KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

In Memoriam – Ante Perković i Lazar Stojanović

23:00–1:00 Ponedjeljak 67.3.2017.

Ante Perković 1973. – 2017.

Za vikend nas je šokirala vijest o smrti dvojice KUPEK prijatelja gostiju – Lazara Stojanovića i Ante Perkovića. I kad se tako nešto desi onda uvijek pomislimo kako smo mogli biti i bliži, kako smo mogli češće se viđati, kako smo mogli biti tu kad su odlazili. A ako već nismo onda razmišljamo šta možemo učiniti da njihov lik i djelo ostanu što duže živima jer, nije riječ samo o sjajnim umjetnicima, već prije svega sjajnim, duhovitim, ljudima puna srca.

I nikad nije lako.

Umjesto emisije koju smo posvetili dešavanjima oko Doma kulture Studentski grad u Beogradu, kom prijeti gašenje, koju ćemo pomalo i prilagoditi aktuelnim dešavanjima, odlučili smo se ovaj put da zavirimo u arhivu KUPEK-a i izdvojimo emisiju sa KUPEK početaka, u kojoj je gost bio Ante Perković.

Lazara Stojanovića, iako je bio gost, na žalost tada nismo snimili. Uzbuđenje zbog njegovog gostovanja bilo je preveliko.

A da smo kojim slučajem I pronašli tu emisiju bili bi stavljeni na velike muke I bilo bi teško odabrati jednu epizodu. Ovoga puta slušat ćemo ipak Antu Perkovića I emisiju koju smo uradili neposredno po izlasku njegove knjige “Sedma Republika”.

U toj knjizi kaže:

“Bacite se u muziku, kao Alisa u ogledalo. S druge strane, stari svijet izgleda naopako i neoštro. I stvarno, ne prepoznajete li Šejna, s tankom dugačkom cigarom i par mamuza od zlata, dulje od svoje supruge? Vraća li vam se bas dionica iz “Ona se budi” češće i jače od zaboravljenih okusa, mirisa i boja djetinjstva? Srećete li “Pametne i knjiške ljude” za svakim šankom ovog svijeta? Znate gdje pripadate? Na otok sa svih strana okružen kopnom. Mjesto u koje morate vjerovati da biste ga vidjeli. Zatvorite oči. Dobro došli u Sedmu Republiku”.

A dio te Sedme Republike je i KUPEK.

Ante Perković je svakako, baš kao i Lazar Stojanović, mogao biti i češći gost, jer su to svakako obojica zaslužili svojim radom. Mogli su ali nisu. Na žalost.

Vratiti vrijeme ipak nekako možemo vratiti i ovog tjedna slušamo 20. KUPEK epizodu sa Antom Perkovićem kao gostom.

In memoriami nisu specijalitet KUPEK-a. Stoga, ovdje završavamo i pozivamo vas da se svi zajedno prisjetimo ova dva sjajna čovjeka. Dostojanstveno onako kakvi su oni bili.

KUPEK možete poslušati u ponedjeljak, 06.03.2017. godine od 23 h. Ako to već niste bili u mogućnosti emisiju možete poslušati i na KUPEK mixcloud kanalu. 

 

autor: dejan kozul, 06/03/2017

, , ,

Vezane objave

Arhiva

Kino Armata, kino koje čuva sjećanje

23:00–1:00 Ponedjeljak 910.12.2019.

Zato svaka priča koja revitalizuje nekadašnju, zajedničku prošlost, posebno što teži na neki drugi način i ka zajedničkoj budućnosti, zaslužuje…

Pozorište koje gradi društvo

05/09/2016.

Prvi ovosezonski KUPEK snimili smo na istom mestu gde i prošli, odnosno poslednji onosezonski. Opet smo otvorili vrata sjajnog, skrivenog…

Poslednji trag utopije i zora novog dana

23:00–1:00 Ponedjeljak 31.10–1.11.2016.

Slušamo 159. KUPEK, pomalo zapostavljen ali vrlo bitan KUPEK sa sjajnim gostima, autorima predstave “Doček” i autorima obrada revolucionarnih pesama NOB-a koje slušamo u živom izvođenju.

Trojka i Borka

23:00–1:00 Ponedjeljak 2728.6.2022.

Prije tri godine, točno 30. 06. umrla je Borka Pavićević, žena čiji je životni moto bio: umjetnost je najjača politička…

Tjedna rotacija

Arhiva

PHOSPHORESCENT / Revelator

MOBY / Play (1999)

Nilüfer Yanya / Like I Say (I Runaway)

TYCHO / Burning Man (R)

PETER GABRIEL / Plays Live

NEW GONDOLIERS / Escape Town

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM