KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Hymne an die grosse gelbe Sonne

Ovog tjedna “Soda Fountain” još jednom nudi šaroliku, eklektičnu listu, no bez pretjerano misaonih, pa i mračnih tema – danas pjevamo o nama najbližoj zvijezdi koja se po naški zove Sunce, a kod drugih nam bratskih naroda – Aurinko արեւ Sole Sun Sunce Cлънце Saulė സൂര്യൻ Cонце 太陽 Päike Zon Haul Eguzkia Soare Ghrian 太阳 Suno ਸੂਰਜ õrùn ጸሐይ Cолнце Panonpoe ดวงอาทิตย์ Masoandro Anyanwụ Jua Ra Solis خورشید שמש

 

Kažu da je Sunce izvor života i to ima smisla – nećemo navoditi zašto, jer ste školovana publika. Pa, upravo zbog toga današnje se izdanje emisije Soda Fountain bavi skladbama koje na neki način referiraju na tu nama najbližu zvijezdu, čija nas gravitacijska duga zadržava u orbiti i to u onom ‘podobnom’ pojasu; na udaljenosti od jedne astronomske jedinice, odnosno cca 150 miljuna kilometara (zanemarimo afele i perihele). Zanemarimo i sve te astronomske i astrofizikalne gluposti. Ipak smo community radio te moramo biti politički korektni kako ne bi uvrijedili one koji smatraju da je Sunce tek žižak koji se vrti oko Zemljine ravne ploče. A i nije pametno proturječiti ISIS-u!

Dakle, sve znate – Sunce nas grije, pregrijava, izaziva rak kože, zrači u širokom rasponu frekvencija elektromagnetskog spektra, krivac je za dehidracije i sunčanice, može vas oslljepiti ako njegove pomrčine gledate kroz nedovoljno začađeno staklo, a njegova se energija putem solarnih panela može iskoristiti u domaćinstvima, pa i industriji. Što opet znači da vam omogućava udobno tuširanje ili ekološki prihvatljivu proizvodnju (energetski certifikat!) AGFA-inih vrpci, pasta za zube, freonskih hladnjaka, SSD diskova, čokoladnog mlijeka od organski hranjenih frizijskih krava i kakaoa kojeg u Gani ne beru potlačena djeca već svojevrsni kombajni, xanaxa, mozzarelle koja nema veze s Italijom, pa i solarnih panela! Krug je dakle zatvoren.

Zaslužno je i za predivne pojave koje se, ovisno o geografskoj lokaciji nazivaju Aurora Borealis, odnosno Aurora Australis. Ukoliko Sunce pak odbaci neku protuberancu gargantuantskih proporcija, možemo očekivati elektromagnetske oluje sposobne ne samo paralizirati komunikacije i zračni promet, već i blokirati proizvodnju i transport električne energije te nas tako ostaviti u višednevnom ne samo doslovnom, već i ‘informacijskom’ mraku.

A za one znatiželjnije, tek još nekoliko korisnih informacija:

Aurinko  արեւ  Sole  Sun  Sunce  Cлънце  Saulė  സൂര്യൻ  Cонце  太陽  Päike  Zon  Haul  Eguzkia  Soare  Ghrian  太阳  Suno  ਸੂਰਜ  õrùn  ጸሐይ  Cолнце  Panonpoe  ดวงอาทิตย์  Masoandro  Anyanwụ  Jua  Ra  Solis  خورشید  שמש

754562main_20130608-m5.9flare-fulldisk

01 Isobel Campbell – Sunrise
02 Donovan – The Sun Is A Very Magic Fellow
03 Vaselines – Jesus Wants Me For A Sunbeam
04 John Cale – Carrieban Sunset
05 Belle & Sebastian – Another Sunny Day
06 Roger Waters – Set The Controls For The Heart Of The Sun
07 The Beatles – Here Comes The Sun
08 Olivia tremor Control – A Sunshine Fix
09 Clinic – Sunlight Bathes Our Homes
10 Tim Hardin – House Of The Rising Sun
11 John Foxx – Sunray
12 Jethro Tull – Look Into The Sun
13 Simple Minds – New Sunshine Morning
14 Morrissey – The Lazy Sunbathers
15 The Coral -Put The Sun Back
(intermezzo: Sally Go Round The Sun)
16 Lou Reed – Fly Into The Sun
17 Pogues – Sunnyside Of The Street
18 U2 – The Three Sunrises
19 Marc Almond – Winter Sun
20 Julian Cope – Sunshine Playroom
21 Of The Wand & The Moon – Wonderful Wonderful Sun
22 The Kinks – Mr. Songbird
23 Beach Boys – The Warmth Of The Sun
24 Cowboy Junkies – Pale Sun
25 Giant Sand – Punishing Sun
26 M Ward – Here Come The Sun Again
27 Donovan – To Try For The Sun
28 The Autumn Defense – The Sun In California
29 The Beatles – I’ll Follow The Sun
30 Thin White Rope – Red Sun
31 Lee Hazlewood – Little Miss Sunshine (Little Miss Rain)
32 Mick Harvey – The Sun Directly Overhead
33 David Gilmour – Fat Old Sun
34 Crime & The City Solution – The Sun Before Darkness
(outro: Pink Floyd – Eclipse)

maxresdefault

powered & provided by ©eXit

 

 

autor: Vjeran Stojanac, 23/02/2016

, , , , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

The Wind and the Rain

10:00–11:38 Četvrtak 29.4.2021.

Danas se igramo rebusa! Prvo, djeluju na razvoj sive moždane tvari, plus drugo – ne proždiru diskovni prostor. Usput, prisjetit ćete se konstante koja se definira kao omjer univerzalne plinske, tj. R, i Avogadrovog broja N(A)!

Fare Thee Well, Thou Winter!

17/03/2015.

Ovotjedno se izdanje Soda Fountaina emitira uobičajeno u četvrtak u 10 sati ujutro. No, taj isti četvrtak, 19. ožujka, ujedno je i posljednji dan zime. Proljeće nastupa u petak u 23.45 h, što znači da će se repriza ove emisije, koja redovito ide u noći između subote i nedjelje (23.15 – 01.15 h) već podebelo naći u novom godišnjem dobu. Naravno, izmjena godišnjeg doba je neizbježna kao i Zemljina rotacija oko Sunca. Ukoliko među vama ipak ima još pokoji zimski nostalgičar, koji s nelagodom i strepnjom gleda na produljenje dana i zatopljivanje; ovo je onda glazbena lista za njega i njemu slične!

Vargtimmen: The Ghosts of Dawn

10:00–12:00 Četvrtak 5.4.2018.

U ovotjednom izdanju Soda Fountaina zaplovite s nama kroz onaj najmračniji sat pred svitanje i posljedične prve bljeskove novog dana, koji, vjerujte, i ne moraju biti onako radosni kako se priča!

Vidaj rane, curica

10:00–12:00 Četvrtak 6.5.2021.

Mislim, tko će čekati 18. svibnja? To me podsjeća na nekrofile koji čekaju Dan mladosti (pravilnije je reći: Dan umirovljenika). Ili na ratne veterane minhenske bojne koji nisu ni vidjeli obale Isara!

Tjedna rotacija

Arhiva

TORO Y MOI / Mahal

R.E.M. / Automatic for the People (1992)

THE SMILE / Waving a White Flag

JAYDA G / Dj-Kicks

MILDLIFE / Live from South Channel Island

SFUMATO / Knauf

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM