KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Medijska arheologija

photo-drustvo-mediji-televizija-TV_dnevnik_RTB_01_a_358395494Raskopavanje medijske zaostavštine kod nas posebna je vrsta rudarskog posla. Devedesete godine dale su obilje materijala, svjedočanstva o općoj propasti što države u kojoj smo živjeli, ali i popratnih elemenata. Mediji nisu mogli proći neokržnjeni. Štoviše, bili su predvodnici. Nekad grubo i brutalno, a nekad, naizgled bezopasno i razdragano…Mediji su bili ogledalo urušenih snova i promoteri nekih drugih vrijednosti. Baviti se medijima ne garantira zdravlje, ali sve ovisi od stava koji se zauzme i od načina prezentacije.

Tamo neke 2006. godine: “Boško Prostran i Jovan Bačkulja su pregledajući materijale Arhiva alternativnog filma i videa u Domu kulture “Studentski grad” sakupili korpus medijskog materijala i predložili Aleksandri Sekulić da se to prikaže u okviru programa Akademskog filmskog centra koji je ona tada uređivala. Kako je količina materijala i njegova raznovrsnost dala osnova za dugoročniji plan, AFC je ustanovio ciklus, za koji je Aleksandra predložila ime Medijska arheologija, aludirajući na proces njegove pripreme i na devijaciju ranijeg značenja ovog termina u teoriji. Ovaj ciklus ušao je i u igru odnosa sa ciklusom Black market koji su isto u okviru programa AFC DKSG realizovali Saša Marković Ganeša i Mićun Ristić, tako pružajući mladoj publici svakog meseca uvid u fenomene pop kulture kroz dinamične “talk show” razgovore i video ilustracije.”

Prva predizborna kampanja, ekonomsko propagandni program u SFRJ,  rock’n’roll i država…Sve tu to samo neki od segmenata kojim se “Medijska arheologija” bavila.

kupekanjeO svemu tome, a i malo šire u jednom sjajnom i više nego edukativnom 111. KUPEK-u pričali su nam Jovan Bačkulja i Aleksandra Sekulić, uz nesebičnu podršku Ivice Đorđevića, još jednog člana ekipe koja se bavi ovom arheologijom.

Za ovu priliku i KUPEK ekipa se potrudila i pozabavila se muzičkom arheologijom kako bi se uklopili u priču, a osim toga pred kraj emisije nudimo vam i kratki razgovor sa legendom undergrounda, mekim teroristom, Markom Breceljem koji ovih dana nastupa po Vojvodini i Beogradu, sa posebnim akcentom na Suboticu gdje je Brecelj prije 41. godine, na Subotičkom festivalu, i započeo svoju neobičnu priču.

KUPEK # 111 poslušajte u nedjelju, 25. 01. od 16 h.

autor: dejan kozul, 24/01/2015

, , , ,

Vezane objave

Arhiva

Banjalučki socijalni centar (BASOC) – alternativa marginalaca

06/03/2016.

Posljednje dane 2015. godine KUPEK je gostovao u Banjaluci, za neke leglu srpskog nacionalizma, Dodikovom srcu tame. Mi po običaju…

Vanja Vikalo i oko koje plače

23:00–1:00 Ponedjeljak 2930.5.2017.

Još u 182. izdanju dio emisije smo posvetili izložbi koja je pratila peti rođendan Ulične galerije. Izložba se zvala “Third…

Dragan Bursać, Ramiz Huremagić: PTSP šetnja kroz Spomenar

23:00–1:00 Ponedjeljak 1112.3.2019.

Rođendansko KUPEK izdanje

14/02/2015.

U nedjelju, 01.02.2015., KUPEK – Kulturno um(j)etnički program edukativnog karaktera je proslavio svoj četvrti rođendan. Ovaj bitan dan ne spada…

Tjedna rotacija

Arhiva

BLACK MIDI / Cavalcade

LCD SOUNDSYSTEM / Sound of Silver (2007)

SELF ESTEEM / I Do This All The Time

SUBB-AN / Rebel Rave

The B-52’s / Live at The Pavilion

KOIKOI / Pozivi u stranu