KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

DKC-HR / izvještaj

Izvještaj o rezultatima provedbe projekta “DKC-HR: Mreža društveno-kulturnih centara”

Savez udruga Klubtura nositelj je projekta DKC-HR: Mreža društveno-kulturnih centara sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda koji umrežava postojeće lokalne civilnodruštvene  inicijative za uspostavu društveno-kulturnih centara na razini Hrvatske. Ciljevi projekta su prenijeti znanja i iskustava o sudioničkom planiranju i upravljanju između društveno kulturnih centara te o sudioničkom upravljanju u EU; umrežiti DKC-e i uspostaviti model programske suradnje;  upoznati javnost i dionike s civilno-javnim partnerstvom i sudioničkim upravljanjem u  kulturi.

U sklopu projekta održane su dvije radionice razmjene znanja i iskustava. Prva radionica  razmjene znanja i iskustava namijenjena akterima koji se u svojim lokalnim sredinama bave  zagovaranjem osnivanja i uspostavom društveno-kulturnih centara na načelima sudioničkog  upravljanja i civilno-javnog partnerstva održana je 11. listopada 2019. u Zagrebu, u maloj  dvorani Pogona jedinstvo. Dvadesetak sudionika radionice su razmijenili znanja i iskustva o  zagovaračkom radu, provedbi kampanja i uspostavi dijaloga s lokalnom samoupravom.  Druga Radionica naziva “Potrebe i mogućnosti razvoja prostorne infrastrukture za društveno kulturne centre” održana je 19. veljače 2020. u Beton kinu u Domu mladih u Splitu. Radionica je  okupila preko pedeset sudionika i sudionica, predstavnika organizacija civilnog društva,  zaposlenika javnih ustanova u kulturi te jedinica lokalne samouprave iz Splita, Zadra, Karlovca,  Rijeke, Zagreba i Čakovca. Sudionici su se upoznali s aktivnostima i izazovima s kojima se  suočavaju druge lokalne sredine u RH te perspektivama na razvoj lokalne infrastrukture za  kulturne i društvene djelatnosti koje imaju različiti sektori. Zbog okolnosti vezanih za epidemiju  virusa COVID-19 predviđeni studijski posjet s ciljem prijenosa znanja i iskustava o sudioničkom  upravljanju u zemljama Europske unije nije realiziran u sklopu projekta. 

Proveden je prvi krug razmjene suradničkih kulturno-umjetničkih aktivnosti DKC-HR po  uzoru na Clubture-HR model razmjene i suradnje, uz specifičnost razmjene u 7 gradova u  kojima se nalaze postojeći društveno-kulturni centri kojima organizacije upravljaju prema  načelima sudioničkog upravljanja i civilno-javnog partnerstva. Osim toga, u ovim suradničkim  aktivnostima mogli su sudjelovati i građani kao prijavitelji i partneri. Poziv za predlaganje  suradničkih kulturno-umjetničkih aktivnosti upućen je građanima, neformalnim inicijativama,  udrugama i umjetničkim organizacijama. Poziv je bio otvoren od 15.4. do 15.5.2019. godine, a  u tom je periodu zaprimljeno 12 prijedloga s preko 60 prijavljenih suradničkih kulturno umjetničkih aktivnosti koje se realiziraju u 7 društveno-kulturnih centara (Rijeka, Zagreb,  Split, Karlovac, Čakovec, Dubrovnik i Pula). Na jednodnevnom sastanku održanom 7. lipnja  2019. godine u maloj dvorani Pogona Jedinstvo u Zagrebu predstavljeno je 12 prijedloga  suradničkih kulturno-umjetničkih aktivnosti od kojih je, kroz proces zajedničkog ocjenjivanja,  odabrano 6 prijedloga razmjene kulturno-umjetničkih aktivnosti za provedbu u 2019. i  2020. godini. Do kraja rujna 2020. godine provedeno je 34 suradničkih javnih kulturno umjetničkih aktivnosti koje uključuju filmske radionice, audio-vizualne instalacije,  predstave, performanse, radionice suvremenog cirkusa, radionice ilustracije, predavanja  o povijesti LGBTIQ zajednice i medijskoj pismenosti, community radio u 7 društveno kulturna centra u RH. U provedbi suradničkih aktivnosti je sudjelovalo preko 70 građana,  preko 30 organizacija civilnoga društva, a aktivnosti je prema procjenama provoditelja  posjetilo preko 1300 osoba.

U sklopu projektnih aktivnosti koje se odnose na umrežavanje uspostavljena je formalna  Mreža društveno-kulturnih centara na nacionalnoj razini. Mreža je osnovana u pravnom  obliku udruge s članicama među kojima su postojeći društveno-kulturni centri te lokalni savezi  koji u svojim sredinama zagovaraju uspostavu društveno-kulturnih centara temeljenog na  načelima sudioničkog upravljanja. Mreža društveno-kulturnih centara osnovana je 28. svibnja  2020. godine u Zagrebu. Organizacije osnivačice mreže su: Art radionica Lazareti  (Dubrovnik), Forum udruga nezavisne kulture – FUNK (Koprivnica), Platforma Doma  mladih Split (Split), Platforma Hvar (Hvar), Savez udruga Kaoperativa (Karlovac), Savez  udruga Klubtura (Zagreb), Savez udruga Molekula (Rijeka), Savez udruga Operacija Grad  (Zagreb), Savez udruga Rojca (Pula). Prema ciljevima iz Statuta, Mreža će zagovarati javnu  politiku za održivu infrastrukturu društveno-kulturnih djelatnosti temeljenu na sudioničkom  upravljanju i civilno-javnom partnerstvu, reprezentirati postojeće društveno-kulturne centre  prema donositeljima odluka na nacionalnoj i lokalnim razinama te pružati podršku postojećim  centrima i lokalnim inicijativama kroz prijenos znanja i iskustava. Nakon osnivanja, sljedeći  koraci Mreže su provedba operativnog i strateškog planiranja, širenje na nove inicijative,  platforme i organizacije u Hrvatskoj te jačanje vidljivosti Mreže. Mreža je registrirana 24. srpnja  2020. godine pri Gradskom uredu za opću upravu u Zagrebu. 

Kao završna aktivnost projekta, 23. rujna 2020. u prostoru Pogona-Zagrebačkog centra za  nezavisnu kulturu i mlade održana je konferencija “DKC-HR: Mreža društveno-kulturnih  centara”. U sklopu konferencije održani su paneli o praksama sudioničkog upravljanja i civilno javnog partnerstva u društveno-kulturnim centrima u Hrvatskoj i regiji. Uvjeti za sudjelovanje u  programu konferencije u prostoru Pogona bili su prilagođeni epidemiološkim mjerama, a  osigurana je i mogućnost sudjelovanja putem online platforme Zoom. Više detalja o sadržaju i  programu konferencije možete pročitati u izvještaju objavljenom na stranicama Saveza udruga  Klubtura.

Projekt DKC-HR: Mreža društveno-kulturnih centara koji provodi Savez udruga Klubtura u partnerstvu s Pogonom – Zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade, Platformom za Društveni centar Čakovec, Savezom udruga KAoperativa, Platformom Doma mladih, Art radionicom Lazareti, Savezom udruga Molekula i Savezom udruga Rojca. Ukupna vrijednost projekta iznosi 800 000,00 kn, a sufinancirala ga je Europska unija iz  Europskog socijalnog fonda (Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali) u iznosu 680  000,00 kn (85%), dok je ostala sredstva osiguralo Ministarstvo kulture RH. Projekt je trajao 22  mjeseca, od 1. prosinca 2018. godine do 1. listopada 2020. godine.  Sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.  Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Saveza udruga Klubtura.

autor: Kristina Tešija, 02/10/2020

, ,

Vezane objave

Arhiva

Pravna i psihosocijalna podrška za LGBTIQ osobe u Splitu

17/03/2021.

Od veljače ove godine LGBTIQ populacija u Splitu bogatija je za kontinuiranu pravnu i psihosocijalnu podršku. Ova podrška namijenjena je…

KLFM @ klub Quasimodo 30/11/2012

24/11/2012.

KLFM konačno i službeno započinje emitiranje putem internetskog streaminga kao prvi splitski “community” radio. Taj ćemo događaj obilježiti prigodnom promocijom u petak 30. studenog u 21.00 h, u klubu Quasimodo!

Socijalistički disco. Ples iza jugoslavenske baršunaste zavjese 1977.-1987.

01/09/2018.

Nakon četiri godine istraživačkog rada, licenciranja i traženja najbolje zvučećih studijskih master-vrpci, autori kompilacije izlaze s prvim nastavkom „Socijalističkog disca“.

FMFS traži volontere!

13/05/2019.

Dvanaesto izdanje Festivala mediteranskog filma Split je pred vratima; u kalendare i planere zabilježite datum 13. lipnja jer tada službeno…

Tjedna rotacija

Arhiva

PinkPantheress / Heaven Knows

TERENCE TRENT D’ARBY / Introducing the Hardline According to…(1987)

Björk ft. Rosalía / Oral

ACID PAULI / Get Lost

THE DOORS / Live at the Aquarius Theatre

URBAN / Žena dijete (R)

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM