KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Radio na cesti Labin / Jadranska konvencija radija u zajednici

Druga postaja ovogodišnje turneje Radio na cesti je Labin u subotu 5. listopada.

Vraćamo se na sam početak naše radio avanture, kada smo 2013. godine u Labinu prvi puta predstavili radio u zajednici, tj. program radionica “Radio out of the box”. U ovih šest godina ipak možemo reći da su se određene stvari u području medija u zajednici promijenile, a tek očekujemo i značajnije promjene i pravu legitimaciju i afirmaciju ovih medija. Zbog toga, kao popratni program turneje Radio na cesti sazvali smo Jadransku konvenciju radija u zajednici, pozvali smo naše prijatelje, Radio Rojc iz Pule i novopokrenuti Radio Roža iz Rijeke, koji će nam se pridružiti u razgovoru, razmjeni iskustava i definiranju zajedničkih ciljeva u budućnosti. Radujemo se Labinu i našim dragim prijateljima i domaćinima koji nas tamo očekuju i s kojima smo pripremili intenzivni govorni i glazbeni program. 

Započinjemo u subotu, u popodnevnim satima, s Konvencijom u kojoj će se predstaviti naša tri radija u zajednici, prezentirati način na koji rade (tehničke, programske i medijske aspekte). Zatim će, uz moderiranje domaćina Borjana Batagelja, jednog od naših domaćina i dugogodišnjeg radio djelatnika, Ante Frankić (predsjednik udruge KLFM – Radio u zajednici), Branimir Slijepčević i Mirjana Radulović (Radio Rojc) te Davor Popdankovski  (Radio Roža) popričati o aktualnom stanju radija u zajednici te na kraju ponuditi smjernice za daljnju suradnju u cilju jačanja community radio medija u RH.

U glazbenom dijelu, turneji Radio na Cesti, u Labin dovodimo iznimnu glazbenu karavanu na labinski plato ispred Lamparne, neke dobro poznate, ali  i premijerne goste RNC turneje. Započinjemo s našim dragim prijateljem, sjajnim performerom emotivnog nastupa na koji malo tko ostaje ravnodušan, Iijom Ludvigom iz Beograda (s istarskom ljetnom adresom). Nakon njega slijedi iznimni svirački pulski trio Urar kao RNC premijera, a za kraj su tu naši dragi prijatelji i rado viđeni RNC gosti koji su upravo objavili novi album, Marinada iz Rijeke.

Nakon popodnevno/večernje svirke, nastavljamo u Rock Caffeu gdje nas očekuje glazbena selekcija tri jadranska community radija; sviramo žanrovski, medijski i geografski neopterećeno, od mp3-ca do vinila, od Melodija Istre i Kvarnera i Splitskih festivala pa sve do tropa. Ples garantiramo!

RASPORED:

  • 17:00 Jadranska konvencija radija u zajednici (razgovor / Gradska knjižnica)
  • 19:00  Ilija Ludvig / Urar / Marinada (uživo / plato ispred Lamparne)
  • 22:00 Radio Roža, Radio Rojc & KLFM Soundsystem (glazbena selekcija / Rock Caffe)  

Radio KLFM je projekt community radija čija je osnovna namjena biti servis zajednice. Programski je KLFM temeljno usmjeren prema sadržajima koji se bave lokalnom urbanom, pop i nezavisnom kulturom, tj. kulturom koja nije zastupljena od strane komercijalnih i ostalih mainstream medija. Radio djeluje u prostorima kluba Kocka u Domu mladih u Splitu.  Program se emitira od početka 2013. godine streaming kanalom kroz pripadno web sjedište. Trenutno u proizvodnji online programa volonterski surađuje dvadesetak suradnika. KLFM trenutno bilježi slušanost od preko 7.000 jedinstvenih (unique) slušatelja mjesečno. Radio stream dostupan je i na B.net i Iskon plaftormi te se nalazi i u iTunes i TuneIn Radio ponudi. Web portal bilježi preko 12.000 posjeta mjesečno (preko 10.000 unique posjetitelja). Facebook i Twitter kanali bilježe preko 6.300 pratitelja.

Već petu godinu provodimo ovaj projekt kao pravu glazbenu turneju kroz koju nastavljamo s ambicijama i željama da kroz tri mala, dnevna festivala na tri različite lokacije predstavimo ta vrijedna, ali skrivena imena domaće nezavisne glazbe. Svaki događaj, kao i do sada, prenosimo live streamom, s terena i uživo. Do sada smo bili na deset lokacija sa skoro 4.500 namjernih i slučajnih prolaznika i preko 5.000 slušatelja kroz streaming.

Program realiziramo uz pomoć mreže udruga Clubture i uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture RH, zaklade Kultura Nova, Grada Zagreba i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva kroz program Centri znanja i Grada Splita.

Zahvaljujemo i sponzoru promocije događanja, labinskoj agenciji LLoyds Design.

Sve bi ovo bilo puno teže organizirati bez pomoći lokalnih udruga-partnera. Ovaj put za organizaciju ovog događaja u Labinu zahvaljujemo labinskoj udruzi za mlade Alfa Albona.

Radio Rojc smješten je u Dnevnom boravku Rojca iz kojeg je krajem 2017. godine uspješno realiziran 48-satni radio maraton pod nazivom “Radio na ledu”. Redovitom emitiranju Radio Rojca presudilo je osluškivanje slušatelja Radija na ledu koji su svih 48 sati neumorno raznim kanalima slali poruke podrške i priželjkivali  nastavak rada ovakvog radija, čemu u prilog ide i konačna brojka od 38.529 slušatelja putem streama. Radio Rojc nudi se i otvara prema zajednici koju poziva na suradnju pri kreiranju sadržaja. Radijski program kreira više od 30 volontera koji su u 2018. godini zabilježili čak 1426 volonterskih sati. U početku, radijski se program stvarao na posuđenoj opremi, dok danas, zahvaljujući donacijama vjernih slušatelja i organiziranom benefitu, Radio Rojc posjeduje vlastitu opremu.  Radio surađuje s mnogim pojedincima, stručnjacima, udrugama i institucijama, emitira program 24 sata dnevno, a posljednji podaci o slušanosti Radio Rojca govore da ga sluša više od 60.000 jedinstvenih slušatelja u 24 zemlje. Radio je dostupan za slušanje putem streama na http://www.radio.rojc.eu i za područje grada Pule putem privremene frekvencije 89,7 MHz.

Radio Roža je community internet radio nastao iz želje i potrebe za praćenjem nezavisne kulturne scene i raznih kulturnih aktera u Rijeci, promocijom najrazličitijih (underground) žanrova te ljubavi prema gramofonskim pločama. Osnovan od strane nekolicine prijatelja i entuzijasta ponajprije iz zabave, ali i revolta prema komercijalnim sadržajima, istodobno je počeo djelovati kao internet radio. Nakon prijave i dobivanja projekta „Žiroskop – Civilno-javno partnerstvo u upravljanju prostorima kulture u Rijeci“, Radio Roža službeno postaje radio zajednice u sklopu Udruge Ri Rock, a zajedno s partnerima na projektu (Drugo More, Filmaktiv, Prostor +, Savez udruga Molekula i Grad Rijeka) započelo je novo poglavlje djelovanja gdje će glavna zadaća biti praćenje i stvaranje sadržaja u prostorima Palacha, Filodrammatice i HKD-a na Sušaku. Radio svoj dom dobiva u Omladinskom kulturnom centru Palach te od siječnja 2019. godine započinje s uređenjem i opremanjem prostora koji će služiti kao radio zajednice, promovirajući razne bendove, izvođače, selektore i druge umjetnike koji djeluju ili gostuju u Rijeci. Stream je dostupan na adresi: http://www.radio-roza.org.

Ilija Ludvig  je iz muzičke anonimnosti izašao 2007. godine, kada se pojavio na kompilaciji “Jutro će promeniti sve?”. Tada Ivan Lončarević iz popdepresija.com zapisuje: “Ilija svira gitaru i peva, ima stand-up nastup tokom koncerta, izražava se i kroz pesme i vizuelno, angažovan je u borbi protiv svih nepravdi ovog sveta i voli da pokaže koliko mu je stalo do svakoga u auditorijumu. Ilija je pesnik i umetnik, zabavljač i muzičar. I Vudi Gatri i Skriming Džej Hokins i Bili Breg i Lu Rid. Ilija je Ludvig.” Od ostalih zvaničnih izdanja, Ilija je zastupljen i na kompilaciji “Pesme ispod pokrivača” (2013.) i “Jason Molina Tribute: Samo budi jednostavan​/​Just Be Simple” (2014.).

Urar je pulski trio iskusnih glazbenika koji s radom započinje u travnju 2016. kao dvojac u sastavu Dejan Gotal (vokal i gitara) i Emil Rojnić (bubanj). Krajem godine bendu se priključuje Aida Dražić (bariton sax) te je URAR u punom sastavu zagazio u 2017. koja je donijela puno rada, kreacije i potvrdu zvučnog identiteta te, kao plod toga, izlazak pred publiku. Nakon snimanja prvog albuma “40+”, Urar je u koncertom pohodu. Trojac prilično različitih osobnosti i raspršenih glazbenih afiniteta i utjecaja izrastao je u jedinstven i osebujan kolektiv koji fuzijom mnogih glazbenih stilova, karizmom i jednostavnošću osigurava avangardni glazbeni izričaj vedro depresivnih boja.

Marinada nastaje u Rijeci 2003. godine. Članovi sastava su Marin Alvir (vokal, gitara), Robert Merlak (sintisajzer), Marko Čavrak (prateći vokal, sintisajzer) i Saša Matić (prateći vokal, elektronski bubanj). Marinadin se zvuk zasniva na spoju elektronike i akustike. Glazbeni izraz gradi kroz jednostavnost, melodioznost i senzibilnost. Marinada je umak za vaše snove u savršenom omjeru.  Dugo godina marljivog kreativnog rada daleko od mainstream svjetala čine svaki Marinadin live novootkrivenim iskustvom. Možemo ih zvati elektro poetama. Upravo im izlazi novo, plesno, vinilno izdanje “Na vrućem krovu”.

autor: KLFM, 23/09/2019

Vezane objave

Arhiva

Dan tovara – radio edition

16:00–20:00 Subota 23.5.2020.

Udruga Uzgon, KLFM i Prirodoslovni muzej iz Splita pozivaju vas na radijski dan tovara. Provedite ovu subotu popodne uz naš program i live streaming događaja ili, ukoliko se želite malo razmrdati uživo, u ZOO vrtu Split. Puštamo glazbu ugodnu životinjama i ljudima.

SPLIT / 2015

01/05/2015.

Prošle godine uspješno smo odradili turneju u sklopu projekta RADIO NA CESTI. U subotu, 2.5.2015., od 17:00 sati, vraćamo se na mjesto na kojem je sve počelo te na platou ispred Doma mladih u Splitu ponovno predstavljamo mlade domaće neovisne glazbenike u usponu koji zavrjeđuju vašu pažnju. Radijski program uživo će prenositi koncert, a u pauzama između svirki intervjue s bendovima.

Radio Dan&Noć 2018 izvještaj

20/11/2018.

Iza nas je Radio Dan&Noć, koji nam je donio susret s klubskom vinilnom selekcijom iz Napulja, novom zagrebačkom sviračkom premijerom Back Feed i razgovorom o napuljskom zvuku i digging kulturi.

Welcome to the Machine

16/12/2013.

Prošlo je već više od godine dana od onog petka 30. studenog 2012., kada se prvi splitski community radio KLFM predstavio javnosti DJ nastupom njegovog Soundsystema i uspjelom promocijom u prostoru kluba Quasimodo. Ovaj petak nas evo nazad!

Tjedna rotacija

Arhiva

LITTLE SIMZ / No Thank You

IAN POOLEY / Since Then (2000.)

FEVER RAY / Kandy

HOT CHIP / Late Night Tales

RICHARD HAWLEY / Live at Halifax Piece Hall

REX ILUSIVII / Disillusioned! (1987)

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM