KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Of Mice, Rats and Men

Postoji pregršt pjesama o miševima. Neke su dječje, neke ljubavne, neke pak alegorijske, no uglavnom nisu odbojne. S druge strane, postoji isto tako pregršt pjesama koj spominju štakore. Takve su manje više alegorijske i u pravilu bitno tmurnije i agresivnije, te redovito pozivaju nekakve mračne, skrivene strane ljudske naravi. Današnja se lista Soda Fountaina bavi tim dvama vrstama (s akcentom na ovim drugim), odnosno njihovim osobinama koje se lako mogu primjeniti i na ljude!

Samo reci 'Julia' i slobodan si. Richard Burton kao O’Brien i John Hurt u ulozi Winstona Smitha u ekranizaciji Orwellove ‘1984’ snimljenoj pogodite koje godine!  “Znaš što trebaš reći, Winstone; samo jedno ime – njeno!”.

Postoji pregršt pjesama o miševima. Neke su dječje, neke ljubavne, neke pak alegorijske, no uglavnom nisu odbojne. Možda pomalo neobične, ali u globalu pozitivne. Uostalom, kad čujete Iana Andersona kako se neobavezno zajebava u jednoj One Brown Mouse, ništa Vas neće natjerati na gađenje i strah – uostalom, miševi su štetočine, ali simpatične i (ako se već treba povući neka antropomorfna poveznica), bezazlene!

Mickey-Mouse Negativac? Teško!

S druge strane, postoji isto tako pregršt pjesama koj spominju štakore. Takve su manje više alegorijske i u pravilu bitno tmurnije i agresivnije, a redovito pozivaju nekakve mračne, skrivene strane ljudske naravi.  Štakor je naime robustnija i napadnija verzija svojeg manjeg rođaka miša, no za razliku od njega se ne zadovoljava tek tamanjenem zaliha slanine u smočnici, te uništavanjem usjeva. On živi u podzemlju koje samo po sebi nosi određene tamne implikacije, prenosi bolesti i zaraze, napada manja ali i sebi ravna stvorenja (uključujući i ljudsku novorođenčad), a njegov stečeni imunitet kao i gotovo geometrijski progresivna sposobnost razmnožavanja ga približavaju još jednom stvorenju koje je vremenom postalo simbol moguće pobjede nad ljudskom vrstom – žoharu!

 They don’t eat don’t sleep
They don’t feed they don’t seethe
Bare their gums when they moan and squeak
Lick the dirt off a larger one’s feet
They don’t push don’t crowd
Congregate until they’re much too loud
Fuck to procreate till they are dead
Drink the blood of their so called best friend

/Pearl Jam, Rats/

Pokušajte se prisjetiti neke popularne pjesme koja ove glodavce promatra u pozitivnom ili barem benignom svjetlu. Dajte si nekoliko minuta…

…rezultati? Porazni. Jednostavno ne ide. Štakori su po ‘defaultu’ vezani uz najniže i najnegativnije porive. Kako to, primjerice, kaže Thurston Moore (Sonic Youth) u skladbi Rats:

Rats, you’re working overtime
You are the moon beyond your mind
When the rats run riot,
and the screen door slams
When the world goes quiet,
you’ll all know where I am

…ili pak Tiger Lillies koji u svojoj pjesmi Rats (in the walls) aludiraju na istoimenu priču H. P. Lovecrafta, čuvenog pisca jezivih fantastičnih-horror priča koji je, unatoč naglašenom strahu, čak užasavanju od morskih dubina i njihovih hipotetičkih stanovnika ipak najdublji, najiskonskiji užas  osjećao prema relativno sitnim kopnenim sisavcima iz iste one porodice kojoj pripadaju pastoralna i ‘slatka’ bića poput vjeverica, svizaca ili zečeva – štakorima!

Miša janketić kao ustaški pukovnik Tomić, te Miljenko Brlečić kao ilegalac 'Žuti' u čuvenoj sceni devete epizode 'Crna kožna torba' kultne serije 'Nepokoreni grad'. Na kraju krajeva, Karlo je uvijek gladan! Karlo je uvijek gladan!

 

(intro: Povratak Izbavitelja)
01 Badly Drawn Boy – Year of the Rat
02 The Doors – Dead Cats, Dead Rats
03 Coil – Blue Rats
04 White Stripes – I Think I Smell A Rat
(intermezzo: Room 101 part 1)
05 Boomtown Rats – Rat Trap
06 Bob Marley – Rat Race
07 Ride – Mouse Trap
08 Crippled Black Phoenix – Laying Traps
(intermezzo: Karlo je uvijek gladan)
09 David Bowie – 1984
10 The Soft Boys – The Rat’s Prayer
11 Stranglers – Down In The Sewer
12 Dubravka Jusić – Smrt Slavnog Miša (iz ‘Malog Raspjevanog Dubrovnika’)
13 Mike Watt – Mouse-Headed Man
14 Jethro Tull – And The Mouse Police Never Sleeps
15 Tiger Lillies – Rats (In The Walls)
16 Monte Cazazza – Rabid Rats (Vietnam)
(intermezzo: Room 101 part 2)
17 Queen – Great King Rat
18 The Birthday Party – Mutiny (In Heaven)
19 Syd Barrett – Rats
20 The Specials – Rat’s Race
21 The Pogues – Gartloney Rats
22 Simon & Garfunkel – Patterns
23 Pearl Jam – Rats
24 Ry Cooder – Cats & Mouses
(intermezzo: Screaming Rat In The Cage)
25 Beach Boys – Three Blind Mice
26 Quatermass – One Blind Mice
27 Magazine – Thank You (Fallettinme Be Mice Elf Again)
28 Jethro Tull – One Brown Mouse
29 Kinks – Rats
30 Sonic Youth – Rats
(outtro: Ert Ertus, Kralj Štakora)

 

Brown Jenkins, vještičji štakor s ljudskim licem iz priče 'Dreams in the Witches House' Howarda Phillipsa Lovecrafta Brown Jenkins, vještičji štakor s ljudskim licem iz priče ‘Dreams in the Witches House’ Howarda Phillipsa Lovecrafta.

Lovecraft nije izuzetak. Brojni su pisci (pa i scenaristi filmova i TV serija) štakorima dodjelili najnezahvalinije uloge, svejedno je li riječ o osvrtu na autonomnu narav tih životinja, ili njihovu pormatranju u kontekstu produžene ruke negativaca iz familje Homo Sapiensa. Tako nesretni protagonist distopije 1984 Georgea Orwella, Winston Smith svoj konačni slom doživljava pri susretu s ‘najgorom stvari na svijetu’, koja varira od pojednica do pojednica, a krije se u famoznoj sobi 101. U njegovom slučaju, to je bliski kontakt s štakorima. Slična je sudbina zagrebačkog ilegalca Žutog, koji će spas pred oštrim zubima štakora Karla potražiti u smrti po vlastitom izboru; skokom kroz prozor.

Bam, spastic, tactile engine
Heaving, crackle, slinky, dormy, roofy, wham
I’ll have them, fried bloke
Broken jardy, cardy, smoocho, moocho, paki, pufftle
Sploshette moxy, very smelly,
Cable, gable, splintra, channel
Top the seam he’s taken off

Rats, rats lay down flat
We don’t need you, we act like that
And if you think you’re un-loved
Then we know about that
Rats, rats, lay down flat!
Yes, yes, yes, yes, lay down flat!

/Syd Barrett, Rats/

Nije na odmet spomenuti još jedan domaći uradak, izvrstan film Izbavitelj Krste Papića (po scenariju Ive Brešana),  gdje štakori predstavljaju alegoriju svih onih socijalnih devijacija koje vremenom postaju paradigma aktualnog stanja, a pred kojima je pojedinac manje više nemoćan – tumačenja su slobodna jer može biti govora o totalitarizmu, elitizmu, zavjerama, tehnokraciji… Mali, prljavi i ljigavi oštrozubi sisavac iznova na sebe preuzima one najgore ljudske osobine, a simbolička je transformacija čak i nebitna, pošto je ipak riječ o negativnostima koje su čovjeku urođene, i na površinu izbijaju u trenutku kad nanjuši miris novca ili moći (slično štakoru kad nanjuši krv žrtve).

Unatoč čak veselim melodijama, ovotjedna lista neće biti ugodna za slušanje. No, možda Vas natjera na to da pomnije promatrate svijet oko sebe, taj svijet prepun ljigavih i barem u prvoj fazi prikrivenih stvorenja koja svoju pravu narav pokazuju u vremenima kada krize svih boja i oblika nagrizu temelje etičkih načela na kojima je izgrađena suvremena civlizacija. Ipak živimo u ne baš obećavajućem dobu u kojem su svi oni drukčiji osuđeni na žigosanje, u dobu kada velike sile bez pardona ‘demokratiziraju’ ili komadaju teritorije svoje manje i samim tim nemoćne subraće, u vremenu kada elite (što god one bile) zdušno grabe poluge moći, ostavljajući ostatak čovječanstva u beznađu i strahu.

Pa, kako se boriti protiv toga?

Za početak, nabavite mačku!

 

powered & provided by ©eXit

 

autor: Vjeran Stojanac, 18/03/2014

, , , , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

The End of One Dark Traumatic Year

10:00–11:45 Četvrtak 2624.12.2019.

Rekapitulacija jedne životne faze. Pojedinci su izbrisani a neki novi dolaze!

Vor dem Krieg!

10:00–12:00 Četvrtak 13.4.2017.

Uživajte u ovom predratnom izdanju Soda Fountaina, dok još možete!

Vargtimmen: The Ghosts of Dawn

10:00–12:00 Četvrtak 5.4.2018.

U ovotjednom izdanju Soda Fountaina zaplovite s nama kroz onaj najmračniji sat pred svitanje i posljedične prve bljeskove novog dana, koji, vjerujte, i ne moraju biti onako radosni kako se priča!

All Those Conspiracies Around/Above/Below/Beyond Us!

16/04/2014.

Prije ili kasnije, morali smo se dotaknuti i ove teme! Ovotjedna se glazbena lista emisije Soda Fountain, dakle, bavi teorijama zavjere, odnosno njihovim manifestacijama kroz suvremenu glazbu. Uživajte u ovom ležernom predblagdanskom jutru, uz lake i one nešto teže tonove čije poruke variraju od krajnje paranoičnih tema do ismijavanja istih!

Tjedna rotacija

Arhiva

TY SEGALL / Hello, Hi

PREFAB SPROUT / Jordan: The Comeback (1990)

GORILLAZ / Cracked Island ft Thundercat

KHRUANGBIN / LateNightTales

MEN AT WORK / SuperStar Concert Series (1983)

METAMUSIC PRODUCTION / Remix of identity 7

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM