KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Sound art festival ISPOD BINE

Teće izdanje sound art festivala ISPOD BINE održat će se od 8. do 10. studenog u već utabanim prostorima našeg i vašeg Doma mladih u Splitu: u lobiju MKCa, Amfiteatru i posebno za ovaj festival dovedenog u funkciju prostora ISPOD BINE.

Program kreće u četvrtak 8. studenog u 20 sati otvaranjem izložbe Tko radi scenu? Dizajn za nezavisnu glazbu u Hrvatskoj 2011. ― 2018. u lobiju MKCa uz KLFM SOUNDSYSTEM za zvukovnu podlogu i druženje s organizatorima i umjetnicima uz vjerni ST Bar u lobiju MKC-a.


Izložba Tko radi scenu? Dizajn za nezavisnu glazbu u Hrvatskoj 2011.― 2018. kustosa Bojana Krištofića i Svena Sorića predstavlja radove nove generacije dizajnera/ica i ilustratora/ica, nastale unazad sedam godina u kontekstu lokalne alternativne glazbene scene Zagreba, Rijeke, Pule, Zadra, Splita, Siska i Koprivnice te ranije rijetko izlagane u galerijskom prostoru. Pred vama su mladi (sub)kulturni/e udarnici/e svježih i nesputanih izraza, a među njima i splitske dizajnerske snage: odabrani plakati KLFMovog Radija na cesti, Kockinih plakata i naravno, prva dva izdanja ISPOD BINE!

Drugi dan festivala, u petak, 9. studenog, održat će se čak tri nastupa vrsnih eksperimentalnih glazbenika različitih izričaja. Program počinje u 19h u Amfiteatru audio-vizualnim performasom poznatog beogradskog kolektiva WoO & Incredible Bob, nakon čega slijede nastupi najdugovječnijeg splitskog eksperimental noise muz projekta The Karmakumulator u 21h te originalnog otočkog eksperimentalnog benda Lice Mista iz Preka na Ugljanu u 23h.

WoO je  gitarist iz Beograda koji gitaru jednako tretira kao instrument i kao prijemnik signala različitih uređaja, kao harmonijski i kao perkusivni instrument. S iskustvom u improvizaciji, kao i s iskustvom sviranja u rock bendovima, on spaja ove naočigled različite svjetove u jedan novi, zvučno bogat i nepredvidiv svijet gitare, perkusija, klavijatura i semplera. Izvanredni Bob, za jedne renegat likovne scene, za druge pak pilon beogradskog undergrounda, rođen je krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća u državi koja više ne postoji. Kreće se po klimavom rubu između glitch art-a i šou biznisa, a njegov rad karakteriziraju kalorične koloričke disperzije i briljantne kromatske abrazije. Bez obzira na sve, Bob će i dalje tragati za odgovorom na pitanje: Šta ima novo u novim medijima?

The Karmakumulator je najdugovječniji splitski eksperimentalni noise glazbeni projekt koji je osnovao i do danas ga realizira (često uz pomoć suradnika) Igor Mihovilović – nezavisni muzički promotor, izdavač (label i arhiva Guranje S Litice) i arhivar nezavisne scene. Krajem 2000. i početkom 2001. godine projekt započinje svoj rad direktno se nastavljajući na kazališne audio eksperimente, kao i istraživanja u polju zvuka svojih sugrađana Zidar Betonsky, kultnog  underground electro/industrial benda devedesetih godina. Početkom ove godine The Karmakumulator izbacuje novi split 7” vinil sa slovenskim Gen 26 kao i samostalni EP “150 dana odmetništva”, strukturalno i zvučno potpuno različite materijale. Tematika kojom se bavi na novom materijalu je duhovno i materijalno propadanje stanovnika ovih prostora uz otvorenu fascinaciju, a ponegdje i suptilni hommage radu grupa SCH, Autopsia i Sat Stoicizmo od prije 30-ak godina. Nastup na festivalu ISPOD BINE je ujedno i njihov prvi splitski koncert nakon 2010. godine (audio festival Sonifikacija na otvaranju Galerije Praktika).

Eksperimentalni bend Lice Mista nastao je 2011. godine u Preku na otoku Ugljanu. Priča počinje raspadom benda Brižno Grilo (nastalog 1997. godine), čije su pjesme pisane na dijalektu. Lice Mista nastavlja s konceptom Brižnog Grila, samo u nešto drugačijoj postavi i s većim brojem instrumenata. Lice Mista po svojoj vokaciji je akustično orijentiran bend s primjesama psihodelije, folka i post-punka, a ove godine izdali su novi album Ni sunca ni miseca. Nepravedno ostali u lokalnim okvirima, ovim nastupom želimo im dati priliku da svoj umjetnički rad predstave široj publici jer, kako Ante Perković u jednoj od kritika njihovog rada 2012. god kaže: “tradicija se brani i stvara onim što još od kraja devedesetih u totalnoj ilegali radi Brižno Grilo: pjevanjem na svom jeziku – ni hrvatskom ni engleskom, već preškom – o stvarnom životu na otoku, dokumentiranjem onoga što se događa iza šarenih boja razglednice.”

Da ne bi bilo da u zvukovnom ekperimentu nema žena, treći dan posvećen je upravo njima, kao i improvizaciji kao vrlo važnom pravcu u suvremenoj glazbi. Započinjemo ga u lobiju MKCa prezentacijom teorijskog prvijenca violinistice i eksperimentalne glazbenice Manje Ristić: Treperenja, traktat o prirodi zvuka i uvod u teoriju improvizacije, što je samo uvod u dva improvizacijska koncerta – upravo za ovu priliku oformljeni međunarodni projekt BEYOND FRAMES (Irene Kepl, Tena Novak Vincek, Damir Prica Ka, Mirjana Vodopija & Andrej Beštak) premijerno će nastupiti u 21h ispod bine.

Završetak ovogodišnjeg festivala obilježit će nastup violinistice i eksperimentalne glazbenice Manje Ristić, koji je posvećen otoku Korčuli. Serijal zvučnih radova pod nazivom Crni otok Manja u Splitu predstavlja solo performansom u elektro-akustičnom imrpov-ambient okruženju. Dugogodišnja istraživanja soničnog simulakruma otoka Korčula i okolice dovela su do mnogih site-specific intevencija čije zvučne predloške autorica koristi kao poetski okvir za improvizacijski performans na ozvučenoj violini, prepariranoj bas gitari, kartonskim kutijama, pokvarenom radio aparatu, pronađenim zvučnim objektima… Serijal sam po sebi  je svojevrsno istraživanje upotrebe terenskog zvuka u suvremenoj elektronskoj kompoziciji na tragu boljeg razumijevanja samo-generirajućih glazbenih formi, mnemopoetike lociranog terenskog zvuka i kognitivne sprege improvizacije i aktivnog slušanja.

Festival ISPOD BINE zajednički je projekt kustosice i producentice Natashe Kadin i ton majstora i zvukovnog umjetnika Hrvoja Pelicarića koji se u produkciji udruge Mavena i u suradnji sa Multimedijalnim kulturnim centrum Split odvija u Domu mladih u Splitu od 2016. godine. Ovogodišnji partneri festivala su Hrvatsko dizajnersko društvo i Austrijski kulturni forum, a festival se realizira uz pomoć donatora Ministarstva kulture RH, Grada Splita, Grada Zagreba, Zaklade Kultura nova, Turističke zajednice grada Splita i Županije Splitsko-Dalmatinske.

FB stranica & event

 

autor: Kristina Tešija, 05/11/2018

, , , , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Jedan sasvim običan dan Radija na cesti: Marinada (koncert)

22:00–23:30 Petak 27.10.2017.

Od 22.00 h možete preko linka priloženog u tekstu preslušati live nastup sastava Marinada, koji se održava u sklopu jubioarnog Clubture Foruma.

HARDCORE/METAL SPEKTAKL U KOCKI!

12/02/2017.

Željeli ste hardcore…e pa dobili ste hardcore…NASTY iz Belgije i FLATLINE iz BiH 23.03.2017. dolaze u klub Kocka zapaliti atmosferu u sklopu svoje ovogodišnje Euro turneje.

GusGus / Šibenik / 5.8.

28/07/2017.

Elektro senzacija s Islanda nastupit će na Tvrđavi Sv. Mihovila u Šibeniku, 5. kolovoza s početkom u 21:00h

Fibra Fest 2023

09/09/2023.

Pozdrav vrelom litu na splitskim Bačvicama: Stiže jubilarno peto izdanje Fibra Festa – 15. i 16. rujna.

Tjedna rotacija

Arhiva

BETH GIBBONS / Lives Outgrown

FLEETWOOD MAC / Rumors (1977)

GRACIN / Zao glas

DJ VOICES / Avoiding Bad Thoughts (R)

THE THE / The Comeback Special (Live at the The Royal Albert Hall)

KLINIKA DENISA KATANECA / Kao Zao Kor

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM