KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Post War Dream

U vremenima koja donose rezanja kreditnog rejtinga, u kojima po zakonu sile velika država otima teritorij svojoj manjoj sestri, u dobu kada noćni komercijalni letovi jednostavno nestanu s radara i površine zemlje/mora, potreban je mali dašak optimizma. Stoga se barem tematski pokušajmo vratiti u prve godine nakon kraja Drugog svjetskog rata, u razdoblje koje je obećavalo, a neka obećanja čak i ispunilo! Svejedno, priložena lista neće baš odisati nekakvim čistim optimizmom, već će biti realna, što znači i odmjerena!

 

Završetak Drugog svjetskog rata je, kako nas uče, predstavljao skoro nezamislivo olašanje. Nakon šest godina neizvjesnosti koja je često graničila s beznađem, nakon dugotrajne vladavine mraka konačno je bljesnula eksplozija radosti i optimizma. Svijet je još jednom nakratko – sigurno ne dulje od desetljeća, možda koju godinu više – izgledao kao pogodno mjesto za život. Neki su u takve snove vjerovali i dulje, čak dva do tri desetljeća, no nije bilo moguće ignorirati događaje koji su kasno kazivali kako se dugoročno ništa bitno nije promjenilo. Neke zemlje, tek oslobođene nacističkog horora potpadaju pod sličan nehuman totalitaristički režim koji je tek nominalno humanistički, dok svako drugačije mišljenje guši slanjem tenkova na ulice. Oružje koje je zaustavilo najveći pokolj u povijesti čovječanstva postaje novim sijačem straha. Trka u naoružanju, hladni rat, Kubanska kriza, sve su to detalji koji su početkom šezdesetih i najvećim optimistima otvorili oči.

World-War-Two-IntroSrećom, rane su poslijeratne godine ipak ostale zapamćene kao vrijeme istinskog poleta i nade u bolje sutra. To je doba novih strujanja na polju akademske i popularne umjetnosti, vrijeme baby booma, razdoblje u kojemu znanost i tehnologija linearni rast zamjenjuju onim eksponencijalnim… i moglo bi se još puno toga navesti, no ono što nameće limit jest kratko trajanje takvog zanosa.

Sad kad smo to razjasnili, jedno pitanje: vjerujete li da su sve skladbe koje govore o takvim pozitivnim prevratima i završecima ratova i sličnih mračnih etapa po pravilu vesele i nabijene pozitivnom energijom? Rat ostavlja traume u psihi pojedinca, što je još jedan element koji ubrzava ionako kratak period poslijeratnog sna. Na stranu naivne pjesme poput Lennonove Happy Xmas, ili pak Ray Daviesove Piece in Our Time – one su kratkog trajanja i dijele zanos vidljiv na proloženim fotografijama. Ipak, mnogo je realističniji onaj prikaz Toma Waitsa, pomalo sonambulna priča o ratnom veteranu iz Oklahome koji se vraća kući samo da bi shvatio koliko se promjenio, i kako se ne može uklopiti u svoj dojučerašnji svijet/život:

Well he came home from the war
with a party in his head
and an idea for a fireworks display
and he knew that he’d be ready with
a stainless steel machete
and a half a pint of Ballentine’s
each day
and he holed up in room above a hardware store
cryin’ nothing there but Hollywood tears
and he put a spell on some
poor little Crutchfield girl
and stayed like that for 27 years

/Swordfishtrombone/

Slično razočarenje je vidljivo i u pjesmama The Unknown Soldier The Doorsa, After the War Joe Henryja, dok skladba Swan Swan H R.E.M.-a govori o sasvim drugačijem konceptu, o apatiji koja je na poraženom Jugu zavladala nakon završetka Građanskog rata, kao i prilično neuspješnom saveznom konceptu ‘rekonstrukcije’. Jug sjedinjenih država je iz tog sukoba ipak izađao kao poražena strana, te će na onaj istinski doživljaj ratne pobjede trebati čekati još osamdeset godina i čuvenu 1945.!

Neke od priloženih kompozicija tematski ne dodiruju rat, ali su nastale u razdoblju tog (kako smo vidjeli, ne istog za svih, čak ni na pobjedničkoj strani) naglog ushita euforije i želje za boljim i sretnijim životom. No, većina se skladbi na listi ipak tiče rata, odnosno njegovog završetka, a također i nose naznake nekakvog blagog optimizma.

V-J_Day_Times_Square_NYWTS Times Square, 14. kolovoza 1945.

(intro: Harry Truman announces the End of WWII)
01 Pink Floyd – Post War DReam
(intermezzo: King Crimson – Peace; A Beginning)
02 Bob Dylan – The Times They Are A-Changin’
03 Frankie Laine – Some Day
04 Robert Wyatt – A Beautiful Peace
05 Joe Henry – After The War
06 Tom Waits – Swordfishtrombone
07 The Kinks – War Is Over
08 The Doors – The Unknown Soldier
09 John Lennon – Happy Xmas (War Is Over)
10 Bobby Darin – Beyond The Sea
11 R.E.M. – Swan Swan H
12 The Long Ryders – Capturing The Flag
13 The Nice – War & Peace
14 Doris Day – Toyland
(intermezzo: KIng Crimson – Peace; A Theme)
15 Harry Marstio – Serenade
16 Paul McCartney – Pipes of Peace
17 Percy Faith – Theme From A Summer Place
18 Buddy Holly – True Love Waits
19 M. Ward – Post-War
20 Willie Nelson – Blue Skies
21 The Byrds – Draft Morning
22 Audrey Hepburn – Moon River
23 Donovan – Universal Soldier
24 Tom Waits – Road To Peace
25 Ray Davies – Peace In Our Time
26 Ray Anthony – Skokiaan
27 Paul Simon – René And Georgette Magritte With Their Dog After The War
28 Roger Waters – Each Small Candle
29 Scott Walker – The War Is Over (Epilogue)
(outtro: King Crimson – Peace; An End)
30 Vera Lynn – We’ll Meet Again

VE_DAY_Piccadily_1945 Piccadilly Circus, 9. svibnja 1945.

Kako je dakle vidljivo iz priložene liste, tek neke skladbe jasno aludiraju na Drugi svjetski rat, ili su preuzete iz razdoblja neposredno nakon njega. U stvari, srž današnjeg Soda Fountaina čine skladbe univerzalnog karaktera, pošto je ratova bilo i prije tog famoznog WWII, a biti će ih i u vremenima koja slijede. Po istoj će logici biti još pobjeda dobrog nad zlim, te pripadnih faza posljeratne euforije i elana. Svi ratovi, na koncu, moraju tako završiti, ako zbog ničeg drugog, onda barem zbog Božje volje manifestirane u prirodnom dijalektičkom poretku stvari.

Stoga je ovotjedno izdanje Soda Fountaina posvećeno svim mogućim razdobljima uzlaznog optimizma.

 

powered & provided by ©eXit

autor: Vjeran Stojanac, 02/04/2014

, , , ,

Vezane objave

Arhiva

The World That Summer v2.0

13/07/2016.

Započelo je ljeto 2016., dvadesetak dana ranije od svojeg striktnog, kalendarskog termina. Živa se iznova penje u toplomjerima, ljudi bježe u hlad ili padaju u stanja toplinskog, no sve to ne spriječava pripadnike naše i svjetske elite u nastavku suludih igara. Padaju vlade, pucaju neprincipijelne koalicije, imigracija se nastavlja unatoč stupidnim pokušajima zaustavljanja jednog prirodnog procesa, teroristi ne miruju a Europska unija nakon ‘brexita’ prolazi test samoodržavanja. Većini redovitih slušatelja će ovo biti posljednje izdanje Soda Fountaina prije početka sezone godišnjih odmora, pa se uredništvo potrudilo da vas koliko-toliko zadrži u fokusu aktualnih zbivanja, barem i u vidu tematski obojene dvosatne pjesmarice!

Vidaj rane, curica

10:00–12:00 Četvrtak 6.5.2021.

Mislim, tko će čekati 18. svibnja? To me podsjeća na nekrofile koji čekaju Dan mladosti (pravilnije je reći: Dan umirovljenika). Ili na ratne veterane minhenske bojne koji nisu ni vidjeli obale Isara!

Jutarnji program četvrtkom

27/08/2013.

Kolovoz se konačno bliži kraju. U očekivanju novih tematskih jutara četvrtkom, putujte šarolikim glazbenim stilovima i uživajte u ovoj neobaveznoj, naizgled slučajnim putem složenoj listi!

Hiroshima Mon Amour

05/08/2015.

Igrom sudbine, današnji se termin emitiranja Soda Fountaina poklapa s sedamdesetogodišnjicom prvog nuklearnog napada usmjerenog protiv civila, odnosno bacanja fizijske bombe nazvane ‘little boy’ na japanski grad Hiroshimu. Možda će vam se izbor pjesama donekle učiniti sličan onome iz ‘Atomic Powera’, nedavno emitiranog izdanja eXita, no bitna je poruka, a ta je da nam i dalje nad glavom visi opasnost koja je obznanjena prije točno sedamdeset godina.

Tjedna rotacija

Arhiva

L’Impératrice / Tako Tsubo

BADI ASSAD / Chameleon (1998)

ŽEN / Uroni u san

FRIENDLY FIRES / Bugged Out!

BRYAN FERRY / Live at the Royal Albert Hall

Zidar Betonsky: Proces Protokol (2011.)