KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

PULP / Different Class (1995)

15:00–16:00 Nedjelja 12.5.2024.

Iz nedavno objavljene knjige ‘Album na dan: 365 najvažnijih albuma koje morate poslušati’

Sredinom 1990-ih, televizijski sitcomi bili su nam najveći doticaj s mainstream britanskom kulturom, ali onaj tko je uspio svoju pažnju prebaciti dalje od selekcije TV serija državne televizije, sve do jedinstvenog audio amalgama koji je stvarao Pulp, dobio je nešto poput uglazbljenog specijala. „Different Class“ je neka vrsta šekspirijanskog sitcoma, zapravo autentična dramedija nastala prije negoli je ta forma zavladala malim ekranima, svakako trijumf žanra u glazbenom obliku. Tragikomični stihovi savršeno odgovaraju šmokljanskoj karizmi frontmena Jarvisa Cockera. On nas, poput lika bez šminke iz filmova Tima Burtona, grabi za rukicu i vodi kroz fantazmagoriju urbane Engleske. U isto vrijeme romantiziranu i ogoljenu na suštinsku istinu. Pritom nas, uz svu glazbenu raskoš ideja i melodija, natjera da slušamo svaku riječ. Na kraju krajeva, malo tko je motiv klasnog raskoraka Engleske devedesetih uspio pretvoriti u poeziju, vic i plesni indie klasik u isto vrijeme kao što je to Cockeru uspjelo s hitom „Common People“. I „Disco 2000“ vodi na ples, inspiriran discom ranih osamdesetih, dok „Miss-Shapes“ ujedinjuje otpadnike u skoro-pa-show-tune budnici.

„Different Class“ bio je komercijalni, ali i kreativni vrhunac benda koji svira i snima od ranih 80-ih, savršeni kolaž orkestrirane teatralnosti, indie pop razigranosti, raskoši holivudskog mjuzikla i komornosti Scotta Walkera. Utoliko je i reprezentativan primjer postmodernog cušpajza tako tipičnog za devedesete, ali opet toliko originalan, jedinstven i inteligentan da se uzdiže visoko iznad plodnog tla iz kojeg je isisao ogroman raspon glazbenih sirovina. Ima tu i seksepilnosti i sleazy raskoši eurotrasha, pa čak i daška Mediterana, ali čitavo je vrijeme identitet nepogrešivo engleski. „I Spy“ je sjajan primjer, klasni rat oslikan kroz osvetničko zavođenje žene, uz glazbeni sudar teme iz Jamesa Bonda i natjecanja za pjesmu Eurovizije. „Different Class“ ima velike refrene, ozbiljnu poeziju i lirske vinjete iz modernog života, žive likove i žive slike hedonizma, ljubavi, nevjere i univerzalnost ljudskog iskustva doživljenog kroz razdoblje u kojem je album nastao. Ovo je jedan od vrhunaca britpopa, ali stvoren od onih koji preferiraju izložbe i knjige, a ne birtiju i noćne tučnjave pred kebabdžinicom nakon utakmice. „Different Class“ zvuči kao da na rock koncert morate doći u odijelu ili kao da otvarate mosh pit u dvorani za ozbiljnu glazbu.

(Velimir Grgić, „Album na dan: 365 najvažnijih albuma koje morate poslušati“)

Knjigu naručite na  albumnadan.com uz 15% popusta koristeći kod KLFM15

Tracklist:

“Mis-Shapes”
“Pencil Skirt”
“Common People”
“I Spy”
“Disco 2000”
“Live Bed Show”
“Something Changed”
“Sorted for E’s & Wizz”
“F.E.E.L.I.N.G.C.A.L.L.E.D.L.O.V.E”
“Underwear”
“Monday Morning”
“Bar Italia”

autor: Ante Marković, 07/05/2024

, , , ,

Vezane objave

Arhiva

BRIGHT EYES / I’m Wade Awake, It’s Morning (2005.)

20/07/2016.

O “I’m wide awake, it’s morning” je napisana gomila recenzija i nema ih smisla ponavljati. Ionako Oberstu sklona kritika ovoga puta nije štedjela na komplimentima i to s punim pravom. Mada u načelu uglavnom akustičan, ovaj je album zadržao energičnost ranijih ostvarenja Bright Eyesa, a Conorov se poetski genij manifestira u širokoj lepezi tema u rasponu od avionskih nesreća, preko propalih emocionalnih veza, depresivnih epizoda, promašenih života, podvodnih vlakova pa do jednostavnih ali dubokih ljubavnih interakcija. Stoga zaslužuje svoje mjesto u niski nazvanoj “Nezaboravne vatre”!

RADIOHEAD / In Rainbows (2007.)

12/10/2017.

Deset godina je ova divota s nama. Već!

BEASTIE BOYS / Hello Nasty (1998)

15:00–16:00 Četvrtak 28.3.2019.

Boys Entering Anarchistic States Towards Inner Excellence. To je zapravo akronim za Beastie i kod ovoga albuma definitivno postiže potpuno značenje.

Björk / Debut (1993)

15:00–16:00 Nedjelja 23.10.2022.

Prvi solo album islandske heroine u ovotjednim Nezaboravnim vatrama community radija KLFM.

Tjedna rotacija

Arhiva

BETH GIBBONS / Lives Outgrown

FLEETWOOD MAC / Rumors (1977)

GRACIN / Zao glas

DJ VOICES / Avoiding Bad Thoughts (R)

THE THE / The Comeback Special (Live at the The Royal Albert Hall)

KLINIKA DENISA KATANECA / Kao Zao Kor

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM