KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Sound art festival ISPOD BINE

Teće izdanje sound art festivala ISPOD BINE održat će se od 8. do 10. studenog u već utabanim prostorima našeg i vašeg Doma mladih u Splitu: u lobiju MKCa, Amfiteatru i posebno za ovaj festival dovedenog u funkciju prostora ISPOD BINE.

Program kreće u četvrtak 8. studenog u 20 sati otvaranjem izložbe Tko radi scenu? Dizajn za nezavisnu glazbu u Hrvatskoj 2011. ― 2018. u lobiju MKCa uz KLFM SOUNDSYSTEM za zvukovnu podlogu i druženje s organizatorima i umjetnicima uz vjerni ST Bar u lobiju MKC-a.


Izložba Tko radi scenu? Dizajn za nezavisnu glazbu u Hrvatskoj 2011.― 2018. kustosa Bojana Krištofića i Svena Sorića predstavlja radove nove generacije dizajnera/ica i ilustratora/ica, nastale unazad sedam godina u kontekstu lokalne alternativne glazbene scene Zagreba, Rijeke, Pule, Zadra, Splita, Siska i Koprivnice te ranije rijetko izlagane u galerijskom prostoru. Pred vama su mladi (sub)kulturni/e udarnici/e svježih i nesputanih izraza, a među njima i splitske dizajnerske snage: odabrani plakati KLFMovog Radija na cesti, Kockinih plakata i naravno, prva dva izdanja ISPOD BINE!

Drugi dan festivala, u petak, 9. studenog, održat će se čak tri nastupa vrsnih eksperimentalnih glazbenika različitih izričaja. Program počinje u 19h u Amfiteatru audio-vizualnim performasom poznatog beogradskog kolektiva WoO & Incredible Bob, nakon čega slijede nastupi najdugovječnijeg splitskog eksperimental noise muz projekta The Karmakumulator u 21h te originalnog otočkog eksperimentalnog benda Lice Mista iz Preka na Ugljanu u 23h.

WoO je  gitarist iz Beograda koji gitaru jednako tretira kao instrument i kao prijemnik signala različitih uređaja, kao harmonijski i kao perkusivni instrument. S iskustvom u improvizaciji, kao i s iskustvom sviranja u rock bendovima, on spaja ove naočigled različite svjetove u jedan novi, zvučno bogat i nepredvidiv svijet gitare, perkusija, klavijatura i semplera. Izvanredni Bob, za jedne renegat likovne scene, za druge pak pilon beogradskog undergrounda, rođen je krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća u državi koja više ne postoji. Kreće se po klimavom rubu između glitch art-a i šou biznisa, a njegov rad karakteriziraju kalorične koloričke disperzije i briljantne kromatske abrazije. Bez obzira na sve, Bob će i dalje tragati za odgovorom na pitanje: Šta ima novo u novim medijima?

The Karmakumulator je najdugovječniji splitski eksperimentalni noise glazbeni projekt koji je osnovao i do danas ga realizira (često uz pomoć suradnika) Igor Mihovilović – nezavisni muzički promotor, izdavač (label i arhiva Guranje S Litice) i arhivar nezavisne scene. Krajem 2000. i početkom 2001. godine projekt započinje svoj rad direktno se nastavljajući na kazališne audio eksperimente, kao i istraživanja u polju zvuka svojih sugrađana Zidar Betonsky, kultnog  underground electro/industrial benda devedesetih godina. Početkom ove godine The Karmakumulator izbacuje novi split 7” vinil sa slovenskim Gen 26 kao i samostalni EP “150 dana odmetništva”, strukturalno i zvučno potpuno različite materijale. Tematika kojom se bavi na novom materijalu je duhovno i materijalno propadanje stanovnika ovih prostora uz otvorenu fascinaciju, a ponegdje i suptilni hommage radu grupa SCH, Autopsia i Sat Stoicizmo od prije 30-ak godina. Nastup na festivalu ISPOD BINE je ujedno i njihov prvi splitski koncert nakon 2010. godine (audio festival Sonifikacija na otvaranju Galerije Praktika).

Eksperimentalni bend Lice Mista nastao je 2011. godine u Preku na otoku Ugljanu. Priča počinje raspadom benda Brižno Grilo (nastalog 1997. godine), čije su pjesme pisane na dijalektu. Lice Mista nastavlja s konceptom Brižnog Grila, samo u nešto drugačijoj postavi i s većim brojem instrumenata. Lice Mista po svojoj vokaciji je akustično orijentiran bend s primjesama psihodelije, folka i post-punka, a ove godine izdali su novi album Ni sunca ni miseca. Nepravedno ostali u lokalnim okvirima, ovim nastupom želimo im dati priliku da svoj umjetnički rad predstave široj publici jer, kako Ante Perković u jednoj od kritika njihovog rada 2012. god kaže: “tradicija se brani i stvara onim što još od kraja devedesetih u totalnoj ilegali radi Brižno Grilo: pjevanjem na svom jeziku – ni hrvatskom ni engleskom, već preškom – o stvarnom životu na otoku, dokumentiranjem onoga što se događa iza šarenih boja razglednice.”

Da ne bi bilo da u zvukovnom ekperimentu nema žena, treći dan posvećen je upravo njima, kao i improvizaciji kao vrlo važnom pravcu u suvremenoj glazbi. Započinjemo ga u lobiju MKCa prezentacijom teorijskog prvijenca violinistice i eksperimentalne glazbenice Manje Ristić: Treperenja, traktat o prirodi zvuka i uvod u teoriju improvizacije, što je samo uvod u dva improvizacijska koncerta – upravo za ovu priliku oformljeni međunarodni projekt BEYOND FRAMES (Irene Kepl, Tena Novak Vincek, Damir Prica Ka, Mirjana Vodopija & Andrej Beštak) premijerno će nastupiti u 21h ispod bine.

Završetak ovogodišnjeg festivala obilježit će nastup violinistice i eksperimentalne glazbenice Manje Ristić, koji je posvećen otoku Korčuli. Serijal zvučnih radova pod nazivom Crni otok Manja u Splitu predstavlja solo performansom u elektro-akustičnom imrpov-ambient okruženju. Dugogodišnja istraživanja soničnog simulakruma otoka Korčula i okolice dovela su do mnogih site-specific intevencija čije zvučne predloške autorica koristi kao poetski okvir za improvizacijski performans na ozvučenoj violini, prepariranoj bas gitari, kartonskim kutijama, pokvarenom radio aparatu, pronađenim zvučnim objektima… Serijal sam po sebi  je svojevrsno istraživanje upotrebe terenskog zvuka u suvremenoj elektronskoj kompoziciji na tragu boljeg razumijevanja samo-generirajućih glazbenih formi, mnemopoetike lociranog terenskog zvuka i kognitivne sprege improvizacije i aktivnog slušanja.

Festival ISPOD BINE zajednički je projekt kustosice i producentice Natashe Kadin i ton majstora i zvukovnog umjetnika Hrvoja Pelicarića koji se u produkciji udruge Mavena i u suradnji sa Multimedijalnim kulturnim centrum Split odvija u Domu mladih u Splitu od 2016. godine. Ovogodišnji partneri festivala su Hrvatsko dizajnersko društvo i Austrijski kulturni forum, a festival se realizira uz pomoć donatora Ministarstva kulture RH, Grada Splita, Grada Zagreba, Zaklade Kultura nova, Turističke zajednice grada Splita i Županije Splitsko-Dalmatinske.

FB stranica & event

 

autor: Kristina Tešija, 05/11/2018

, , , , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Adriatic Social Club DJs showcase // Judino Drvo

18/10/2019.

Ovu subotu Adriatic Social Club vibru seli u Judino Drvo, gdje će iza pulta stati skoro svi rezidenti ASC-a i…

Roger Waters; od danas počasni građanin Anzia

18/02/2014.

Danas, 18. veljače, Roger Waters je u gradiću Anziu prisustvovao ceremoniji otkrivanja memorijalne ploče za njegova oca, poginulog prije točno 70 godina tijekom završnih bitaka za oslobođenje Rima, upravo onih bitaka koje su osigurale savezničku pobjedu u dosad najvećem svjetskom pokolju. Ujedno je postao i počasni građanin Anzia. Sve te lijepe geste ne mogu, istina, isprati onaj gorak okus iz ustiju, ali činjenica je da civilizirani svijet ne zaboravlja svoje antifašističke temelje, te da čak i ovakvi simbolični memorijali predstavljaju jednu malu svijeću na onom svima nam suđenom, često mračnom ali vremenskim tijekom definiranim putom. A jedini mogući pravac jest NAPRIJED!

Šakan festival

31/07/2018.

Deset nas dana dijeli od trećeg izdanja Šakan festivala u Brelima Festival će se održati 10. i 11. kolovoza na…

Whitesnake stižu u Zagreb!

26/05/2013.

Nakon pet godina i osječkog koncerta, hard rock velikani Whitesnake ponovno su u Hrvatskoj. Ovoga puta nastupaju 15. lipnja u zagrebačkom Domu sportova. Osnovani 1977….

Tjedna rotacija

Arhiva

L’Impératrice / Tako Tsubo

BADI ASSAD / Chameleon (1998)

KINGS OF CONVENIENCE / Rocky Trail

FRIENDLY FIRES / Bugged Out!

PET SHOP BOYS / Discovery: Live In Rio

PITAJ KLINCE / Dušice