KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

HANK WILLIAMS / Greatest hits, volume 1&2

15:00–16:40 Četvrtak 6.9.2018.

Postoje neke kompilacije koje su vječne. Isto tako, postoje neki izvođači čiji mi je Greatest hits sasvim dovoljan u životu, hvala lijepo. A nekim izvodjacima, kao i nasem “naslovu” gore, to je i bilo manje-vise sve sta su snimili u zivotu. Osim toga, LP kao format onomad je debelo kaskao za formom singlica.
Sigurno tu ima još materijala, krasnih pjesama, ali ja sam zadovoljan sa ovim loopom u kojem se vrtim, najbolje od najboljega i nikako da mi dosadi. Na pamet mi padaju jos Sade, Allman brothers-i i tako, neki izvođači koji mi nisu u prvom planu a imaju odlicne kompilacije.
Ali Hank Williams
Hank Wiliams.

Na 2 ploče. 106 minuta. 40 pjesama. 40 pjesama previše da me glavni i odgovorni urednik opsuje dok se bude vrtilo u terminu Nezaboravne vatre. Ali šta on zna..
Sigurno je da se nikad više neće pojaviti lola kao Hank. Bećar. Svaka od 40 pjesama na kompilaciji je hit. Apsolutni.
Vid”vako: Lost highway, My bucket’s got a hole in it (ima li boljeg naslova pjesme, ikad?), My son calls another man daddy (!), Cold,cold heart , Howlin’ at the moon, Jambalaya, Window shopping, I saw the light.. yeah, you sure did, man.

Na kraju, boca ga je “zela”.

Hiram “Hank” Williams ( Sept.17.1923, Alabama ) jedna je od najutjecajnijih ličnosti američke country, honky tonk, folk, blues, gospel pa i rock glazbe. Gitaru ga je naučio svirati izvjesni Rufus “Tee-Tot” Payne, ulični svirač, bluzer. Legenda kaže da mu je Rufus davao lekcije za gitaru u zamjenu za topli obrok ili novac. Inače, nadimak “Tee Tot” Rufus je dobio jer je uvijek sa sobom nosio pljoskicu u kojoj je bila mješavina alkohola i čaja. Iz toga perioda potječe pjesma “My bucket’s got a hole in it (I can’t buy no beer).

Hankov otac, Elonzo Williams služio je vojsku za vrijeme I svjetskog rata da bi se nakon toga seljakao sa obitelji od mjesta do mjesta po južnoj Alabami. Tijekom Hankova djetinjstva, 1930, Elonzo obolijeva od facijalne paralize i šalju ga u kliniku na Floridi gdje će ostati idućih 8 godina, tako da brigu o obitelji preuzima majka, Jessie.
Obitelji Williams i McNeil zajedno otvaraju tzv. Boarding house (neka vrsta prenoćišta) i stvari od tada za njih kreću nabolje.

Hank se ne odvaja od svoje gitare, pobjeđuje na raznim natjecanjima da bi ga poslije angažirali na radiju gdje privlači pažnju mnogobrojnije publike. Od novaca zarađenih na radiju Hank osniva vlastiti bend, Drifting Cowboys, napušta školovanje i odlazi na turneje koje uspješno pregovara njegova majka Jessie “Lillie” Williams.

Ali tada počinju i problemi sa alkoholom. Dok su ostali članovi benda 1941′ bili prisiljeni ići u vojsku i poslani su na služenje, Hank je oslobođen radi bolova u leđima. Naime, kao i svaki pravi kauboj, pao je sa konja na rodeu u Texas-u. Nedugo zatim, biva izbačen sa radija, muzičari zbog njegove ovisnosti bježe iz benda a on upoznaje Audrey Sheppard koja će mu kasnije postati supruga i s kojom će imati sina ( Hank Williams Jr ).
Karijera mu ponovo kreće uzlaznom putanjom ( iako problemi sa alkoholom i drogama ostaju ),potpisuje za MGM Records, dobiva svoj radio show na Lousiana Hayride za koji se vraća na snimanje svake subote i izdaje svoje prve velike hitove “Move it on over” 1947′ i “Lovesick blues” 1949′.
Tih par godina od 1947 do 1952 najplodnije su godine njegovog stvaralaštva ali i godine najveće borbe sa bolesti, alkoholizmom i vlastitim demonima..

1.1.1953 godine Hank Williams preminuo je u automobilu koji ga je vozio na koncert u Canton, Ohio. Tamo negdje pokraj Oak hill-a, West Virginia, vozač je stao da napuni gorivo a Hank se više nije probudio. Preminuo je od problema sa srcem, kombinacije alkohola i droga i ko zna čega još. Imao je 29 godina.

Nisam lud za country glazbom, nikad nisam bio. Johnny Cash i ostale country vedete nikad nisu ostavljale poseban dojam na mene. Nekako se čini da su manevri u country glazbi uvijek isti, klišeizirani. Ista 3 akorda, promukli muževni glasovi, žene jodlaju, alkohol u potocima. Nešto slično kao i u našoj “narodnoj” glazbi :)
Ali uvijek postoje oni koji pogode srž svega, čija glazba izlazi iz svih kalupa i zvuči svježe i autentično kao i onoga dana kad je prvi put snimljena.

Jedan od takvih je on.

Hank Williams, crazy heart.

Nezaboravne vatre, nedjelja i četvrtak od 15h na klfm.org

Greatest hits volume 1&2
Except where otherwise indicated, all tracks composed by Hank Williams.

Disc one
“Move It on Over”
“A Mansion on the Hill” (Fred Rose/Hank Williams)
“Lovesick Blues” (Cliff Friend/Irving Mills) (*)
“Wedding Bells” (Arthur Q. Smith) sold to Claude Boone
“Mind Your Own Business”
“You’re Gonna Change (Or I’m Gonna Leave)”
“Lost Highway” (Leon Payne)
“My Bucket’s Got a Hole in It” (Clarence Williams)
“I’m So Lonesome I Could Cry”
“I Just Don’t Like This Kind of Living”
“Long Gone Lonesome Blues”
“My Son Calls Another Man Daddy” (Hank Williams/Jewell House)
“Why Don’t You Love Me (Like You Used to Do)”
“Why Should We Try Anymore”
“They’ll Never Take Her Love from Me” (Leon Payne)
“Moanin’ the Blues”
“Nobody’s Lonesome for Me”
“Cold, Cold Heart”
“Dear John” (Tex Ritter/Aubrie Gass)
“Howlin’ at the Moon”

Disc two
“I Can’t Help It (If I’m Still in Love with You)”
“Hey, Good Lookin'”
“Crazy Heart” (Maurice Murray/Fred Rose)
“(I Heard That) Lonesome Whistle” (Jimmie Davis/Hank Williams)
“Baby, We’re Really in Love”
“Ramblin’ Man”
“Honky Tonk Blues”
“I’m Sorry for You, My Friend”
“Half as Much” (Curley Williams)
“Jambalaya (On the Bayou)”
“Window Shopping” (Marcel Joseph)
“Settin’ the Woods on Fire” (Ed G. Nelson/Fred Rose)
“You Win Again”
“I’ll Never Get Out of This World Alive” (Hank Williams/Fred Rose)
“Kaw-Liga” (*)
“Your Cheatin’ Heart”
“Take These Chains from My Heart” (Fred Rose/Hy Heath)
“I Won’t Be Home No More”
“Weary Blues from Waitin'”
“I Saw the Light” (*)

autor: tomislav gracin, 05/09/2018

, , , ,

Vezane objave

Arhiva

SUFJAN STEVENS / Illinois (2005)

15:00–16:00 Nedjelja 17.5.2020.

Najdraži su mi albumi u kojima se izgubim. Sufjan Stevens, Illinois, 22 pjesme, 74 minute materijala, naslovi pjesama kobasice od…

THE TWILIGHT SAD / Fourteen Autumns & Fifteen Winters (2007.)

15:00–16:00 Četvrtak 1.4.2021.

Debitantski album stilski najživopisnijeg škotskog benda.

TUXEDOMOON / You (1987.)

08/03/2016.

Sedmog je ožujka preminuo Bruce Geduldig; glumac, redatelj, performer, mada vjerojatno najpoznatiji kao dugogodišnji član sastava Tuxedomoon. Ovotjedni je izbor Nezaboravnih vatri stoga pao na album “You” iz 1987., upravo iz razloga što je na tom ostvarenju Bruce Geduldig pružio svoj maksimum u skladateljskom, odnosno autorskom smislu. Neka mu to onda bude neka vrsta posvetnog nekrologa od strane KLFM kolektiva koji se iskreno nada da Ramsey neće tako skoro zabiti još jedan gol!

SPOON / Ga Ga Ga Ga Ga (2007.)

15:00–16:00 Četvrtak 30.5.2019.

Sjećam se, prvi put sam naletio na američki bend Spoon tek 2007. godine čitajući britanski glazbeni časopis Uncut. Naziv članka…

Tjedna rotacija

Arhiva

LITTLE SIMZ / Sometimes I Might Be Introvert

JAY-Z / The Blueprint (2001)

TONSTARTSSBANDHT / What Has Happened

DARKSIDE / Modcast

MARIANNE FAITHFULL / The Montreux Years (Live)

MARINADA / Mir junaka