KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Trees of Maine / False Dawns

15:00–16:00 Srijeda 9.11.2016.

Indie. Dream. Pop.

INDIE

Postoji stav. Stav koji nije nužno isklesan od ideala. Stav kojemu uzrok nije inat, otpor, ponos. Već nešto puno pragmatičnije i zrelije: iskustvo. Biti neovisan, raditi sve sam, uzdati se u svoje znanje i uložiti mnogostruku energiju da prevrneš neku stepenicu “the hard way”.

Smjer je to u kojem je krenula ekipa okupljena oko protagonsita današnje priče. Bend koji se nije uklapao ni u mainstream ni u alternativu. Ekipa koju su jednako čudno gledali radijski DJ-i i organizatori underground koncerata.

Iz ekipe koja se nije uklapala u klišeje, koja je bila previše anglofilski nastrojena za domaće medije, a premekanoga i too-radio-friendly zvuka za TRUE alternativce, iskočio je jedan nemirni kreativac, koji nije mogao čekati treću reinkarnaciju svog matičnog kolektiva.

DREAM

Postoji san. San u kojem glazba nema granica. Onih granica u umovima ljudi. Upravo takav jedan san i dalje sanja Valdet Luboteni, frontmen i tekstopisac labinskih The Orange Strips, benda koji već preko desetljeća djeluje u gore opisanom raskoraku.

Bendovi usporavaju, hiberniraju, uzimaju čik-pauze, ali snovi ne posustaju. Neki su članovi kolketiva strpljviji, smireno čekaju iduće penjanje na stage, a drugi su brži, kreativniji i nemirniji. Imaju tu predivnu potrebu izbacivati iz sebe melodijske i tekstualne divote koje im se roje u glavi i prstima. Na tom tragu Luboteni je s tadašnjim glazbenim, a danas vizualnim i duhovnim suradnikom, Dinom Santalezom (Pridjevi) formirao projekt Trees of Maine, kako bi spriječio prelijevanje vlastitog kreativnog rezervoara. Prošlo je neko vrijeme, Dino se posvetio Pridjevima, a Valdet je polako snimao ton po ton, sastavljao melodiju po melodiju, filigranirao aramžmane i – prilično samozatajno – zgotovio dugosvirajući prvijenac svoga side-projekta.

luboteni

POP

Postoji glazba. Postoji i nešto što se zove “pop”. Trees of Maine je pop. Na prvo, drugo i sedmo uho. Poetika sazrijevanja u provincijskom gradu, dovršetak borbi s ostarijelim adolescentskim demonom, nikada do kraja ispričane priče o prošlim, sadašnjim i budućim međuljudskim vezama, slobodno mogu biti preslikane na ulice Philadelphije, Glasgowa, Brightona, ali jednako tako i Siska, Trogira ili Labina.

Glazbeno, “False Dawns” je savršeno skrojen spoj “trubadurske” akustike i nenametljive, gotovo organske elektro sintetike. Svaka pjesma varijacija je pop struktura na koje su naše uši toliko navikle, bez obzira bježale one u up-tempo ili se saplitale o usporene, dvoznamenkaste BPM-e. Dugujući jednako REM-u i Wilcu koliko i Oasisu i Radioheadu, ovaj je album i više nego dostojna zamjena u (možda i predugom) čekanju na nove Stripse, pokazujući drugo, ništa manje zanimljivo i kreativno lice Valdeta Lubotenija.

  1. Small Town Monster – 03:24
  2. Ceiling & The Bed – 03:57
  3. Over You – 03:44
  4. In The City – 03:37
  5. The End – 03:43
  6. Small Town Monster pt.2 – 00:30
  7. Venice on the Inside – 03:57
  8. Chainsaw – 03:31
  9. Love/Indifference – 04:00
  10. Heart & Skin – 04:51

Trees of Maine @ Bandcamp

autor: Borjan Batagelj, 08/11/2016

, ,

Vezane objave

Arhiva

CALIBRO 35 / Decade

15:00–16:00 Srijeda 28.2.2018.

Milanezi Calibro 35 slave desetogodišnjicu rada uz sjajni novi album “Decade”.

DRUGDEALER / Raw Honey

15:00–16:00 Subota 11.5.2019.

Sve ono što je kalifornijski glazbenik Michael Collins (Run DMT, Salvia Plath) nagovijestio na prvom Drugdealer albumu The End Of…

Black Grape / Pop Voodoo

23/08/2017.

. . . ništa nije kakvim se čini, nastavljamo gdje smo stali . . .

ERLEND ØYE / Legao

10/12/2014.

Da, ovo nije materijal koji će obilježiti 2014. no Erland ni nema namjeru bit glazbeni prosvjetitelj već svojom glazbom navlači iskreni smiješak, isti onakav kakav vam se desi kad vidite slatkog malog psića. A to je isto radostan trenutak, jel tako?

Tjedna rotacija

Arhiva

GUIDED BY VOICES / It’s Not Them. It Couldn’t Be Them. It Is Them!

FAITH NO MORE / Angel Dust (1992)

PARQUET COURTS / Plant Life

JAMES HOLDEN / Balance

KATE BUSH / Manchester Apollo (1979)

DORINGO / Budem Budem