KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Prolazak hladne fronte

Zamalo petogodišnja šutnja je razbijena. Matt Elliott je konačno objavio taj dugoočekivani album. Ambijent se nije promjenio iako su neke stvari drugačije. Uradak se zove ‘The Calm Before’ i logički sluti na pad barometarskog tlaka. S oceana pristižu prve kapljice kiše. istovremeno, iz pravca jugozapada nadiru olujni oblaci, dok hladni zrak struji ispod preostalog vedrog dijela neba.

 

Zamalo petogodišnja šutnja je razbijena. Matt Elliott je konačno objavio taj dugoočekivani album. Ambijent se nije promjenio iako su neke stvari drugačije. Uradak se zove The Calm Before i neumitno sluti na pad barometarskog tlaka, uz sve popratne posljedice.

Ukoliko bi se glazbenom stvaralaštvu Matta Elliota mogao dodjeliti neki od četiri Empedolova elementarna arhetipa, to bi defintivno bio onaj vodeni. Fragmenti iz njegovog kreativnog predživota već govore tome u prilog. Dovoljno se prisjetiti srceparajuće skladbe Kursk (o tragičnoj sudbini istoimene ruske nuklearne podmornice), ili pak one s nazivom I name this ship the tragedy, bless her & all who sail with her. Uglavnom, motivi brodova i mora te priče o plovidbama i lučkim krčmama sastavni su dio njegovog legendarija.

No, postoji i drugi razlog prizivanja vodenog beskraja, a to je izrazita fluidnost kojom odiše Mattov glazbeni izričaj – da, taj izričaj koji zbunjuje kako kritiku tako i slušateljstvo, mada bi se uz određene restrikcije mogao klasificirati kao mračni apokaliptički folk.

image_4122The Calm Before slijedi takav predložak, iako pomalo odskače od prethodnih ostvarenja i to ponajviše posjedovanjem nečeg rudimentarnog. Preslušavajući ovaj album lako uronite u tlapnju o tome kako je snimljen prije svih ostalih, te da je samom autoru služio kao zbirka ogleda koje će koristiti u daljnjem radu. Na koncu, to je i moguće, jer samo idioti još vjeruju da je vrijeme linearno.

Uvodna A Beginning izranja iz sklada kojeg uglavnom zadržava tijekom svojih minut ipo trajanja, iako će pri kraju zadobiti kakofoničnu glazuru i pretopiti se u epsku, naslovnu The Calm Before, zamalo petnaestominutnu meditaciju o nadolazećoj oluji. Za razliku od sličnih duljih Mattovih uradaka, ova pjesma nije podložna pretjeranim promjenama atmosfere i tempa, mada pozadinski aranžmani u vidu udaraljki i gudača blokiraju potencijalnu monotoniju kakva uvijek vreba nad djelima takve duljine.

Ukoliko je The Feast of St. Stephen očekivani intermezzo, a drugo ne može ni biti, I only wanted to give You everything jest onaj klasični Matt Elliott u punom sjaju; devetominutna akustična molska balada uzlazne putanje koja doslovno oduzima dah i nagoni na promišljanje o smislu života. No, kad je ova jedinka u pitanju, već smo navikli!

Wings & Crown je možebitni naziv lučkog puba u Mattovom rodnom Bristolu ili pak nekakva kovanica iznikla iz njegovih učestalih plutanja alkoholnim maglama i svojevrsni joj se štimung monarhističke Britanije ne može poreći, ali u glazbenom smislu poprilično strši iz tkiva albuma. Zvuk je pun, prijeteći, kotrljajući, doslovice priziva tu slutnju elementarne nepogode i rasplinjava se u uvjetnom crescendu. Najava kraja?

Da, kraja albuma, jer slijedi odjavna, pomalo refleksivna The Allegory of the Cave. Osam minuta i nešto, ako već želite ove pjesme tretirati i klasificirati po trajanju. Ista će skončati uranjanjem u gotovo radosnu tišinu, no to je tek privid – nešto se mora zbiti, a zbiti će se po završetku kompozicije. I albuma.

Kakva će biti ta oluja, možemo tek nagađati. Moguće jedna od onih koje tek speru prašinu s gradskih ulica, povuku se skoro nadzvučnom brzinom ostavljajući blistav i pročišćen krajolik, s trunkom nade i dugom nad obzorom. Uistinu, The Calm Before ne skončava u beznađu koje prati ranije albume Matta Elliotta i to je ono što ovaj uradak postavlja na sam početak. A onda se zapitate prethodi li nada beznađu ili je možda obrnuto? Ili je u pitanju jedan od onih nerješivih logičkih paradoksa u smislu prioriteta uzorka i posljedice?

S oceana pristižu prve kapljice kiše. istovremeno, iz pravca jugozapada nadiru olujni oblaci, dok hladni zrak struji ispod preostalog vedrog dijela neba.

mattElliottTheCalmBefore

Matt Elliott: The Calm Before (2016.)

01 A Beginning   01:28
02 The Calm Before   14:22
03 The Feast of St. Stephen   03:16
04 I Only Wanted to Give You Everything   09:27
05 Wings & Crown   05:39
06 The Allegory of the Cave   08:39

Vjeran Stojanac

 

 

autor: Vjeran Stojanac, 12/02/2016

, , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Woven Hand – Refractory Obdurate (Deathwish Inc., 2014.)

03/05/2014.

Šesti album (ne računamo li neke usputne, npr. teatarske suradnje) Woven Handa nije toliko energičan poput prethodnika ‘The Laughing Stalk’, no zato nudi lucidno zamišljen koncept koji se retrogradno osvrće ne samo na glazbene i ambijentalne potke Edwardsovog pionirskog sastava 16 Horsepower, već i na njegove glazbene uzore u rasponu od Nicka Cavea, preko Bauhausa, Echo & the Bunnymen i The Culta, pa do neizbježnog Joy Divisiona!

POTBELLY 25.OBLJETNICA

18/12/2019.

Umjesto slušanja „punk rocka“ kao Green Shit, mislim Day, samo okrenite na Potbelly. Nećete požaliti.

Mick Harvey – FOUR (Acts of Love)

24/06/2013.

Dvije godine nakon mračnog i refleksivnog ‘Sketches from the Book of the Dead’, na kojemu je kontemplirao o temama gubitka, sjećanja i smrti, Mick Harvey se vraća s možda najboljim i definitivno najzrelijim ostvarenjem u svojoj četiri desetljeća dugoj karijeri, albumom FOUR (Acts of Love) čija je temeljna potka ni manje ni više nego ljubav u svojem najromantičnijem izdanju!

Tuxedomoon – Pink Narcissus (Crammed Discs, 2014.)

16/05/2014.

Novoobjavljeni album art rock skupine Tuxedomoon u stvari je iznova napisani soundtrack za kontroverzni film ‘Pink Narcissus’ američkog avangardnog redatelja Jamesa Bidgooda. Odgovor na pitanje u kojoj mjeri ovaj minimalistički i pomalo linearni album može pratiti slojevitu i pomalo zbunjujuću strukturu vizualnog izvornika može dati tek simultani doživljaj kroz oba medija, no sam će album, sudeći po prvim kritičarskim hvalospjevima zasigurno naći svoje mjesto u srcima dugogodišnjih štovatelja glazbe Tuxedomoona.

Tjedna rotacija

Arhiva

JEFF PARKER / Suite for Max Brown

Napoli Segreta Vol. 2

LA ROUX / Automatic Driver

PALMS TRAX / Essential Mix

R.E.M. / Live at the Olympia

ĐUTKO / Slušaj mala!