KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

BEASTIE BOYS / Ill Comunication (1994)

15:00–16:00 Nedjelja 21.4.2024.

Iz knjige ‘Album na dan: 365 najvažnijih albuma koje morate poslušati’

Na njihovu prvom albumu „Licensed to Ill“ Rick Rubin im je pomogao izmisliti rap-rock i anarhistički imidž razmaženih partijanera, a Beastie Boys su u ostatku svog postojanja radili na analiziranju i rastavljanju svega što to znači. Dok su se imidža ubrzano počeli rješavati već na drugom albumu „Paul’s Boutique“, glazbeno su se počeli otkrivati na trećem „Check Your Head“ na kojem su ponovo počeli uzimati instrumente u ruke kao na početku kada su bili punk bend klinaca iz dobrostojećih obitelji s Manhattana. Na „Ill Communication“ su poslali kvragu sve i odlučili pokazati svijetu što su oni zapravo i što ih sve zanima.

„Sabotage“, najpoznatija pjesma s albuma, najmanje pokazuje što je ovaj album. Bazirana na teško distorziranom basu Adama Yaucha, ona je vrišteći adrenalinski rap-punk-rock poput onog koji su radili Rage Against the Machine u to vrijeme, ali bez političke poruke „Sabotage“ je sprdačina. Njih na ovom albumu zanima budizam, funk i jazz glazba s kraja 1960-ih i početka 1970-ih, kao i košarka, između ostalog, a spremni su svoje instrumente uzeti u ruke i odsvirati nešto u stilu Minor Threata. Svaka od raznovrsnih pjesama napravljena je da bi pokrenula, ako ne plesnim ritmom, onda adrenalinom.

Kulturni utjecaj ovog albuma je veći nego što je to bio slučaj s prvim albumom. Na „Licensed to Ill“ je spoj rocka i rapa bio poslovni potez koji je hip hop konačno doveo na MTV i pred mainstream bjelačku publiku koja ima novac u rukama, za razliku od siromašne publike iz geta u kojemu je hip hop nastao. Na „Ill Communication“ je spoj rocka, hip hopa, funka, jazza, punka i klasike iskren izražaj umjetnika koji se predobro zabavljaju u onome što rade da to ne bi željeli podijeliti s drugima. To što su dali poticaj MTV rap metalu samo je nuspojava koju im ne možemo previše zamjeriti jer se i mi previše dobro zabavljamo.

(Ivan Palijan, „Album na dan: 365 najvažnijih albuma koje morate poslušati“)

Knjigu naručite na  albumnadan.com uz 15% popusta koristeći kod KLFM15

Tracklist:

1 Sure Shot
2 Tough Guy
3 B – Boys Makin’ With The Freak Freak
4 Bobo On The Corner
5 Root Down
6 Sabotage
7 Get It Together
8 Sabrosa
9 The Update
10 Futterman’s Rule
11 Alright Hear This
12 Eugene’s Lament
13 Flute Loop
14 Do It
15 Ricky’s Theme
16 Heart Attack Man
17 The Scoop
18 Shambala
19 Bodhisattva Vow
20 Transitions

autor: Ante Marković, 17/04/2024

, , , ,

Vezane objave

Arhiva

SEELENLUFT / Out Of The Woods (2002)

15:00–16:00 Četvrtak 2.12.2021.

Jedan mali i nebitan album jednog poprilično nepoznatog švicarca koji sebe naziva Beat Solèr a svoj projekt Seelenluft. I sve bi to bilo istina i bitno da ovo nisu nezaboravne vatre.

PET SHOP BOYS / Introspective (1988)

15:00–16:00 Nedjelja 26.7.2020.

… But in the back of my head I heard distant feet, Che Guevara and Debussy to a disco beat…

LEVELLERS / Levelling the Land (1991.)

28/12/2015.

Iako je ‘Levelling The Land’ možda tek jedna epizoda, jedan rani djelić u bogatom mozaiku opusa Levellersa, sastav će teško (uz izuzetak, možda, albuma ‘Zeitgeist’ iz 1995.) ponoviti jedan takav uradak s nadziranom dozom angsta, uradak kojega krase predivne, često himničke melodije, osviješteni tekstovi, te na koncu monumentalni ukupni dojam! O čemu je točno riječ možete doznati u pripadnoj najavi, a album preslušati u terminu emitiranja ‘Nezaboravnih vatri’, dakle onih nama značajnih kultnih izdanja – u četvrtak, 31. prosinca, te u Novoj 2016., odnosno u nedjelju, 3. siječnja; u oba slučaja u 15.00 h!

KATE BUSH / Hounds of Love (1985)

15:00–16:00 Četvrtak 15.7.2021.

Sigurno jedan od najboljih albuma 80ih. A vrlo lako i jedno od najzanimljvijih izdanja ikada. Imaš A stranu sa 4 i po mega hit singla i B stranu idealnu za šetanje keltskom šumom na ludim gljivama.

Tjedna rotacija

Arhiva

BETH GIBBONS / Lives Outgrown

FLEETWOOD MAC / Rumors (1977)

beabadoobee / Take A Bite

DAFT PUNK / Teachers

U.S GIRLS / Lives

KLINIKA DENISA KATANECA / Kao Zao Kor

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM