KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Nick Cave & The Bad Seeds – Skeleton Tree (2016.)

Gorka ironija sudbine je u jednom trenutku ispreplela nastajanje albuma ‘Skeleton Tree’ i osobnu tragediju Nicka Cavea; pogiblju njegovog petnaestogodišnjeg sina Arthura. Ipak, takav je nesretni slijed događaja rezultirao vrhunskim ostvarenjem koje kroz svoju fluidnost i prožetost temama poput boli, gubitka i neminovnosti na koncu ipak figurira u jedva primjetnom ali prisutnom bljesku katarze, nade te pomirenja sa Bogom i samim sobom!

 

You fell from the sky
Crash landed in a field
Near the river Adur
Flowers spring from the ground
Lambs burst from the wombs of their mothers
In a hole beneath the bridge
She convalesce, she fashioned masks of clay and twigs
You cried beneath the dripping trees
Ghost song lodged in the throat of a mermaid

/Nick Cave, Jesus Alone/

 

Sudbina, volja Svevišnjeg ili slijed slučajnosti – tumačite već po svojem nahođenju i svjetonazoru – ove su nas ionako tragične 2016. suočili sa dva izuzetno refleksivna, introvertna i mračna glazbena uratka. No, dok je Bowiejev Blackstar svjesno planiran oproštaj od ovozemaljskog odnosno uspjeli način da se vlastita smrt pretoči u umjetničko djelo, Skeleton Tree Nicka Cavea posjeduje drugačiju vrstu makabrističke aure. Njegova ‘tamna zvijezda’ ujedno je i njegov križ. Sve one teme koje su Cavea opsjedale još od pionirskih dana The Boys Next Door i The Birthday Partyja pa preko ranih The Bad Seedsa, teme poput ljubavi, mržnje, grijeha, smrti i iskupljenja sada iznova nadiru kao vododerina rastakajući već skoro dvadeset godina konzistentno tkivo njegove glazbe.

Nema tu pretjerivanja. Uz prve taktove Boatman’s Calla (1997.), Cave je rekao zbogom  apokaliptičkim slikama vlastitog pakla, skrasivši se u postojanoj ljubavnoj vezi koja će dvije godine kasnije, da dan pomrčine Sunca uroditi brakom. Isti su se događaji reflektirali u njegovu stvaralaštvu, oduzimajući glazbi The Bad Seedsa uvijek prisutan mračni timbar te je  transformirajući u nešto čemu je Cave godinama potajno stemio – kantautorskom izrazu koji će u narednom razdoblju uspješno balansirati između šansone i klasičnog rocka. Taj je period obilježen lepršavošću Nocturame i albuma blizanaca The Lyre of Orpheus i Abattoir Blues, kao i žestinom i čvrstinom materijala priloženog na albumu Dig, Lazarus, Dig!!! te u okviru projekta Grinderman. No, u narednim će se godinama stvari početi mijenjati.

Pogrešno uvjerenje javnosti kaže kako je nedavno objavljeni album Skeleton Tree nastao kao lamentacija za poginulim Caveovim sinom Arthurom, što je opet djelimično točno. Konkretno, natruhe povratka ‘korijenima’ vidljive su još i u pojedinim elementima prethodnog uratka Push the Sky Away iz 2013., iako nisu mogle nadvladati zacrtani optimizam koji je neupitno zračio iz većine skladbi. Skeleton Tree je koncipiran još tijekom 2014., kada su u jednom brightonskom studiju nastale prve rudimentarne snimke.

Čitav će kreativni proces biti naprasno prekinut te izmijenjen nakon Arthurove tragične smrti 14. srpnja 2015. (petnaestogodišnjak je, vjerojatno pod utjecajem LSD-ja izgubio ravnotežu te pao sa obalnog klifa visine dvadesetak metara, poginuvši na licu mjesta).

1826Čak su i najveći skeptici mogli predosjetiti zaglušujuću žestinu kojom će ova tragedija prožeti Caveovo nadolazeće djelo. Kada je u jesen iste godine nastavljen rad na albumu Skeleton Tree, neke već zacrtane smjernice su dobile novo značenje, dok su daljnje finese uobličavane i dodavane u hodu. Simbolika smrti, gubitka i korote bila je očito neizbježna, posebice u onom manjem dijelu materijala koji je konceptu pridodan nakon Arthurove pogiblje, no činjenica je da i ostatak pjesama prekognitivno odiše sličnim turobnim fluidom, a uvodni stihovi nastupne skladbe Jesus Alone svojom zlogukošću doslovno ostavljaju metalni okus u ustima!

U glazbenom smislu Skeleton Tree predstavlja osam kotrljajućih kompozicija  koje često zalaze u domene eksperimentalnog, mada ovaj izraz primite uvjetno – riječ je tek o lucidnom korištenju dronea, ambijentale, pozadinskih efekata i globalnih mogućnosti suvremenog tonskog studija. Svejedno, rasplinuta tekstura pjesama savršeno odgovara osjećaju fatalizma i nemoći koji izbija iz Nickovih stihova. Zvuk je sablastan i sa svim pridodanim šumovima odjekuje pulsirajući u lubanji slušatelja, dok daljnji gubitak veze sa ovozemaljskim naglašava skoro potpuni izostanak ritmičkih instrumenata čija je funkcija ionako ovdje svedena na pojačavanje atmosferičnosti albuma. Tek se u skladbi I need You može naslutiti preostatak onoga što podsjeća na klasičnu formu pop pjesme.

 

Kako bi auditoriju približio svoje neupitno konfliktne i sumorne osjećaje te pojasnio proces kreativnog nastajanja ovog albuma, Cave je zatražio pomoć redatelja Andrewa Dominka (s kojim je već surađivao u vidu  soundtracka za film The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford). Reziltat jest video uradak One More Time with Feeling, narativni dokumentarni film koji prati Cavea odnosne njegova razglabanja  o čitavoj toj situaciju koja ga je morila tijekom nastajanja Skeleton Treea.

Video je premijerno prikazan devetog rujna 2016., dakle na isti dan kada se u trgovinama pojavio album Skeleton Tree. Predstavnici medija su time došli na svoje, a Cave je izbjegao poprilično bolne potencijalne intervjue koji bi ga podsjećali na vlastiti gubitak. No, u svemu se tome ipak nazire tračak nade.

Uostalom, brojna su ona umjetnička dijela koja su tijekom povijesti nastajala iz bola i gubitka, no upravo je takav kreativni proces definirao svojevrsnu katarzu. Skeleton Tree jest album o bolu, tuzi i nenadoknadivom gubitku, ali ne treba sumnjati kako je svojem tvorcu omogućio jedan širi i dublji uvid u narav i posljedice takvog gubitka, što na koncu rezultira prihvaćanjem činjeničnog stanja i pomirenja sa Bogom i samim sobom.

A to je upravo ono što je Nicku Caveu u ovim trenucima prijeko potrebno!
packshot1-1536x1536-640x640

 

Nick Cave & the Bad Seeds: Skeleton Tree (2016.)

01 Jesus Alone 5:52
02 Rings Of Saturn 3:28
03 Girl In Amber 4:51
04 Magneto 5:22
05 Anthrocene 4:34
06 I Need You 5:58
07 Distant Sky 5:36
08 Skeleton Tree 4:01

Vjeran Stojanac

 

Save

Save

Save

Save

autor: Vjeran Stojanac, 14/09/2016

, , , , , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

The Beatles – Bijeli album / Revisited

0:00–0:00 Nedjelja 20.1.2019.

The Beatles. Bijeli album. Dvostruki. 50 godina kasnije.   I tako, vraćamo se u 68′.. Prošlo je 50 godina od…

Bill Callahan: Have Fun With God (2014.)

24/01/2014.

Neka Vas ne zbunjuje podatak da se na albumu ‘Have Fun With God’ kriju remixi skladbi s lanjskog ‘Dream Rivera’! Nominalni je duh dub-a prisutan u pozadinskim ritmičkim strukturama, te posebice kroz prozračni eho ambijenta, no taj je dub prije produkt transformacije tipičnih Callahanovih karakteristika poput narativnosti, linearnosti i minimalističke repetitivnosti u eterične, atmosferične produkte obrubljene čudnom, na trenutke nestvarno lijepom aurom, nego li nekakve svjesne intencije tipa “let’s make dub remix!”

Echo & the Bunnymen / Meteorites

28/04/2014.

‘Meteorites’ je specifičan album koji na zanimljiv način kombinira navalni gitarski zid i psihodeličnu pozadinu, no ako je vjerovati lideru Bunnymena, Ianu McCullochu, ovo će izdanje sastav konačno vratiti starim lovorikama na koje su početkom osamdesetih zasjeli izvrsnim ostvarenjima ‘Crocodiles’, ‘Heaven Up Here’, ‘Porcupine’ i ‘The Ocean Rain’. Koliko ima istine u Ianovim rječima, uvjerite se uz naš aktualni album tjedna!

Izgubljene-nađene u vremenu i prostoru

12/02/2016.

“Space & Time” – povratnička studijska ploča Claudine i Gemini, izbrušeni je dijamant u svojem punom sjaju i tvori logičan nastavak unatoč tolikoj vremenskoj distanci (ovdje kao diskretan podsjetnik, poslužio je mantrični napjev koji su djevojke već ranije iskoristile na njihovoj nastupnoj ploči “Silence & Wisdom). A upravo “distanca” postaje idealan lajtmotiv opusa Deux Filles – ovo je glazba za beskonačna uživanja u zamišljenom pogledu u daljinu, uvrnuta i u potpunosti neopterećena vremenom i prostorom na koje se referira u samom naslovu.

Tjedna rotacija

Arhiva

MOGWAI / As The Love Continues

DAFT PUNK / Random Access Memories (2013)

MOTORAMA / Pole Star

MR.C / Retro

MICHAEL KIWANUKA / Out Loud!

GABI NOVAK & ARSEN DEDIĆ ‎/ Gabi & Arsen (1980)