KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

STEVIE WONDER / Innervisions (1973)

15:00–16:00 Nedjelja 14.4.2024.

Iz knjige ‘Album na dan: 365 najvažnijih albuma koje morate poslušati’

Usred ljeta na Times Squareu, novinare pozvane na promociju albuma „Innervisions“ čekao je autobus za vožnju gradom, a prije ulaska stavili su im poveze preko očiju. Na odredištu, razgledavali su studio, instrumente, ručali i poslije plesali zavezanih očiju kako bi što snažnije doživjeli nove pjesme Stevieja Wondera. Društvena pravda, očuvanje i prosperitet zajednice glavne su teme „Innervisionsa“. Vremena su politički izazovna i krenuti putem snažnih društvenih komentara zahtijevalo je unutarnju snagu da se izazovu, suoče i izlože kontroverzna pitanja bez otuđenja od onih koji autoru pružaju komercijalnu podršku. Unatoč opasnosti da bude pogrešno protumačen, Wonder je prihvatio rizike i političke komentare pretvorio u majstorski oblikovanu glazbu za top liste. Kroz devet pjesama opisuje probleme s kojima se ljudi svakodnevno susreću i ukazuje kako je rješenje za uspostavljanje pravednijeg društva u individualnom dosezanju viših razina svijesti.

Počinje s „Too High“, o devastirajućem učinku ovisnosti o drogama na pojedince i zajednicu, a završava s „He’s Misstra Know-It-All“ koja poziva slušatelje da budu pronicljiviji i oprezniji prema onima koji tvrde da posjeduju sve odgovore, što se pak tumačilo kao upiranje prstom u tadašnjeg američkog predsjednika Richarda Nixona. Hit „Don’t You Worry ‘Bout a Thing“ preispituje negativne obrasce i nemir koji se mogu umiriti pomoću transcendentalne meditacije koju spominje u „Jesus Children of America“, a „Higher Ground“ poziva na ustrajnost na putu spoznaje. „Living for the City“, potresna priča o dolasku mladog Afroamerikanca s juga u New York, koja govori o nejednakosti u zapošljavanju, stanovanju i pravosuđu, ključna je pjesma albuma i jedna od prvih koja uključuje samplinge – zvukove grada, glasova, prometa, policijske sirene, naređenja stražara i zaključavanja vrata zatvora, kako bi slušatelju pojačao zvučni doživljaj društva koje ga okružuje.

Politički utjecaj Wonderovih pjesama nije nužno u riječima, već prvenstveno u inovativnom i nekonvencionalnom pristupu glazbi koji privilegira eksperimente – otvorenost različitim glazbenim utjecajima i pravo da se čuju u njima utkane vizije slobode u Steviejevoj jedinstvenoj plesnoj mješavini soula, R&B-ja, funka, jazza, latina, reggaea i gospela koja osvaja Grammy za najbolji album.

(Bojan Mandić, „Album na dan: 365 najvažnijih albuma koje morate poslušati“)

Knjigu naručite na  albumnadan.com uz 15% popusta koristeći kod KLFM15

Tracklist:

  1. Too High
  2. Visions
  3. Living For The City
  4. Golden Lady
  5. Higher Ground
  6. Jesus Children Of America
  7. All In Love Is Fair
  8. Don’t You Worry ’bout A Thing
  9. He’s Misstra Know-it-all

 

autor: Ante Marković, 10/04/2024

, , , ,

Vezane objave

Arhiva

R.E.M. / Lifes Rich Pageant (1986.)

09/12/2014.

Nakon mračnog i povijesti okrenutog ‘Fables of the Reconstruction’, R.E.M. objavljuju ‘Lifes Rich Pageant’ kojim izlaze iz okružja ‘college’ sounda pripremajući teren za stadionsku monumentalnost ‘Documenta 5’ i konačni međunarodni proboj koji će uslijediti potpisivanjem za Warner Bros i albumom ‘Green’. Neka vas ne zamaraju ove kronološke odrednice, već promatrajte ‘Lifes Rich Pageant’ kao ono što jest – žestok, enigmatičan, iskren uradak i jedan od glazbenih vrhunaca osamdesetih!

JULIAN COPE / Ye Skellington Chronicles (1993.)

01/03/2017.

“Ye Skellington Chronicles” je Copeov izlet u lo-fi vode i donosi pregršt pjesama koje naizgled djeluju kao nedovršene skice, no u cjelini figuriraju kao izniman, zaokružen album!

SUEDE / Dog Man Star (1994.)

15:00–16:00 Četvrtak 8.7.2021.

Butler i Anderson vedre i oblače – najbolji i najvažniji Suede album te jedan od naj-albuma cijelih devedesetih unatoč medjusobnom razlazu.

DAFT PUNK / Homework (1997)

15:00–16:00 Nedjelja 4.6.2023.

Around The World, Around The World, Around The World, Around The World…

Tjedna rotacija

Arhiva

BETH GIBBONS / Lives Outgrown

FLEETWOOD MAC / Rumors (1977)

beabadoobee / Take A Bite

DAFT PUNK / Teachers

U.S GIRLS / Lives

KLINIKA DENISA KATANECA / Kao Zao Kor

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM