KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

THE STROKES / Is This It (2001)

15:00–16:00 Nedjelja 19.5.2024.

Iz nedavno objavljene knjige ‘Album na dan: 365 najvažnijih albuma koje morate poslušati’

The Strokes su slavljeni kao još jedni spasitelji rocka kojemu navodno svako malo treba akcija spašavanja od popa i elektronike, koji su u ovoj verziji svijeta popularne glazbe očito negativci. Nikome ovdje ne treba spašavanje, a pogotovo to ne mogu učiniti The Strokes koji su svoj zvuk pokupili od garažnih bendova 60-ih i 70-ih te post-punk bendova 80-ih i transportirali ga u vrijeme kada je većina na njih zaboravila. Njihovoj popularnosti je možda najveći doprinos dala njihova aura boy banda punog opasnih dečki. Ipak, onima koji ne zaboravljaju u njihovoj je glazbi bilo dovoljno za poslušati svega onoga zbog čega i inače vole gitarsku glazbu pa hajde da i u ovome uživaju. Iako nije bremenit glazbenom originalnošću, „Is This It“ je nošen autentičnom energijom paralelnom s vremenom, izvođačima i stilovima kojima se inspirira. K tome je pun intimne lirike koju autor i frontman Julian Casablancas vješto interpretira.

Teme i motivi su proživljeni na ulicama i po zgradama New Yorka. Junaci tekstova su mladi ljudi koji žele doživjeti nešto posebno, zaljubiti se ili zabaviti. Soundtrack za te avanture mogao je biti i drukčiji, ali nije mogao biti prikladniji od zvuka koji se iz New Yorka čuje već desetljećima, a koji su stvarali The Velvet Underground, Television i Ramones. Bez „Is This It“ ne bi bilo ni popularnosti Arctic Monkeysa, ni Franz Ferdinanda, ni Kings of Leona pa u 21. stoljeću ne bismo plesali na gitare, nego samo na kompjutore. U tom trenutku je ova glazba bila poput šake u lice – oštri gitarski rifovi i zajedljivi tekstovi se dugo nisu čuli u New Yorku, gdje su klubovi bili zatvoreni i scena mrtva sve dok se nisu pojavili The Strokes. Zato je svaka ova pjesma poput buntovničke himne, srednjeg prsta mainstreamu i slavljenje sirove energije rocka.

(Ivan Palijan, „Album na dan: 365 najvažnijih albuma koje morate poslušati“)

Knjigu naručite na  albumnadan.com uz 15% popusta koristeći kod KLFM15

Tracklist:

“Is This It”
“The Modern Age”
“Soma”
“Barely Legal”
“Someday”
“Alone, Together”
“Last Nite”
“Hard to Explain”
“New York City Cops” 
“Trying Your Luck”
“Take It or Leave It”

autor: Ante Marković, 14/05/2024

, , , ,

Vezane objave

Arhiva

DAMIEN RICE / O (2002.)

20/09/2018.

Irski kantautor Damien Rice pokriva sve kategorije potrebne da vam u tinejdžerskim godinama zapne za uho, da uz njegove tekstove…

PREFAB SPROUT / From Langley Park to Memphis (1988)

15:00–16:00 Četvrtak 6.5.2021.

Kakav užasan cover. Da sam kupovao glazbu prema omotu, teško da bi mi ovo ušlo u kuću. Čak i ’88. Ali kada je ovo slipnulo u CD player nije izlazilo danima. Pa onda tako godinama. I bez problema funkcionira i ove 2021.

PRIMAL SCREAM / Screamadelica (1991)

15:00–16:00 Četvrtak 18.1.2024.

Iz knjige ‘Album na dan: 365 najvažnijih albuma koje morate poslušati’

PJ HARVEY / Let England Shake (2011)

15:00–16:00 Nedjelja 7.4.2024.

Iz knjige ‘Album na dan: 365 najvažnijih albuma koje morate poslušati’

Tjedna rotacija

Arhiva

BETH GIBBONS / Lives Outgrown

FLEETWOOD MAC / Rumors (1977)

GRACIN / Zao glas

DJ VOICES / Avoiding Bad Thoughts (R)

THE THE / The Comeback Special (Live at the The Royal Albert Hall)

KLINIKA DENISA KATANECA / Kao Zao Kor

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM