KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Jutarnji program četvrtkom – Merry Halloween!

Danas je dan koji se pretapa u noć uoći Svih Svetih, koji je pak posvećen mrtvima (Dušni dan). Stoga je današnje izdanje Jutarnjeg programa četvrtkom posvećeno svim dragim i manje dragim pokojnicima koji su imali sreću na vrijeme napustiti ovu dolinu suza. Cheers!

overnature.com-25Svetkovina koja simbolički predstavlja umiranje ljeta obilježava se još od davnih, poganskih vremena, a korijene najvjerojatnije vuče iz keltskog folklora. Taj je narod, nekoć rasrprostranjen od Peloponeza do Hebrida, a danas asimiliran u europsko etničko tkivo, otprilike u ovo doba godine slavio kraj jednog i početak novog anualnog cklusa. Blistavii i vreli dani se povlače pred najezdom zime i kiše, priroda svoj zeleni ogrtač zamjenjuje crvenim, žutim i zemljanim bojama, a sve duže i duže noći kao da prizivaju sablasti, duše umrlih, zombije i ostala mračna stvorenja iz dilandogovskog miljea. Svetkovanje Samhuinna (kako su Kelti već nazivali taj godišnji ritual) se po pravilu pokoravalo lunarnom kalendaru – upravo je konac Listopada i početak Studenog vrijeme prividno najsporijeg gibanja Mjeseca po nebeskom svodu. Nakon pokrštavanja, mnogi poganski običaji nastavljaju živjeti pod maskom kršćanskih blagdana, pa tako i noć uoči Svi Svetih postaje Halloween, odnosno Noć Vještica. Naravno, iza ovog zvučnog naziva se krije Samhuinn, noć u kojoj duhovi pokojnika silaze na Zemlju te ih je navodno moguće vidjeti, pronaći… ili će oni već pronaći Vas!

Za razliku od drugih paganskih ‘blagdana’ koji su izblijedjeli pod dominacijom  mnogostruko jače kršćanske mitologije – tipičan primjer je svetkovanje proljeća kod starih Germana i Slavena koje se stopilo sa Sv. Jurjem – Halloween je ipak preživio, i to ponajviše zbog svoje specifične atmosfere i simbolike. Noć u kojoj nemoguće postaje moguće, a iz mračnih rubnih ulica, gudura, šumaraka i odlagališta nuklearnog otpada vrebaju svakojake sablasti, vampiri, vukodlaci, izvanzemaljci, Ickeovi gušteri i Bog zna što ne, svoju je konačnu formu dobila u drugoj polovici devetnaestog stoljeća.

Vjerojatno najizraženiji simbol vezan uz Halloween jest ta svima nam draga i legendarna izdubljena tikva sa umetnutom svijećom. Izvorno je korištena najobičnija repa, i to bez stiliziranih trokutastih očiju i zubatog osmijeha – tek je dio biljnog tkiva izvađen kako bi se unutar mogla postaviti voštana svijeća. Pitate se zašto? Pa, Kelti su smatrali kako te signalne repe omogućuju izgubljenim mrtvim dušama da pronađu svoj put do čistilišta, a onda možda i do konačnog spasenja. Pošto građani Novog Svijeta nisu baš voljno polagli svoje adute na neukusnu i neuglednu repu, hranu siromašnih koja je uz to još i podsjećala na mrsku Europu iz čijeg su siromaštva tek nedavno prebjegli, pronađen je kompromis u vidu slikovitije i znatno praktičnije bundeve. Za takve se artefakte uskoro udomaćio naziv Jack O’ Lantern, što nije ništa drugo do engleski naziv za redare koji su tijekom šesnaestog stoljeća sa fenjerima u ruci noću oblilazili usnule gradove istočne Anglije, čuvajući građane od lupeža i nasilnika. No, simbolika je vremenom zadobila nova značenja, pa se naš Jack počeo vezivati uz pomalo sablasnu i dan danas još nerazjašnjenu pojavu zvanu Will-o-the-wisp. Riječ je o svjetlima koja se noću mogu uočiti u blizini groblja i močvara, i koja po tradiciji predstavljaju duše umrlih. Možda najrealnije objašnjenje jest ono koje sablasno svjetlucanje pripisuje izgaranju plinova što nastaju raspadanjem organske tvari, ali vrag će ga znati…. sve je moguće!

 

01 John Carpenter – Halloween Theme
02 David Bowie – All Saints
03 Lou Reed – Halloween Parade [AIDS]
04 Arab Strap – Blood
05 Jay Munly – Amen Corner
06 Verbena – All The Saints
07 Monte Cazazza – Psychiatric Review
08 Steve Von Till – We All Fall
09 The Sisters Of Mercy – Torch
10 Japan – Halloween
11 Death In June – Little Black Angel
12 Danny Elfman – This Is Halloween
13 Bauhaus – Mask
14 Bruce Springsteen – The Ghost Of Tom Joad
15 Johnny Cash – Ghost Riders In The Sky
16 Firewater – Before The Fall
17 Chemical Brothers w/ Hope Sandoval – Asleep From Day
18 Dandelion Junk Queens – Halloween
19 Cowboy Junkies – Witches
20 Those Poor Bastards – Old Pine Box
21 Dream Syndicate – Halloween
22 Midnite Choir – Midnight
23 Nick Cave & The Bad Seeds – Papa Won’t Leave You, Henry!
24 Siouxsie & The Banshees – Halloween
25 Slim Cessna’s Auto Club – Raven
26 Donovan – Season of the Witch
27 David Bowie – Scary Monsters (And Super Creeps)
28 Scud Mountains Boys – Silo
29 Tom Waits – The Black Rider
30 Sonic Youth – Halloween
31 Fairport Convention – After Halloween

 

Pošto je Halloween svojim pipcima prodro duboko u tkivo popularne kulture, bilo je pitanje vremena kada će svoju ulogu ostvariti u domeni rock’n’roll mitologije. Istina, u tom je kontekstu zastupljen znatno manje od nekih drugih termina kao što su Božić ili Prvi maj – valjda zato što spomenute obljetnice ne zahtjevaju sav taj trud oko dubljenja tikve – bar mi to u ovom trenutku pada na pamet. Noć Vještica se tek sramežljivo uvukla u nazive pjesama pojedinih sastava, primjerice Japana, Dream Syndicatea, Siouxsie and the Banshees ili Dandelion Junk Queens. Bilo bi nepravedno ne spomenuti i Death In June, odnosno njihovu (njegovu) skladbu Little Black Angel (jednu od brojnih koje se bave paganskom i neopaganskom tematikom), kao i segmente odličnog Elfmanovog soundtracka rađenog za potrebe Burtonovog filma The Nightmare before Christmas, no kad je riječ o Lou Reedu, treba imati na umu kako pjesma Halloween Parade sa čuvenog albuma New York u stvari govori o njegovim prijateljima oboljelim ili umrlim od posljedica AIDS-a, i sa klasičnim poimanjem Noći Vještica nema baš nikakve veze. Svejedno, u manjku prigodnog glazbenog materijala će se i te kako dobro uklopiti! A u glazbenom će se backgroundu emisije naći i Waitsova The Black Rider. Iako Tom nema neku striktnu skladbu koja nazivom referira na nadolazeći blagdan, činjenica je da se halloweenski ambijent tiho ali dosljedno provlači kroz njegovo stvaralaštvo, a izabrani naslov se sasvim fino uklapa – pa znamo tko vreba u ponoć na križanjima, pogotovo ako se to križanje nalazi tik do neke južnjačke močvare. No to je već simbolika koja prožima neku drugu temu.

Halloween-Desktop-Wallpaperspowered by ©eXit

autor: Vjeran Stojanac, 30/10/2013

, , , , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

There’s a Hole in Heaven Where Some Sin Slips Through

10:00–11:30 Četvrtak 17.9.2020.

Tribute to Townes Van Zandt

Halloween Night Fever

28/10/2014.

Ovotjedno se izdanje Soda Fountaina preklapa s pretposljednjim danom listopada, a zatim slijede noć uoči Svih Svetih, pa spomenuti blagdan, pa Dušni dan… Shodno tome je koncipirana i današnja dvosatna lista. Dame i gospodo, merry Halloween!!!

Consider the Cities

10:00–12:00 Četvrtak 24.11.2016.

Iz određenog je razloga tema ovotjednog izdanja emisije/liste Soda Fountain GRAD u svim svojim značenjima. To je ukratko to, a ostatak dokučite slušajući emisiju!

The Last Rain

27/05/2015.

Iako je zadnji tjedan protekao u znaku promjenjivog vremena, s mnogo više kiše no što je uobičajeno za ovo doba godine; ljeto je praktički pred vratima. Stoga u aktualnom izdanju Soda Fountaina uživajte u kišnoj atmosferi koju, kako stoje stvari (i ako je vjerovati meteorolozima) nećemo, uz izuzetak rijetkih ljetnjih pljuskova) vidjeti sve do konca rujna!

Tjedna rotacija

Arhiva

PHOSPHORESCENT / Revelator

MOBY / Play (1999)

Nilüfer Yanya / Like I Say (I Runaway)

TYCHO / Burning Man

PETER GABRIEL / Plays Live

NEW GONDOLIERS / Escape Town

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM