KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

THE BEATLES / Revolver (1966)

15:00–16:00 Nedjelja 5.5.2024.

Iz nedavno objavljene knjige ‘Album na dan: 365 najvažnijih albuma koje morate poslušati’

Beatlesima je trebalo da se maknu od ludila bitlmanije i turneja kako bi im se razvilo samopouzdanje i kako bi dosegli vrhunac svog kreativnog izražavanja. Nakon što je u prosincu 1965. izašao „Rubber Soul“ i oduševio svijet mogućnostima koje nudi koncept potpunog albuma, Beatlesi su malo stali kako bi razmislili. Odbili su snimanje novog filma nakon kojeg bi uslijedili album i nova turneja – ritam koji su imali zadnjih nekoliko godina karijere – pa su dobili 3 mjeseca pauze da se posvete samima sebi. Ono što je iz toga proizašlo ponovo je promijenilo svijet i dovelo do kreativnog vrhunca benda koji je potrajao sve do 1967. godine i u kojem je snimljen i „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band“. Bilo je to razdoblje u kojem je John Lennon počeo žestoko tragati za iskustvima koja nudi LSD, u kojem je Paul McCartney s oduševljenjem počeo pratiti sve što se oko njega zbiva u svijetu kulture i umjetnosti, a George Harrison je na specifičan način počeo kombinirati droge i indijsku duhovnost. Svaki od autora našao je svoj izvor inspiracije.

Stilski je to stoga raznolik album u kojem se osim glazbenih uspješno isprepliću i raznovrsne intelektualne ideje toga doba. Koristeći studijsku tehniku, svoje su kompozicije, obogaćene puhaćim, žičanim i indijskim instrumentima, učinili naprednima manipulirajući brzinom snimki ili puštajući ih da se ponavljaju. Teme su od političkih u prvoj pjesmi „Taxman“ do ekspanzije svijesti u zadnjoj „Tomorrow Never Knows“. Bio je to znak da su se stvarno odmaknuli od onog imidža i one glazbe koju su furali prije, a ako javnost i fanovi to ne mogu pratiti, tim gore za njih. No javnost je to uspjela pratiti, bila je vjerojatno i željna toga. Bila je to i dalje pop glazba, ali pop glazba koja može biti u budućnosti. „Revolver“ je otkrio da se i u pop glazbi može napraviti što god se zamisli te da se to može napraviti dobro i da to ljudi žele slušati, čak i preko pet desetljeća kasnije.

(Ivan Palijan, „Album na dan: 365 najvažnijih albuma koje morate poslušati“)

Knjigu naručite na  albumnadan.com uz 15% popusta koristeći kod KLFM15

Tracklist:

 1. Taxman
 2. Eleanor Rigby
 3. I’m Only Sleeping
 4. Love You To
 5. Here, There And Everywhere
 6. Yellow Submarine
 7. She Said She Said
 8. Good Day Sunshine
 9. And Your Bird Can Sing
 10. For No One
 11. Doctor Robert
 12. I Want To Tell You
 13. Got To Get You Into My Life
 14. Tomorrow Never Knows

autor: Ante Marković, 01/05/2024

, , , ,

Vezane objave

Arhiva

THE SMASHING PUMPKINS / Mellon Collie & the Infinite Sadness (1995.)

15:00–16:00 Četvrtak 11.1.2018.

Album koji je bio predmet dosta žučnih rasprava o tome jeli vrhunac ili propast grungea. Branio sam uvijek to prvo. Dogodio se taman kad su karirane košulje postale out. A i izašla je Cotton Eye Joe.

BEASTIE BOYS / Ill Communication

05/08/2015.

U ovotjednom izdanju “Nezaboravnih vatri”, odnosno velikih albuma koji su na određeni način promjenili tok glazbne povijesti, te što je još važnije, ostavili dubok trag u nama, prisjećamo se četvrtog albuma Beastie Boysa, odličnog “Ill Communication” iz 1994!

HARRY NILSSON / Nilsson Schmilsson (1971)

15:00–16:00 Četvrtak 4.4.2019.

Na Harryja Nilssona i njegov najpopularniji album Nilsson Schmilsson sjetila me izvrsna Netflixova serija Russian Doll u kojoj njegova Gotta…

CARIBOU / Andorra (2007)

15:00–16:00 Nedjelja 21.8.2022.

U ovotjednim vatrama obilježavamo petnaesti rođendan Andorre.

Tjedna rotacija

Arhiva

BETH GIBBONS / Lives Outgrown

FLEETWOOD MAC / Rumors (1977)

beabadoobee / Take A Bite

DAFT PUNK / Teachers

U.S GIRLS / Lives

KLINIKA DENISA KATANECA / Kao Zao Kor

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM