KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Leskovačka smotra nebrige i entuzijazma

PLAKAT-A3-print-2 Krajem juna, leta gospodnjeg 2016, negde na brdovitom Balkanu održana je najveća smotra stripa. Balkanska smotra stripa i to mladih autora i to već 18. put u nizu. A gde konkretno na Balkanu? Kad pričamo o stripu mnogi toponimi će nam pasti na pamet, ali teško da će među njima biti Leskovac, grad na jugu Srbije. Ne samo da se 18. Balkanska smotra stripa mladih autora održala u Leskovcu, nego je potukla i sve rekorde što se tiče broja prijavljenih radova, a osim toga već 21 godinu postoji i škola stripa. To je bilo više nego dovoljno da se opet poigramo sa predrasudama koje postoje o Leskovcu i da mala KUPEK ekipa ode u Leskovac na Smotru i snimi razgovor sa učesnicima i Markom Stojanovićem, idejnim vođom Smotre i škole stripa koji ovom prilikom predstavljamo u 162. KUPEK-u.

Odlazak u Leskovac na Smotru biće dokumentovan i kao film, a kako je razgovor sa Markom bio sjajan i opširan i edukativan odlučili smo se da vam ga predstavimo i u radijskoj emisiji jer sve što Marko radi ide u smeru razumevanja.

“Već nekoliko godina Smotra nije samo balkanska. Imamo učesnika sa raznih kontinenata. Ove godine smo došli do 42 zemlje sa šest kontinenata. Ja sam hteo da zadržim taj balkanski karakter jer smatram da mora da postoji nešto balkansko, da trebaju da budu nagrade za autore sa prostora Balkana i treba nam bolje povezivanje i razumevanje jer bez toga, kao što smo videli prethodnih 20-ak godina, stvari znaju da izmaknu kontroli. Smatram da svako od nas treba da radi nešto po tom pitanju. Ono što ja mogu da uradim da te ljude iz sveta stripa sa različitih zemalja sa prostora Balkana dovedem na jedno mesto i da im dam priliku da se upoznaju i da se razviju neke saradnje i to funkcioniše,” rekao nam je Marko.

dsc_0191 KUPEK družina sa Markovom družinom

On je sam nasledio školu stripa i već 21 godinu je vodi, radi sam leskovačkom omladinom koja je dobrim delom uključena i u organizaciju Smotre. I u nekoj drugoj sredini Marko i ljudi oko njega bi dobijali svesrdnu pomoć grada jer Leskovac postavljaju na mapu ne samo Balkana i Evrope. U Leskovcu se svake godine suočavaju sa opstankom.

“Mi smo u toku ove 21 godine, koliko postoji škola stripa, imali takav odnos sa gradom, na žalost, da nije bilo skoro nikakvog ulaganja. Škola traje čitave godine. Imamo redovnu nastavu dva puta nedeljnjo po dva sata, znači četiri sata nedeljno, 16 sati mesečno. Mi smo u prvih 10-ak godina radili potpuno volonterski. Nismo dobijali ništa od grada. Ne samo da nismo imali nikakve novčane koristi nego i gubitke jer sve finansirate iz svog džepa da bi to opstalo. Taj odnos, na žalost, jako dugo traje. Teko smo rešili formalni deo da možemo da koristimo ovaj prostor (potkrovlje Kulturnog centra grada Leskovca op. aut.) jer smo imali i pretnje raznih direktora KC da bi mogli lako da se nađemo na ulici itd.”

Leskovac svakako zaslužuje, najviše zahvaljujući Smotri, da se nađe na mapi strip centara.

“Mislim da smo mi u zadnjih 25 godina verovanto jedan od najvitalnijih strip centara sa balkanskim smotrama, sa edicijom “Leskovački strip” koja je jedinstvena u Evropi gde se građani grada, koji se bave stripom, prezentuju sistematski. To ne postoji nigde drugde. Škola stripa je jedna od dve tri najstarije na Balkanu. Bilo je to još raznih drugih strip izdanja. Imali smo preko 100 izložbi širom Srbije i van, osvojenih nagrada…Ima kredita da se priča o tome da je Leskovac jedna od najvitalnijih scena. Zašto se za nju ne zna više”, pita se Marko a pitamo se i mi.

dsc_0179 Entuzijasta epskih razmera: Marko Stojanović

Za vreme tih 18. smotri, a posebno u poslednjih sedam, osam iako su redovno konkurisali na konkurse Ministarstva kulture, prethodno ispunivši sve uslove, a to je da dodeljuju nagrade, da imaju edukativni karakter itd, novca za Smotru nije bilo.

“Mislim da postoji jedna sistematska nebriga za provinciju, za nešto što se dešava van prestonice, a mi smo poprilično daleko”, razočaran je Marko.

Zbog svega što Marko i družina već godinama rade odlučili smo se da vam ih dodatno približimo, što kroz dokumentarac koji ćemo objaviti o Smotri, što kroz ovo 162. KUPEK izdanje. Entuzijazam je potrošna roba i valja mu ponekad odati i poneko priznanje. Uključite se i sami u ponedeljak, 19.09. od 23 h. Emisiju možete poslušati i na KUPEK mixcloud kanalu.

autor: dejan kozul, 19/09/2016

, , , ,

Vezane objave

Arhiva

Poetsko otvaranje sezone

23:00–1:00 Ponedjeljak 23.9.2019.

Prvim ovosezonskim KUPEK-om, a 245. po redu, ako ne računamo ono posljednje izdanje u kom smo reprizirali razgovor sa Borkom…

Ivana Đurić, Violinski ključ sevdaha

23:00–1:00 Ponedjeljak 2021.4.2020.

Žena sa violinom jeste pomalo kliše. Ženska senzibilnost? Jebem ga ja, nisam baš siguran da je to ekskluzivitet jer svi…

KUPEK 232 i Olja Runjić: Bastardica sa Jadrije

23:00–1:00 Ponedjeljak 25.3.2019.

„Ja sam pisac bastard, dospeo ni od kud“, govorio je Danilo Kiš a to „ni od kud“ možemo sagledavati i…

Viktor Ivančić, Sanja Petrović Todosijević i Lovro Krsnik: I krvtura je kultura i nesjećanje je sjećanje

23:00–1:00 Ponedjeljak 2526.2.2019.

Kultura i zločin se često međusobno prožimaju i griješe oni koji misle da tamo gdje su postojali tragovi nečega što…

Tjedna rotacija

Arhiva

BOLIS PUPUL / Letter to Yu

RED HOT CHILLI PEPPERS / Blood Sugar Sex Magik (1991)

King Gizzard And The Lizard Wizard / Le Risque

GREG WILSON / Essential Mix

FELA KUTI / Live!

ĐAVOLI / Hallo Lulu 22

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM