KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Festival otvoren za nove ideje

Deveti TAM TAM festival održan je u Sućurju na Hvaru, od 24. srpnja do 01. kolovoza.

Sućuraj ima status grada, no najmanje i najistočnije je naselje na Hvaru; prvi se put spominje još u 14. stoljeću, a trajektna linija seže prema Drveniku kod Makarske. Mjesto je to radnje simpatičnog festivala koji se u zadnjem tjednu srpnja kroz posljednjih deset godina (no s jednom godinom pauze!) odvija u kampu u uvali Česminica i na gradskom igralištu.

Festival su nastupom na stadionskom stageu u subotu 31., uvečer, zatvorile Žen pjesmom “Opet gange” u kojoj su im se pridružile i kolege iz Igralom koji su nastupili iste večeri uoči njih. Slotove pomaknute na 19 sati, radi općepoznate epidemiološke situacije, otvorio je beogradski post-rock bend Gazorpazorp, nova uzdanica etikete Moon Lee Records. Sumrak je sat kasnije intoniran slatko-kiselim repertoarom Klinike Denisa Kataneca koji je nedavno album “Jada Jada” objavio za Menart. Mekećući vokal idiosinkrone americane i pjesni ljuvene o žrtvama statistike i birokracije, odmijenit će niški Igralom. Trojka prekaljenih žanrovskih kršitelja čiji životopisi sežu do suradnje s Goribor, svoj su tuareški prizvuk lako pristavili na sitni vez intimističke lirike koja šamara po osjetilima.

Vibracija se s igrališta na brežuljku prelila i u off-program navečer sljedećeg dana, dok su se kamperi pripremali na ponedjeljak i razlaz iz kampa Česminica. Na malom stageu desno do ulaza opasanom dokovima mlađeg kamenog doba je jam-session pristavio Sataraxz Impro kolektiv, sastavljen od članica Žena. Psihodelični analogni set s bubnjevima i thereminom, postavile su već u četvrtak, dok su u nedjelju set zamijenile gitare.

Eva (ŽEN)

Četvrtak, 29. u 20 sati navečer se zakotrljao slam-performansom zbirke “Honesty International”, a krupni je pjesnik plijenio sentimentalnošću u nastupu koji je neke ipak primarno podsjetio i na riječki Grč. Uoči njega je novosadska književnica Andrea Popov Miletić predstavila knjigu “Pioniri maleni mi smo morska trava”. Večer je završio live act Eleven, koji je povukao ljude naklone psihodeličnom lelujanju na večernjem povjetarcu.

Petak je otvorio njemačko-slovenski duet 7AM koji su svoj gitarski riffopis potpomogli nasnimljenim bubnjem. Na njih se nadovezao beogradski Repetitor koji u lokalnim krajevima ima status headlinera, no ovaj je ipak bio rezerviran za zagrebački Seine koji je u 23 sata na pozornicu iznio svoju folk-pop dekonstrukciju. Komunikativni stoner-rock zagrebačkih Stonebrida svojim je vibracijama i frekvencijama pomogao psihodeliji da se razmaše, usprkos sludge-epizodama sporim na granici snošljivosti.

Atmosfera koncerata protiče bez ijednog istegnutog mišića, s djecom koja uz roditelje plešu tijekom cijelog koncerta, uz posvemašnju tolerantnu atmosferu za sve koji imaju neku dobru ideju. Tek pokoja puknuta žica mrsi račune glazbenicima, dok cijelo mjesto živi zajedno s ovom posjetilačkom zajednicom.

Mito (Igralom)

Program koji završava u ponoć dao je puni zamah radionicama mindfulnessa, pjevanja i sito-tiska, kojih na dnevnom rasporedu nije nedostajalo.

Na festivalu su u prvom dijelu tjedna nastupili i Marinada, Prisoje, The Gentleman, Martin Ladeka, Doringo, Ippio Payo, Balans, La Jungle, Bacchus-Kan i Mi Vida.

(C) Vid Jeraj 2021

Autor teksta: Vid Jeraj

Tehnički urednik članka: Vjeran Stojanac

Fotografije: Matej Čelar

https://croatia.hr/en-GB/Activities-and-attractions/Events/NewEvents/tam-tam-music-festival

Tam Tam Festival najavio snažan line up za ovu godinu

autor: Vjeran Stojanac, 07/08/2021

Vezane objave

Arhiva

RADIO NA CESTI 2019 / Split

17:00–4:00 Subota 12.6.2019.

Otvaramo ovogodišnju turneju RADIO NA CESTI standardno u Splitu, sa prvim danom lipnja. Vidimo se 01.06.2019, tonske su već oko podne, koncert bi trebao početi oko 18.00 h.

Šakan festival

31/07/2018.

Deset nas dana dijeli od trećeg izdanja Šakan festivala u Brelima Festival će se održati 10. i 11. kolovoza na…

PLATFORMAT 2018. // izvještaj

05/11/2018.

Festival nezavisne kulture i umjetnosti Platformat 2018 završio je nakon mjesec dana raznolikog programa. Kroz obilježavanje 40 godina od izgradnje…

Četvrti ISPOD BINE, sound art festival u Domu mladih u Splitu

29/10/2019.

Dom mladih, Split, 04 – 11/11/2019

Tjedna rotacija

Arhiva

Damu The Fudgemunk / Conversation Peace

THE BOO RADLEYS / Kingsize (1998)

TONSTARTSSBANDHT / What Has Happened

DARKSIDE / Modcast

MARIANNE FAITHFULL / The Montreux Years (Live)

PSIHOMODO POP / Sexy Magazin