivalske i pop glazbe, klapskog pjevanja i srodnih žanrova. To bi se uskoro moglo promijeniti, kada svjetlost dana ugleda dugo očekivani solo-prvijenac kompozitora, glazbenika i producenta Nenada Vilovića, čovjeka bez kojega je splitska, hrvatska i ex-jugoslavenska povijest pop-glazbe nezamisliva. Album „Prizma“ snimljen je 1985. godine, nikada nije objavljen niti javno izvođen, no javnost, prema autorovoj osobnoj procjeni, nije tada bila spremna za njega. Radikalni odmak od pop-produkcija tipičnih za bivšeg višestrukog pobjednika, a potom i voditelja utjecajnog Festivala zabavne glazbe Split, Vilović je učinio snimivši potpuno instrumentalni, elektronski i ambijentalni album. Čuo ga je tada samo jedan novinar Slobodne Dalmacije i pohvalio ga, no to nije spriječilo Vilovića u odluci da taj materijal, nakon odbijenica nekoliko diskografskih kuća koje su ocijenile da je „previše eksperimentalan“, povuče i s objavom pričeka neko drugo i bolje vrijeme.

Urednici i vlasnici riječko-zagrebačke izdavačke kuće Fox & His Friends Records, Leri Ahel i Željko Luketić, posjetili su Vilovićev studio nakon uspješne suradnje na albumu „Socijalistički Disco: Ples iza jugoslavenske baršunaste zavjese 1977. – 1987.“ i tada čuli master-vrpce „bunkeriranog“ albuma „Prizma“. Prvo slušanje bila je definitivna potvrda njegovog talenta za elektronsku, ambijentalnu i downtempo instrumentalnu glazbu, aranžiranu s upečatljivim primjesama mediteranskog etno zvuka. Vilović je zadržao pop-okvir u trajanju skladbi, no sve ostalo bilo je drugačije: ploča od 12 slojevitih kompozicija, puna ritmičnih i produkcijskih eksperimenata, ali i opuštajućih trenutaka na tragu je najboljih radova svjetskih autora progresivne i ambijentalne space-synth glazbe. Ovo otkriće označava i promjenu narativa ne samo u karijeri Nenada Vilovića nego i povijesno u Jugoslaviji ne odveć omiljenog koncepta instrumentalnih, elektronskih albuma. Tek je nekolicina kompozitora koji su se 70-tih i 80-tih godina „usudili“ objaviti slične albume: Miha Kralj, Laza Ristovski, Igor Savin i Kornelije Kovač, primjerice, sada imaju društvo u kategoriji ploča koje su u svoje vrijeme tiražno podbacile, no danas se kod novih generacija diskofila iznimno cijene. „PrizmaNenada Vilovića čekala je 37 godina taj premijerni trenutak.

Svaki instrument na ovom albumu (njih gotovo 40!) odsvirao je sam Nenad Vilović. Također ih je i snimio, producirao i miksao u vlastitom studiju NV. Jugoslavenski i hrvatski disco i pop inovator, nekoć i šef Splitskog festivala, u svome gradu je najteže dolazio do priznanja. Međutim, u bogatoj biografiji kriju se počeci u kultnim grupama Mladi Batali (koja je lansirala karijeru Đurđice Miličević, kasnije Barlović u Novim fosilima) i grupi ST, poznatijoj i kao Nenad Vilović & grupa ST, gdje je surađivao sa Zoricom Kondžom i brojnim drugim vokalisticama. Prve glazbene korake u studiju Nenada Vilovića imao je Dino Dvornik, dok su javnosti najpoznatije produkcije, kompozicije i aranžmani koje je potpisivao za Ambasadore, Olivera Dragojevića, Meri Cetinić, Anu Sasso, Ivicu Šurjaka, Rivu, Zlatka Pejakovića, Duška Lokina, Đorđija Peruzovića i mnoge druge.

Prizma“ je pronašla svoj put do svijeta putem ekskluzivnog vinilnog izdanja kojega je posebnom audiofilskom tehnikom direktnog metalnog urezivanja pripremio njemački studio Pauler Acoustics. Mastering originalnih vrpci potpisuje Antony Ryan iz Danske, dok je dizajn i crtež omota i naslovnice ploče izradio američki autor Eric Adrian Lee (inače autor omota za izdanja Goblina, Fabia Frizzija, Ennia Morriconea, Pina Donaggia, Riza Ortolanija i druge). U svojoj vizualnoj ideji, inspiriranoj glazbom Nenada Vilovića, spojio je pustinju, more, Tangerine Dream, Klausa Schulzea i grad Split. „PrizmaNenada Vilovića u izdanju Fox & His Friends Records se pojavljuje krajem studenog, dok ju je na digitalnim platformama moguće čuti putem Believe SAS distribucije.

©℗ 2022 Fox & His Friends Records

STREAM: https://bfan.link/prizma

BANDCAMP: http://foxandhisfriends.bandcamp.com

 

autor: mondo cinematico, 03/11/2022

, , , , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

In Memoriam: Gram Parsons (19.09.1973. – 19.09.2013.)

18/09/2013.

19. rujna 2013. navršava se četrdeset godina od prerane smrti Grama Parsonsa, čovjeka koji je nakon brojnih tuđih polovičnih uspjeha u stapanju tradicionalnih i modernističkih glazbenih pravaca iznašao formulu za suživot, ujedinivši na koncu ne samo country i rock, već iznašavši sveopću formulu onoga što se naziva Kozmičkom Američkom Glazbom!

Svemirko u Judinom drvu

20/11/2019.

U petak 22. studenog trenutno jedan od popularnijih novijih bendova na ovim prostorima – Svemirko dolazi u Split, u Judino drvo, rasplesati…

Radio Dan i Noć: Poveznice dizajna i glazbe

07/02/2017.

Drugog je prosinca 2016. po treći put održana manifestacija ‘Radio dan i noć’, koja kombinacijom predavanja, radionica te žive prezentacije radijskih DJeva obilježava rođendan radija KLFM.

In Memoriam: Lou Reed (02.03.1942. – 27.10.2013.)

28/10/2013.

Lou Reed, čovjek koji je današnji rock zadužio ne samo nastupnim albumom Velvet Undergrounda već i ne svojevoljnim izborom lociranja među “očeve punka”, kao i nizom odličnih samostalnih radova, više nije na ovoj razini postojanja. Svejedno, kad idući put budete preslušavali omiljene glazbene sastave, stanite na trenutak i zapitajte se u kojoj mjeri djelo nadživjava autora. Nemoguće je ne naletjeti na natruhe Louovog poslanstva na ovom svijetu. Uistinu, mogli bi biti ugodno iznenađeni! Spomenimo mu to kad uskoro i mi dođemo do te vantjelesne razine – valjda će znati cjeniti”

Tjedna rotacija

Arhiva

MITSKI / The Land Is Inhospitable and So Are We

THE JESUS AND MARY CHAIN / Darklands (1987)

FUTURE ISLANDS / Deep in the Night

WHOMADEWHO / Body Language

ZZ TOP / Raw (Live)

NEMANJA / Voodoo Beat

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM