KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Mekani brodovi u Kinoteci Zlatna vrata

uz razgovor s gostima

Kao najava ovogodišnjeg Festivala neobičnih obitelji, u Kinoteci Zlatna vrata 17. svibnja održat će se projekcija dokumentarnog filma o kazališnoj grupi Kugla glumište uz razgovor s gostima Višnjom Rogošić i Zlatkom Burićem Kićom uz moderaciju Kristine Tešije.

Mekani brodovi su dokumentarni film o kazališnoj grupi Kugla glumište koja je bila najvažnija avangardna kazališna, multimedijalna i interdisciplinarna umjetničkih skupina u Hrvatskoj i SFRJ od sredine sedamdesetih i početkom osamdesetih godina dvadesetog stoljeća. Umjesto tradicionalnog kazališta, Kugla je zamišljala teatar kao urbani ritual i socijalnu situaciju. Narušavala je teatar kao „kocku“, u kojoj se unaprijed znalo mjesto za gledatelje, te uspostavljala teatar kao Kuglu, kao ne-dramski teatar, totalni teatar preklopljen sa životom. Grupi je bilo važno kako uspostaviti novi način organizacije rada u proizvodnji kazališta.

Jedini problem koji je Kugla oduvijek imala i nije ga uspjela razriješiti nalazio se u prijeporu: treba li se baviti teatrom kao nadopunom egzistenciji ili kao radom na egzistenciji?

U filmu sudjeluju članovi/ce Kugla glumišta, glazbenici iz Kugla benda, teatrolozi/nje, kazališni radnici i radnice, suvremenici/ce i suputnici/ce Kugla glumišta. S dvoje od njih, Višnjom Rogošić i Zlatkom Burićem Kićom imat ćemo i priliku razgovarati nakon projekcije filma. Postavit ćemo i pitanje je li Kugla glumišta utrla i put novom cirkusu u Hrvatskoj?

Uz obilje glasnog zvučnog i vizualnog arhivskog materijala uz pitanje „čega se sjećam? čega se ne sjećam?“ prepliće se kronološko dokumentiranje rada tog kulturološki, umjetnički i teatarski važnog dijela nezavisne kulturne scene. Film je jedan je od zadnjih radova intermedijalnog umjetnika Željka Zorice-Šiša (1957.-2013.), člana Kugla glumišta.

Trajanje: 89”
Produkcija: Studio Artless

Projekcija filma i razgovor s gostima dio je programa Mreže Izvedbenih umjetnosti 2024 koji se realizira uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova. Rad ROOM 100 kolektiva u 2024. godini podržava Zaklada Kultura nova, a ovu projekciju Grad Split i Hrvatski audiovizualni centar..

autor: Kristina Tešija, 06/05/2024

, , , ,

Vezane objave

Arhiva

Gonzo Morales – Gonzotown: Prologue – The End of Morales

06/03/2013.

  Govori li vam što ime Gonzo Morales? Ukoliko se pouzdate u logiku pa vas prve asocijacije odvuku preko Atlantika,…

Koncert: Gracin w/bend, terasa kluba Quasimodo

21:00–23:59 Petak 25.6.2021.

Tomislav Gracin – glas, ak. gitara
Frane Duilo – el. gitara
Luka Ivoš – bas
Jakov Salečić – bubnjevi, udaraljke

LIVE STREAM – Chui @ Klub Kocka

23:30–1:00 Petak 30.11–1.12.2018.

Ukoliko večeras niste u mogućnosti doći i podržati momke iz Chuia, ne brinite! KLFM će se pobrinuti za to live prijenosom koncerta Chui u Kocki. Uključite se na valove klfm radija i uživajte!

UNDERWALL 2014 FESTIVAL ZADAR; 06.06. 2014 – 08.06. 2014

01/09/2013.

UNDERWALL Festival, čije se prvo izdanje uspješno pokrenulo u Zadru na početku sezone u 2013 godini, najavljuje svoju drugu ediciju u 2014. godini, ovog puta proširenu na tri dana i pojačanu nekim od najeminentnijih bendova na svjetskoj metal, hard rock, hardcore i punk rock sceni.

Tjedna rotacija

Arhiva

BETH GIBBONS / Lives Outgrown

FLEETWOOD MAC / Rumors (1977)

GRACIN / Zao glas

DJ VOICES / Avoiding Bad Thoughts (R)

THE THE / The Comeback Special (Live at the The Royal Albert Hall)

KLINIKA DENISA KATANECA / Kao Zao Kor

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM