KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Medijska arheologija

photo-drustvo-mediji-televizija-TV_dnevnik_RTB_01_a_358395494Raskopavanje medijske zaostavštine kod nas posebna je vrsta rudarskog posla. Devedesete godine dale su obilje materijala, svjedočanstva o općoj propasti što države u kojoj smo živjeli, ali i popratnih elemenata. Mediji nisu mogli proći neokržnjeni. Štoviše, bili su predvodnici. Nekad grubo i brutalno, a nekad, naizgled bezopasno i razdragano…Mediji su bili ogledalo urušenih snova i promoteri nekih drugih vrijednosti. Baviti se medijima ne garantira zdravlje, ali sve ovisi od stava koji se zauzme i od načina prezentacije.

Tamo neke 2006. godine: “Boško Prostran i Jovan Bačkulja su pregledajući materijale Arhiva alternativnog filma i videa u Domu kulture “Studentski grad” sakupili korpus medijskog materijala i predložili Aleksandri Sekulić da se to prikaže u okviru programa Akademskog filmskog centra koji je ona tada uređivala. Kako je količina materijala i njegova raznovrsnost dala osnova za dugoročniji plan, AFC je ustanovio ciklus, za koji je Aleksandra predložila ime Medijska arheologija, aludirajući na proces njegove pripreme i na devijaciju ranijeg značenja ovog termina u teoriji. Ovaj ciklus ušao je i u igru odnosa sa ciklusom Black market koji su isto u okviru programa AFC DKSG realizovali Saša Marković Ganeša i Mićun Ristić, tako pružajući mladoj publici svakog meseca uvid u fenomene pop kulture kroz dinamične “talk show” razgovore i video ilustracije.”

Prva predizborna kampanja, ekonomsko propagandni program u SFRJ,  rock’n’roll i država…Sve tu to samo neki od segmenata kojim se “Medijska arheologija” bavila.

kupekanjeO svemu tome, a i malo šire u jednom sjajnom i više nego edukativnom 111. KUPEK-u pričali su nam Jovan Bačkulja i Aleksandra Sekulić, uz nesebičnu podršku Ivice Đorđevića, još jednog člana ekipe koja se bavi ovom arheologijom.

Za ovu priliku i KUPEK ekipa se potrudila i pozabavila se muzičkom arheologijom kako bi se uklopili u priču, a osim toga pred kraj emisije nudimo vam i kratki razgovor sa legendom undergrounda, mekim teroristom, Markom Breceljem koji ovih dana nastupa po Vojvodini i Beogradu, sa posebnim akcentom na Suboticu gdje je Brecelj prije 41. godine, na Subotičkom festivalu, i započeo svoju neobičnu priču.

KUPEK # 111 poslušajte u nedjelju, 25. 01. od 16 h.

autor: dejan kozul, 24/01/2015

, , , ,

Vezane objave

Arhiva

Depopivo i živ’li

03/01/2015.

Kako je KUPEK ekipica na zasluženom odmoru u ovu nedjelju, od 16 h, preslušavamo još jedno arhivsko izdanje koje je…

Za (romski) ponos i protiv predrasuda

23:00–1:00 Ponedjeljak 1213.6.2023.

Teško je naći riječi da opišemo šta su Demir i Nerma Mahmutćehajić učinili za jednu romsku porodicu iz Stoca, kao…

Went i Lorna Wing

21/03/2016.

Muzička scena na ovom našem postjugoslavenskom prostoru pravo je vrelo iz kojeg izviru najfinije note, glasovi, aranžmani…Treba joj samo dati…

El Shatt – Utopija može i da se živi

23:00–1:00 Ponedjeljak 23.10.2023.

Prije nego se o Sredozemlju pričalo kao o masovnoj grobnici izbjeglica, gotovo da se nije pričalo o izbjegličkom teretu koji…

Tjedna rotacija

Arhiva

PinkPantheress / Heaven Knows

TERENCE TRENT D’ARBY / Introducing the Hardline According to…(1987)

Björk ft. Rosalía / Oral

ACID PAULI / Get Lost

THE DOORS / Live at the Aquarius Theatre

URBAN / Žena dijete (R)

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM