KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

PLATFORMAT na Domu mladih

0:00–0:00 Ponedjeljak 27.9.2021.

DEVETO IZDANJE FESTIVALA NEZAVISNE KULTURE – PLATFORMAT!

1. – 3. 10. 2021. / Dom mladih Split /

Velikim 32-metarskim natpisom ispisanim kredom na platou Doma mladih, Platforma Doma mladih najavljuje festival nezavisne kulture PLATFORMAT koji će se održati od 1. do 3. listopada u i ispred zgrade popularno zvane jednostavno Dom (Ulica slobode 28, Split).

Festival PLATFORMAT je rezultat zajedničke suradnje korisnika prostora Doma mladih. Kao takav, primjer je dobre suradnje i prakse između različitih aktera koji kontinuirano rade na profiliranju Doma mladih – njegovoj afirmaciji kao društveno-kulturnog centra, te razvoju lokalne kulturne scene.

PLATFORMATOM se želi dati podrška programima lokalne kulturne i društvene scene koja razvija kritičke, interdisciplinarne, inkluzivne i edukativne programe koji stvaraju novu publiku i usmjereni su na aktualne društvene procese. Stoga je program PLATFORMATA do sada uključivao čitav spektar različitih multidisciplinarnih i edukativnih programa, umjetničke produkcije i rezidencijalne programe, projekcije i javne akcije te društveno-zabavni program koji se realizira kroz participativnu formu slobodnog djelovanja i samoorganizacije.

Ovogodišnji festivalski program jednako je bogat kao i dosadašnjih godina. Participativne, edukativne, umjetničke i aktivističke aktivnosti te javne rasprave ističu se u trodnevnom programu. Nezaobilazan je naravno i zabavni program na koji možete računati svakodnevno s početkom već u kasnim popodnevnim satima.

Festival će se otvoriti u petak (1. listopada) moderiranim razgovorom u novouređenom prostoru zvanom Razred. Govorit će se o namjeni, načinu korištenja i upravljanja Domom mladih, prilikama i mogućnostima Doma mladih te o njegovim korisnicima, kao i o načinima na koji se možete uključiti i sami postati dio splitske (nezavisne) kulturne scene ili pokretači društvenih promjena.

Još jedna rasprava, popraćena kratkim uvodnim predavanjem, na rasporedu je drugog dana festivala. Rasprava “Reci ti meni: prostor i street art” osvrnut će se na utjecaj izgleda javnog prostora na psihologiju građana. U tom smislu, iako je Dom mladih betonski gigant s ograničenim pristupom danjem svjetlu, u njemu na nekoliko punktova buja život u zelenim oazama u prostorima Male Scene i Open Boxu, a ovom prilikom će se uljepšati i “džungla” s južne strane zgrade. Sudjelovati mogu svi, bilo donacijom biljaka, zemlje ili štapova za podupiranje ili pak tako da zasuku rukave i grabljaju, zalijevaju i čiste.

U sklopu ovogodišnjeg izdanja festivala Platformat, KLFM izlazi iz studija, u dvorište kluba Kocka. Pozivamo Vas na druženje uz glazbenu selekciju KLFM kolektiva. Pozivamo i sve zainteresirane za priključivanje radio kolektivu na razgovor o mogućnostima aktiviranja i suradnje.

Za vrijeme trajanja Platformata imate priliku fotkati život unutar Doma mladih u sklopu radionice analogne fotografije. Foto aparati su osigurani, od “idiota” do nešto naprednijih te crno-bijeli filmovi, a radionicu vodi Rino Efendić u prostoru Kino kluba Split. Po svom nahođenju pozvani ste zabilježiti događanja u zgradi tijekom dva dana trajanja festivala,a u subotu navečer imat ćete priliku sami razviti filmove te će u nedjelju fotografije biti izložene.

U subotu navečer iz Beča na plato Doma mladih stiže međunarodni kolektiv Ausländer koji je na alternativnoj glazbenoj sceni prepoznat kao izvor neobične glazbe koja donosi žestoki punk, electro, noiz, drone i eksperimentalni zvuk s apstraktnim vokalima te mračnim i opskurnim performansom. Jedan od vokala je hrvatski umjetnik s austrijskom adresom, Marko Marković.

To nije sve od glazbenog programa u subotu jer u moru programa koji se ove godine nude u okviru PLATFORMATA tu je i društveno-kulturni program Zvjerinjak. Program će startati u Dvorištu Kluba Kocka s laganim tonovima koji će dopirati s DJ pulta pod ravnanjem Gabei, Bračanina latinoameričkih korijena. Nakon zagrijavanja slijedi nešto ritmičnija i žešća zika-muzika, a tome se, jamačno, neće moći oduprijeti ni najtvrdokornija noga jer nekad tijekom večeri ukazat će se legendarni pa i neuništivi C-bastard.

Zadnji dan festivala počinje radionicom scenske akrobatike. Na ovoj radionici moći ćete naučiti jednostavne akro elemente koje ćete potom spajati u zanimljivu kombinaciju, iskoristivu na sceni te naučiti kako zadržati poglede laika i kontrolirati publiku.

U nedjelju predvečer možete pokazati svoje plesne spsobnosti na Impro jam-u, jednosatnom događaju zamišljenom kao prostor za igru, istraživanje, eksperimentiranje i improvizaciju pokretom. Plesno iskustvo nije potrebno, nema pravila ni ograničenja, a pozvani su svi zaljubljenici u pokret i zainteresirani pojedinci, bilo kao aktivni sudionici ili promatrači. Jam će biti popraćen glazbom koju će bend također improvizirati uživo.

PLATFORMAT će se završiti cirkuskom predstavom Violin Hoop – Dialogues. Cirkuska umjetnica Matylda i violinistica Kasia dolaze sa projektom koji se bavi dijalogom između glazbe i cirkuske discipline hula hoop. Ovaj duet prezentirat će svoj rad u nastajanju koji se bavi pitanjima kako povezati ova dva medija, na koje sve načine mogu utjecati jedan na drugog stvarajući bogati soundscape koristeći ne samo violinu, već i zvukove tijela u pokretu i manipulacije rekvizitom.

Cijeli program devetog po redu PLATFORMATA pogledajte u nastavku.

PROGRAM:
petak, 1. 10. /17:00-23:00/
– 17h Platformat live @ KLFM.org
– 17h Dom mladih i sudioničko upravljanje, razgovor (Razred)
– 17:30h Radionica analogne fotografije (Kino klub Split)
– 18h Participativna radionica sitotiska (Tiskara)
– 18h KLFM u dvoru (Dvorište Kluba Kocka)
– 18:30h Obilazak Doma mladih (mjesto okupljanja: Plato Doma mladih)

subota, 2. 10. /17:00-23:00/
– 17h Platformat live @ KLFM.org
– 17h Nasadi se, obnavljanje vrta u Domu mladih (mjesto okupljanja: Beton kino)
– 18h Reci ti meni: prostor i street art, rasprava i predavanje (Razred)
– 18h Zvjerinjak, glazbeno-društveni program (Dvorište Kluba Kocka)
– 20h ISPOD BINE meets PLATFORMAT: Ausländer live (Plato Doma mladih)
– 21h Radionica analogne fotografije (Kino klub Split)

nedjelja, 3. 10. /16:00-22:00/
– 16h Radionica scenske akrobatike (Plava dvorana)
– 17h Platformat live @ KLFM.org
– 17h Razvijanje i izložba radova s radionice analogne fotografije (Kino klub Split)
– 18h Impro jam (RØLØ+ live) (Plato Doma mladih)
– 20h Violin hoop dialogues, cirkuska predstava + artist talk (Plato Doma mladih)

Ulaz na programe je besplatan, uz obavezno poštivanje mjera za sprječavanje širenja bolesti COVID-19.

Vizual Platformata osmislili su Segor Garber, Boris Pehar i Dejan Zobenica.

Platforma Doma mladih je zagovaračka platforma na lokalnoj razini – neprofitna, nestranačka i participativna inicijativa za nezavisnu kulturnu scenu i scenu mladih/za mlade. Članice Platforme Doma mladih su Info zona, Kino klub Split, KLFM radio u zajednici, Kolektiv za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture queerANarchive, Kulturno umjetničko udruga Uzgon, Mavena – 36 njezinih čuda, Cirkus Kolektiv – udruga za suvremeni cirkus i srodne umjetničke prakse, Platforma 9.81 – institut za istraživanja u arhitekturi, Kolektiv Style Force – udruga za kulturu i novoscenski pokret, Udruga mladih za promicanje aktivizma Aktivist, Udruga za suvremeni ples i pokret Tiramola, Pričigin, Skateboard klub Kolo i Underground Society.
Platformat se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Platformu Doma mladih podržavaju Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

 

autor: Kristina Tešija, 27/09/2021

, , ,

Vezane objave

Arhiva

Šakan festival

31/07/2018.

Deset nas dana dijeli od trećeg izdanja Šakan festivala u Brelima Festival će se održati 10. i 11. kolovoza na…

Bojana Vunturišević: Pred sobom se najviše otvaram

11:00–11:00 Ponedjeljak 1012.6.2019.

Bojana Vunturišević posljednjih je godina izrazito prisutna u playlistama, razgovorima i na internetskim bespućima kojima se krećem. Bojana je nekada…

Kupres Play / 9.-13.8.

08/08/2017.

Na prekrasnom Kupresu se održava skroman i nepretenciozan festival alternativne glazbe koji zaslužuje da ga se posjeti. Kupres Play, čiji…

Moondance Festival 2021

23/07/2021.

Moondance Festival 2021 Ltd za svoje 8. izdanje organizira čak 6 događaja na 5 lokacija s više od 20 izvođača.

Tjedna rotacija

Arhiva

GUIDED BY VOICES / It’s Not Them. It Couldn’t Be Them. It Is Them!

FAITH NO MORE / Angel Dust (1992)

BAND OF HORSES / Crutch

JAMES HOLDEN / Balance

ME FIRST AN THE GIMME GIMMES / Ruin Jonny’s Bar Mitzvah (2004.)

JAPANSKI PREMIJERI & VAVA / New Green Cabaret