KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Napulj je pod opsadom, a Napoli Segreta je naša borba za grad

U subotu, 17.11. u 18h u Beton kinu Doma mladih u sklopu dnevnog programa ovogodišnjeg Radio Dana&Noći u goste nam dolaze autori kompilacije Napoli Segreta, protagonisti jednog šireg gradskog pokreta.

O ploči i identitetu Napulja danas, uz slušanje odabranih glazbenih bisera, pričati će nam Lorenzo Sannino, Gianpaolo Della Noce, Gennaro Ascione i Antonello Colaps. U večernjem programu u klubu Kocka, od 1:00 donese nam groove ritam Napulje ’70-tih i ’80-tih godina 20. stoljeća.

> Kako je zapravo sve ovo započelo (prijateljstvo, glazba, ploče….)? Kad i kako ste se upoznali?

Lorenzo (Famiglia Discocristiana) i Gianpaolo (DNApoli) upoznali su se prije nekoliko godina na skupu vintage Volkswagen Buba. Obojici nam je zajednička strast za automobilima, motorima, velikom brzinom, jackpot automatima, te napuljskim i ostalim vinilima.

> Možete li ispričati priču koja stoji iza ploče Napoli Segreta: otkud vam ideja za nju, kako je sve počelo i tko su drugi sudionici na ovom projektu?

Postoje mnoge priče iza stvaranja kompilacije Napoli Segreta. Legenda kaže da je Lorenza i Gianpaola zbližila jedna znamenita diskografska kuća. Engleski label ponudio im je milijun funti da naprave kompilaciju posvećenu misterioznom zvuku Napulja. Dvojac je to prihvatio jer se milijun funti ne odbija nikad u životu. Ideja je bila prvo dobiti novac putem bankovnog računa prijavljenog na Capriju te nakon provedene transakcije poslati odabrane trake najprestižnijim diskografskim kućama. Predmet maila bio je Postcards from… Naples / Saluti da Napoli, a u privitku se nalazio kratak pregled najvećih neuspjeha #napolifetazza đira. S milijun funti na raspolaganju, dvojac je započeo organizirati zabave na neobičnim mjestima (pidžama party u bolnici Pellegrini), na tajnim mjestima (katakombe stadiona San Paolo), na egzotičnim mjestima (klub Marocco). Ovdje u klubu Marocco ispred napuljske luke tijekom jednog nezaboravnog DJ seta, na plesnom podiju upoznali su one koji će kasnije postati ostali protagonisti projekta Napoli Segreta. To su bili Massimo i Lucio (Nu Guinea), Pellegrino (Early Sound Records) koji je pušio nargilu s aromom jabuke, Gennaro Ascione s notesom od devine kože i Antonello (dopolavoro.org) koji je u to vrijeme bio opsjednut polaroidom. Te noći u klubu Marocco, ispred napuljske luke, s američkim nosačima aviona u vodi zaljeva, vjerojatno se rodio projekt Napoli Segreta. Od onog milijuna funti, polovica je potrošena na zabavu, auta, motore, jackpot automate, napuljske i ostale vinile… druga je polovica zapaljena sljedećeg 15. kolovoza na jednoj plaži u Palinuru.

> Koja je vaša omiljena ploča i zašto?

L’alba dei vinti od Bop & 291out. Jer volimo jackpot automate… jagodu, trešnju, bar.

Svi su u lovu na esenciju ovog grada i njegovog zvuka. Radi se o jednom lovu koji je toliko okrutan da originalnost Napulja riskira izumiranje u kaosu lažne glazbene, umjetničke i kulturne autentičnosti. Ovako se više ne može! Napoli Segreta zvučni je zapis ovog otpora.

> Da li je Napulj još uvijek tajna ili je otkriven i uništen masovnim turizmom?

Kad je gentrifikacija došla u povijesni centar grada, a palete postale interijer uređenja barova zamijenivši jackpot automate, mnoge je građane privukla ideja bijega iz grada, pa su se neki tako izgubili po brežuljcima Vomera. S druge strane oni koji su ostali u gradu, provode svakodnevne sabotaže sitnim gestama: daje krive upute turistima koji pitaju kako doći do Kapele svetog Severa, buše gume mega autobusa Federcasalinghe u blizini parkinga Brin, šaraju stranice turističkih vodiča Napulja u različitim knjižarama u gradu… Napulj je pod opsadom. Oduvijek. Svi žele jedan njegov komadić. Svi su u lovu na esenciju ovog grada i njegovog zvuka. Radi se o jednom lovu koji je toliko okrutan da originalnost Napulja riskira izumiranje u kaosu lažne glazbene, umjetničke i kulturne autentičnosti. Ovako se više ne može! Napoli Segreta zvučni je zapis ovog otpora.

> Može li se svakodnevni život (vašeg) Napulja usporediti s onim prikazanim na filmu ili televiziji, primjerice serijom Gomorra?

Svakog dana za doručak jedemo zdravu prženu hranu, navečer pijemo teriacu iz 3000. godine u baru Perditempo, s vremena na vrijeme natjeramo se na jogging na obali “oslobođenoj” od automobila – od Agostina Tarallija Caldija do Kluba 21 bez zaustavljanja. U našim walkmanima sviraju samo kazete Mixed by Erry.

> Što pripremate za Split i što očekujete od vašeg nastupa ovdje?

Prošle smo godine bili gosti u Londonu u The House of Peroni, zajedno s Nu Guinea momcima smo odlučili svirati samo talijanske i napuljske ploče. Dogodilo se više puta dok smo svirali, da nam se netko približio samo kako bi nas pitao što to točno vrtimo. Ostajali su u nevjerici kad bi saznali da se u većini slučajeva radilo o glazbi nastaloj u Napulju između ’70-ih i ’80-ih. Neki bi miješali napuljski dijalekt s turskim, arapskim ili nekim drugim jezikom. Izazvali smo jedan gotovo babilonski kaos koji je pomaknuo plesni podij na neku drugu razinu stvorivši novu znatiželju. Zahvaljujući suradnji s KLFM-om, sada i u Splitu imamo mogućnost predstaviti neki oblik vođenog slušanja gdje možemo prepričavati anegdote, priče i zanimljivosti o glazbenicima koji čine Napoli Segreta. Razgovora nam pomaže osvijetliti svu kompleksnost operacije Napoli Segreta, koja je prije svega jedna akcija oporavka.

> Ne dolazite samo vas dvojica, nego s vama dolaze i vaša dva prijatelja. Tko su oni, možete li nam ih predstaviti?

Napoli Segreta samo je dio nečega puno većeg što se događa danas u Napulju, jedan drugačiji duh koji stavlja zajedno glazbu i književnost. To je nova estetika izvan uobičajenih klišeja preko kojih se Napulj percipira. Partnerstvo s Gennarom Ascioneom, autorom romana #vendinapoliepoimuori (“Prodaj Napulj i onda umri”) traje već godinama. Kad smo naručivali od doktora Ascionea tekst za stražnju stranu kompilacije Napoli Segreta, zapravo smo imali potpuno suprotne intencije. Njegov tekst bi se mogao smatrati gotovo anti-promocijskim jer iskazuje točno sve one naše osobne unutarnje kontradikcije. Radi se ovdje o jednom manifestu koji nije plod samo povremene suradnje, nego pravog i istinskog umjetničkog povezivanja. Njegovim je dijelom i Antonello Colaps iz dopolavoro.org koji je napravio fotografiju naslovnice: okvir jedne prošlosti koje više nema, ali koja je ostala prepoznatljiva; jedna bezvremenska slika, upravo poput brojeva odabranih u prvom dijelu  kompilacije Napoli Segreta.

autor: mondo cinematico, 13/11/2018

, , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

DEBELI PRECJEDNIK // FAT PREZIDENT

05/04/2018.

Ususret Fido Music Weekendu donosimo vam još jedan zanimljiv intervju izravno iz Slavonije…

Scottish Pop @ Basket Pub

15/10/2013.

U ovotjednom izdanju ‘my favourite things’ serijala u popularnom pubu Basket naš i vaš savezni selektor Gali vam s ekstremnim zadovoljstvom prezentira večer škotskog popa(dobro, i rocka, i post-rocka, i indiea i punka…) – dodjite i zabavite se uz hitove preko 40 škotskih izvodjača s naglaskom na onim najvećima – Mogwai, Belle & Sebastian, Arab Strap, The Delgados, Franz Ferdinand, Travis, Snow Patrol, Camera Obscura, itd.

Tides From Nebula: Metalni zid u psych ambalaži!

23/10/2017.

Klub Kocka, 20.10.2017.

Device_art u Domu mladih

05/12/2018.

U splitskom Domu mladih ovog će se petka i subote (7. i 8. prosinca) održati zagrijavanje za šesto izdanje međunarodnog festivala umjetnosti, robotike i…

Tjedna rotacija

Arhiva

DIIV / Frog in Boiling Water

THE STONE ROSES / The Stone Roses (1989)

KING KRULE / Time For Slurp

Too Slow To Disco

BOB MARLEY & THE WAILERS / Live at the Roxy

GEORGE BENSTON / Bijeli EP

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM