KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Dragan Bursać, Ramiz Huremagić: PTSP šetnja kroz Spomenar

23:00–1:00 Ponedjeljak 1112.3.2019.

Nekada smo bili djeca. Djeca, čista, naivna, prepuna strepnje i nade za život koji je pred nama. Bosonoga, ponekad nestašna, zaljubljena…Posebno mjesto za simpatije smo čuvali u spomenarima i leksikonima… A onda smo nekako olovke, bojice, pastele zamijenili oružjem. Ili pasošima sa kartom u jednom pravcu. Netko sa većim a netko sa lakšim teretom nosioca PTSP spomenice nastavili smo život, ili bolje reći, započeli novi iako onaj prethodni nije skončan. Naprotiv. Progoni poput duha.

“Ovdje su ljudi zarobljeni u zahtjevu, zarobljeni na početku, zarobljeni u sjećanjima, u uspomenama, u prošlosti, u vječito boljem juče. Zarobljeni u pokušaju. U nedovršenosti. U ponavljanju. Narod je zarobljenik neuspjeha i stagnacije. Utvrđivač promašaja. Profesionalni promatrač tuđeg propadanja. Zarobljeni početnici, to smo mi! Prerasli derani i vječiti ponavljači sedmog razreda, bez da se sjećamo i ono malo životne škole što je imamo. A, dalje ne možemo. Ne znamo. Život je jedan, a mi jadni i nijedni”.

Stoji ovaj citat na koricama “PTSP spomenara” Dragana Bursaća. Stoji i svaki put kad se iščita tako budi želju za raskidanjem tih okova omeđenih neuspjesima, sukobima, mržnjom, zlom krvlju, silovanjima, najgnusnijim zločinima. Ali to ne ide lako. Problem je artikulisati želju, naći način kako izaći iz tog začaranog kruga.

“Bursać nam je, eto, nekad bio Nikoletina, a danas nam je Dragan. Blagi, dobri Gaga za nas prijatelje, a plećati Draganetina za dušmane, fašiste i njihove pomagače, ponio je svoje teško prezime – mobiliziran baš kao prvi i pravi Nikoletina, pa baš kao i on odmetnut u partizane – da nastavi tamo gdje je njegov slavni rođak stao: s prstom na tastaturi kao na obaraču, „mitraljezac golubinjeg srca“ opkoljen višestruko nadmoćnijim neprijateljem, na čuki na kojoj je svakom čestitom Bursaću vazda bilo mjesto. Ramizom Huremagićem, izdavačem knjige i nosiocem istoimene spomenice, ništa manjim Krajišnikom velikog srca i gledali u most sa kog je život skončao “naš Brančilo”. Brančilo koji nas je učio nestašlucima, dobroti i koji nije bio spreman da ponovo dočeka zlo koje je vidio da dolazi. Šetali smo i sa Brančilom jer u svakom je trenutku bio prisutan, bilo u vidu Dragana, Ramiza ili Nebojše Đunića, dizajnera knjige i muzičkog urednika 230. KUPEK-a….

I sada i vas pozivamo da šetamo zajedno. Da se sjetimo, da ne zaboravimo.

Šetamo zajedno od 23 h, a ako se promašimo večeras nalazimo se na našem mixcloud kanalu.

autor: dejan kozul, 11/03/2019

, , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Igor Štiks – Identitet ubija, zar ne?

27/12/2014.

Zbog pripreme novogodišnjeg KUPEK izdanja u ovu nedjelju slušamo jednu od starijih emisija koja je danas gotovo jednako aktualna. Na…

Plamen što više ne krijemo

23:00–1:00 Ponedjeljak 45.9.2017.

Nakon skoro dva i pol mjeseca KUPEK ponovo rola. Pregurali smo neradeći čitavo lito i, kao i prethodnih godina, jedva…

Bogu-mili a ni vragu nisu mrski

28/03/2016.

Otkako smo u 108. izdanju KUPEK-a ugostili Borisa Pavelića, autora knjige „Smijeh slobode“, sam Pavelić je sa herojima svoje knjige,…

Mladost, ludost

23:00–1:00 Ponedjeljak 1516.1.2018.

Nakon nezaslužene, samo lijenošću izazvane pauze, KUPEK se vraća da bi nastavili gdje smo stali, ali i da bi odali…

Tjedna rotacija

Arhiva

FILM SCHOOL / We Weren’t Here

CARIBOU / Andorra (2007)

BAND OF HORSES / Crutch

BICEP / Little White Earbuds

ME FIRST AN THE GIMME GIMMES / Ruin Jonny’s Bar Mitzvah (2004.)

NEŽNI DALIBOR / Sredstva i Veštine (2008)