KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Radio na cesti – Milna

13975359_1022637577833719_2957882955421722790_o

U prekrasnom malenom mjestu na zapadnoj strani otoka Brača, dok su svi slavili Dan domovinske zahvalnosti, naše radio pozvalo je mještane Milne i njihove goste da se pridruže glazbenom događaju u kojem smo ugostili 4 predivna hrvatska benda. Projekt radija „Radio na cesti“ po prvi put se održava na otoku Braču ispred mjesne osnovne škole. Mjesto je prije obilovalo klubovima i kafićima u kojima su se mještani i gosti mogli opustiti i plesati do ranih jutarnjih sati, danas nije ostalo ništa od toga, sve je smješteno u veća mjesta na otoku, dok su u mjestu ostali samo restorani i kafići za dnevni izlazak.
Prolaznici su sa zanimanjem promatrali tonske probe bendova, pomalo skeptični, ali rado su se odazvali pozivu da se u sumraku pridruže glazbenom ludilu. Ovo nikako nije visoko budžetni koncert, ali rađen je sa srcem i velikom željom da uspije. Na kraju ćete doznati je li uspjelo.

13912653_1020799301350880_6984388900554952012_n

Ne možemo reći da se prvi izvođač popeo na pozornicu, jer nje nije ni bilo, ali svakako možemo reći da je The Marshmallow Notebooks (Matija) zauzeo svoju poziciju na platou, svjetla uperena prema gitari, glas naoštren, Matija kreće s pjesmom. Roditelji s djecom lagano plešu u ljetnoj noći. Matija nam predstavlja novu pjesmu Destruction s nadolazećeg albuma. Pjesma za pjesmom, poznati repertoar, i dolazimo negdje do pred kraj koncerta, al u tom trenutku nestaje električne energije na cijelom Braču, ali naš Matija se odlično snalazi u svirkama u mraku i sam sa svojom gitarom, rekle bi da mu je to najdraži način izvođenja pjesama, gitara i glas, on obasjan svjetlima mobitela izvodi svoju najpoznatiju pjesmu The Last Tourist in Town. Neposredno nakon kraja koncerta Brač ponovo dobiva električnu energiju i vraćamo se programu.

Ponovo se susrećemo s Trees of Maine, nakon Indirekta dovodimo ih i kod nas. Nenametljivi bend, koji uživa u onome što radi, predivno se nadovezao na ono što je započeo The Marshmallow Notebooks, glazbeno su jako slični. U zadnjih mjesec dana spominjali smo ih par puta, nećemo duljiti o muzikalnosti koju posjeduju, u prilog tomu pustite si pjesmu i uživaj te.

Kako vrijeme između mijenjanja bendova ne bi bilo ispunjeno tišinom, pobrinuo se radijski kolega Ivan svojim dj setom. Svi očekujemo dvojac New Gondoliers, svirka započima električnom mandolinom koju svira Veljko Popović, jako zanimljivo i neobično je vidjeti taj instrument u električnoj verziji. Pridružuje mu se kolega Alen Čelić na gitari, a Veljko prelazi na sviranje bubnja. Svi prisutni ponovo se daju u plesanje, najmlađi su još uvijek budni, a oni najhrabriji od njih dolaze na svega pola metra od pjevača, a Alen to prihvaća i tada nastaje predivna slika dječaka koji uživa u glazbi i Alena koji mu se pridružuje u nezaboravnom trenutku spajanja energije izvođača i posjetitelja.

13925896_1022637347833742_848455690095665581_o

Elektro fusion band iz Šibenika na noge podiže i one najveće protivnike plesa i zabave. The FogSellers ovog puta su došli u tročlanom obliku, dva stalna člana benda Mirko i Saša, te na trubi Luka. Bend kojeg ne znaš bi li ostavio za kraj ili početak ovakvih događanja, šteta je da sviraju prvi, a opet ti je žao da su zadnji. U ovom slučaju je bilo dobro da smo ih ostavili za kraj, priredili su nam super jaming. Njihove pjesme imaju kostur, ali svakom live izvedbom donose nešto novo pjesmi, a u tome se iskazuje šarm benda i genijalnost glazbenika. Za kraj su morali ispuniti prazninu od još 5 minuti za koju smo imali dozvolu za održavanje RNC-a, pa su nas počastili pravim jamom, na platou su odsvirali pjesmu koju do sada nikada nisu izveli, a zvučalo je kao da je svaki dan sviraju.

Kada si u organizaciji ne možeš ostat objektivan, možeš samo prenijeti što si osjetio kada su se ugasila sva svjetla. Svi u organizaciji su osjetili olakšanje i zadovoljstvo, cijeli RNC je prošao u predivnom okruženju, glazbenici i posjetitelji, svi su sa svojih pozicija odšetali sretni i zadovoljni u noć, kretnjama tijela pokazujući da kroz njih još uvijek poigrava glazba. Završavam s riječima koje nam je uputio Veljko: „U početku bijaše zvuk,… zvučna vibracija je temelj kreacije“

autor: tomislav gracin, 27/08/2016

, , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Winter isolation

18:00–19:00 Četvrtak 11.2.2021.

Jesmo li otkrili sve što se ima otkriti u glazbi? Jedno je sigurno, nismo. Tako ćemo i mi danas pustiti…

Inspiration

18:00–19:00 Četvrtak 26.4.2018.

“That rock’n’roll, it just won’t go away. It might hibernate from time to time, and sink back into the swamp. …Yeah, that rock’n’roll, it seems like it’s faded away sometimes, but it will never die. And there’s nothing you can do about it.”

Irena Žilić uskoro u klubu Quasimodo

18:00–19:00 Četvrtak 13.4.2017.

+ dijelimo karte za koncert

Coming back to life

18:00–19:00 Četvrtak 3.10.2019.

Nakon ljetnje pauze vraćamo se pomalo uspavano i sjetno u novo godišnje doba i novu sezonu naše emisije. Za početak…

Tjedna rotacija

Arhiva

GAZ COOMBES / Turn The Car Around

PAPA WEMBA / Emotion (1995)

FEVER RAY / Kandy

TRAUMER / fabric promo

RICHARD HAWLEY / Live at Halifax Piece Hall

REX ILUSIVII / Disillusioned! (1987)

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM