KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Socijalistički disco. Ples iza jugoslavenske baršunaste zavjese 1977.-1987.

Nakon četiri godine istraživačkog rada, licenciranja i traženja najbolje zvučećih studijskih master-vrpci, autori kompilacije izlaze s prvim nastavkom „Socijalističkog disca“.

Socijalistička disco kultura u bivšoj državi? Je li uopće i postojala? Na ovo pitanje već je jedan od odgovora dao i niz izložbi koji se dogodio 2015. godine u Klovićevim dvorima (Kula Lotrščak), a potom i u Galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD). Najavljeni nastavak projekta je izdavanje vinilne kompilacije, svojevrsnog soundtracka izložbe i jednog razdoblja glazbene i društvene povijesti Jugoslavije. Nakon četiri godine istraživačkog rada, licenciranja i traženja najbolje zvučećih studijskih master-vrpci, autori kompilacije izlaze s prvim nastavkom „Socijalističkog disca“. Izdavačka kuća Fox & His Friends do sada je već objavila glazbu iz filma „Gosti iz galaksijeTomislava Simovića, te prvi u nizu radova multimedijalne skupine NEP (Nova Evropa).

Disco glazba na ovim prostorima imala je sve značajke inozemnih američkih i europskih uzora. Ona, međutim, za razliku od punka, novog vala ili rocka, nije imala odlike supkulture, nego se smjestila u kontekst pop glazbe i to nepretenciozne pop glazbe namijenjene plesu i zabavi. Diskografske kuće nisu bile sigurne gdje smjestiti taj zvuk, no on je društveno potaknuo sve ono što je do tada već učinio i na tadašnjem Zapadu: slobodnije konvencije ponašanja, naglašenu seksualnost u tekstovima i nastupima izvođača, zaseban modni izričaj i inkluzivnost u klupskom, noćnom životu. Kultura plesa i neometanog ritma za kojega su se brinuli DJ-i kao nove zvijezde glazbene scene, zadržala se unatoč kraju razdoblja u drugim oblicima klupske glazbe poput housea i  techna.

Disco je zanimljiv istraživačima zvuka i društvenih prilika jer je bio i ostao kontrast dominantno maskulinoj rock kulturi. Na plesnim natjecanjima i u klupskome životu redovito su zvijezde bili Romi, Albanci i pripadnici drugih manjina; žene su u discu, iako na samoj granici medijske eksploatacije, naučile taj stil okrenuti u svoju korist. U klubovima su birale, a nisu više bile birane. Koncept plesnjaka je napušten, seksualnost je postala nešto čega su svjesniji i muškarci i žene. Tekstovi pjesama postaju opušteniji i otvoreniji, u glazbi se eksperimentira s elektronikom, dok se u najveće avanture u discu upuštaju upravo i najveća kompozitorska imena. No, Alfi Kabiljo, Andrej Baša, Đelo Jusić, Gabor Lenđel, Kornelije Kovač, Nikica Kalođera, Kire Mitrev i mnogi drugi u pratnji velikih studijskih orkestara nisu bili dio undergrounda. Upravo suprotno, diskografi su koketirajući s novim žanrom testirali tržište brojnim singlicama, dok su dugosvirajući LP formati bili rezervirani samo za one najbolje prodavane. Disco produkcije nisu se mogle izvesti u garaži i zato je i takva podrška bila dovoljna, baš kao i ona festivalska, gdje se u konkurencijama Zagrebfesta, Vašeg šlagera sezone, Beogradskog proleća, Opatijskog i Splitskog festivala moglo naći iznimno zanimljivih pjesama.

Selekcija glazbe na ploči ‘Socijalistički disco. Ples iza jugoslavenske baršunaste zavjese 1977.-1987.‘ fokusirana je upravo na te manje poznate eksperimente, B-strane ili čak samo izdanja sa kaseta, koja su ostavila odjek na glazbu i koja uključuju imena autora i izvođača poznatih primarno u pop glazbi. Izabrano je 18 skladbi koje najbolje ilustriraju što je sve uključivao disco u Jugoslaviji: etablirana imena poput Gabi Novak, Arsena Dedića, Ljupke Dimitrovske ili Zdenke Vučković, početne pokušaje nogometaša Ivice Šurjaka, Miss Jugoslavije Ane Sasso ili zanimljive domaće verzije stranih hitova poput ‘Vamos A La Playa’, queer-klasika „I Will Survive’, te engleske pop-pjevačice Kim Wilde. Tu je i zvijezda tadašnje Startove duplerice Moni Kovačić, poznati disco-funk sastav KIM, ženski dio Mirzinog jata pod imenom Rok Hotel, nekadašnja teen-zvijezda Dubravka Jusić i danas popularno ime disco-kolekcionara Arian.    

Dvostruki vinilni album ‘Socijalistički disco. Ples iza jugoslavenske baršunaste zavjese 1977.-1987.’ već je u prednarudžbama, te se ekskluzivno može nabaviti na stranici izdavača https://foxandhisfriends.bigcartel.com Naklada je ograničena.

Zvučne isječke moguće je poslušati na https://soundcloud.com/foxandhisfriends/va-socialist-disco-dancing-behind-yugoslavias-velvet-curtain-1977-1987

PJESME:

A1 Zdenka Vučković – Ja ću preživjeti (I Will Survive) (1980.)
A2 Gabi Novak – Pjesma je bila život moj (1977.)
A3 Krunoslav Slabinac – Južni vjetar (1978.)
A4 Arian – Do posljednjeg daha (1981.)
B1 Moni Kovačić – Be My Bear (1983.)
B2 KIM – Naivke (1982.)
B3 Rok Hotel – Disko (1978.)
B4 Grupa ST – Superkazanova (1980.)
B5 Ivica Šurjak – Julija (1980.)
C1 Vera Kapetanović – Ne gubi vreme sa mnom (1980.)
C2 Milka Lenac – Željo luda (1980.)
C3 Nano Prša – Džingis Kan (1978.)
C4 Dubravka Jusić – Stani, stani (1980.)
D1 Ljupka Dimitrovska – Robot (Version 1983) (1983.)
D2 Ana Sasso – Krenimo Niki (1987.)
D3 Elvira Voća – Drugo vrijeme (The Second Time) (1984.)
D4 Opatijski suveniri – Vamos A La Playa (1983.)
D5 Roman Butina – I’m Gonna Get Your Love (1985.)

Poslušajte cijeli album na YouTube kanalu izdavača Fox & His Friends: https://www.youtube.com/watch?v=jHTsxcWavXc&list=PL7a9M6mf5csoaEI6XECpPd_m_IwNxPv5V

Korisni linkovi:

http://foxandhisfriends.com/
https://www.facebook.com/foxandhisfriends
https://foxandhisfriends.bigcartel.com/
https://www.discogs.com/label/1132857-Fox-His-Friends
https://soundcloud.com/foxandhisfriends
https://twitter.com/FoxAndHisFriend
https://www.instagram.com/fox.and.his.friends/
https://www.mixcloud.com/FoxAndHisFriends/
https://www.youtube.com/FoxHisFriendsRecords
 

autor: KLFM, 01/09/2018

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Pravna i psihosocijalna podrška za LGBTIQ osobe u Splitu

17/03/2021.

Od veljače ove godine LGBTIQ populacija u Splitu bogatija je za kontinuiranu pravnu i psihosocijalnu podršku. Ova podrška namijenjena je…

FMFS traži volontere!

13/05/2019.

Dvanaesto izdanje Festivala mediteranskog filma Split je pred vratima; u kalendare i planere zabilježite datum 13. lipnja jer tada službeno…

KLFM @ klub Quasimodo 30/11/2012

24/11/2012.

KLFM konačno i službeno započinje emitiranje putem internetskog streaminga kao prvi splitski “community” radio. Taj ćemo događaj obilježiti prigodnom promocijom u petak 30. studenog u 21.00 h, u klubu Quasimodo!

DKC-HR / izvještaj

02/10/2020.

Izvještaj o rezultatima provedbe projekta “DKC-HR: Mreža društveno-kulturnih centara”

Tjedna rotacija

Arhiva

MITSKI / The Land Is Inhospitable and So Are We

THE JESUS AND MARY CHAIN / Darklands (1987)

FUTURE ISLANDS / Deep in the Night

Kölsch / Balance

ZZ TOP / Raw (Live)

NEMANJA / Voodoo Beat

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM