KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

THE ROLLING STONES / Sticky Fingers (1971)

15:00–16:00 Nedjelja 31.3.2024.

Iz upravo objavljene knjige ‘Album na dan: 365 najvažnijih albuma koje morate poslušati’

Uz „Bananu“ Velvet Undergrounda, „Sticky Fingers“ je najpoznatiji Warholov cover. Naziv mu je dovoljno pamtljiv i provokativan pa je izbjegao sudbinu da ostane upamćen kao „Zatvarač“ ili „Zip“, a tu je i glazba. Srednje razdoblje Stonesa, s Mickom Taylorom na drugoj gitari, njihova je glazbeno najkreativnija faza, a među njihovim najboljim albumima se nalazi i „Sticky Fingers“. Kao što kažu u pjesmi „I Got the Blues“, ovdje su još uvijek vjerni korijenima, no sve su izraženiji raznoliki utjecaji i drugih srodnih pravaca američke popularne glazbe. „Wild Horses“ i „Dead Flowers“ su danas country rock klasici, a kroz čitav album, zahvaljujući puhačima, osjećaju se natruhe južnjačkog soula.

Uvodna „Brown Sugar“ ima jedan od najpamtljivijih početnih rifova svih vremena, a tekst je nastao u vremenu kada je takva ljigava kombinacija seksualnih aluzija, iskustava s drogom i otvorenog zazivanja seksualne dominacije bijelog gospodara nad crnom ropkinjom mogla biti napisana i objavljena. Cijeli je album duboko uronjen u iskustva s drogama; pjesma „Sister Morphine“ uranja u najdublju tamu tih iskustava i izvlači ih na površinu. Početak je sedamdesetih, svijet je još uvijek bio divlji i dugokos, ali oblake trave i slobodnu ljubav iz šezdesetih zamijenile su žute hrpice, bijele linije i sveopći razvrat. Balada „Moonlight Mile“ zatvara album, u njoj je Taylor pokazao što sve može, uz asistenciju Richardsova nezamjenjiva dva tona te jedne od možda ponajboljih Jaggerovih vokalnih izvedbi.

Nakon „Sticky Fingersa“ već sljedeće godine uslijedit će dvostruki „Exile on Main St.“, vjerojatno i najbolji album Stonesa, koji se direktno nadovezuje na ono što su započeli na „Ljepljivim prstima“. Bit će to početak kraja njihovih najdivljijih i najzanimljivijih godina te ujedno početak zrelog razdoblja koje, u ovom trenutku, još uvijek traje. Njihov logo, jezik isplažen svima, djelo dizajnera Johna Paschea, još uvijek se belji, a pojavio se prvi put na ovom albumu.

(Marko Smiljić, „Album na dan: 365 najvažnijih albuma koje morate poslušati“)

Knjigu naručite na  albumnadan.com uz 15% popusta koristeći kod KLFM15

Tracklist:

  1. Brown Sugar
  2. Sway
  3. Wild Horses
  4. Can’t You Hear Me Knocking
  5. You Gotta Move
  6. Bitch
  7. I Got the Blues
  8. Sister Morphine
  9. Dead Flowers
  10. Moonlight Mile

autor: Ante Marković, 27/03/2024

Vezane objave

Arhiva

MITSKI / Puberty 2 (2016)

15:00–16:00 Četvrtak 27.2.2020.

U ovotjednim Vatrama vraćamo se najdražim albumima protekle dekade; točnije, na plamičak zvan Mitski i njezin četvrti album, Puberty 2….

THE BYRDS / The Notorious Byrd Brothers (1968.)

21/06/2016.

“The Notorious Byrd Brothers” (1968.) posljednji je i ključni album u svojevrsnoj trilogiji koju pored njega sačinjavaju i “5th Dimension” (1966.) i “Younger Than Yesterday” (1967.). Značaj ovih uradaka posebice je u uspješnom poigravanju postojećim stilovima poput jazza, folka, elektroničke glazbe, baroknog popa i sličnih, ali i u kreiranju novih pravaca poput uspjele psihodelične sinteze folka, contryja i rocka, te progresivnih pokušaja koji će Byrdse pretvoriti u pionire tvz. space rocka!

SUFJAN STEVENS / Illinois (2005)

15:00–16:00 Nedjelja 17.5.2020.

Najdraži su mi albumi u kojima se izgubim. Sufjan Stevens, Illinois, 22 pjesme, 74 minute materijala, naslovi pjesama kobasice od…

MARIANNE FAITHFULL / Broken English (1979.)

15:00–16:00 Nedjelja 17.6.2018.

Povratnički album Marianne Faithfull iz 1979. na kojemu je zadržavši svoj izvorni rock kantautorski pristup uspješno koketirala sa tada aktualnim novovalnim i disko trendovima. Rezultat? Remek djelo!

Tjedna rotacija

Arhiva

BEYONCE / COWBOY CARTER

BEASTIE BOYS / Ill Comunication (1994)

JOHN GRANT / It’s A Bitch

FRANKIE KNUCKLES / xlr8r (R)

MY MORNING JACKET / Live at Bonnaroo

REVIRGIN / Moderna rješenja (2023.)

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM