KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Banjalučki rock dan

DSC_0200U danima kad je Banjaluka bila centar Bosne i Hercegovine, a i šire, nakon što je ponovno otvorena Ferhadija, a tek koji dan pred proteste opozicije i kontramitinga Dodikovih sljedbenika, sjedili smo u oazi mira i dobre vibre, u BASOC-u gdje smo razgovarali sa Suvim i Sašom baš o toj Banjaluci i njenoj muzičkoj sceni.

Postoje ljudi, poput Ace Markovića, frontmena benda Kartofel osvetnik koji su hodajuća enciklopedija banjalučke muzičke scene. Ako se ne sjećate tko je Aca i zašto ga spominjemo vratite se malo u nazad i poslušajte 80. KUPEK izdanje kad smo ga ugostili. Dotakli smo se tu i raznih drugih bendova koje on ističe kad god stigne i kome god stigne.

Mi smo se za vrijeme ovog boravka u Banjaluci odlučili da mu pripomognemo u tome i da vam predstavimo dva benda. Jedan se zove Ispad i klasičan su punk-rock band, a drugi Shizomantra, neklasičan skoro u svakom pogledu.

U gostima su nam bili Suvi, lider Ispada i Saša. Brzi i spori, jing i jang…

komboPričali smo sa Suvim i Sašom o Ispadu i Shizomantri, o aktivizmu kroz muziku, o svim prednostima i manama Banjaluke, o tome utiče li Demo fest na pojavu novih banjalučkih bendova, kako se oni snalaze, gdje sviraju, ako sviraju…?

Na kraju, pitali smo ih možemo li pričati o neotkrivenoj muzičkoj sceni koju Banjaluka svakako ima, ali ima i problem kako da izađe izvan sopstvenih okvira. Pričali smo i o sličnosti i razlikama Rijeke i Banjaluke, dva naizgled slična grada po veličini, gdje je Rijeka u drastičnoj prednosti u odnosu na Banjaluku. Kako to i zašto?

Sve smo garnirali i zvukom Ispada i Shizomantre. Stoga, ne oklijevajte već poslušajte 155. KUPEK u ponedjeljak, 23. 05. od 23 h.

autor: dejan kozul, 23/05/2016

, , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

KUPEK-ova predstotka

11/01/2015.

Posljednji u nizu arhivskih KUPEK izdanja, prije nego se krene u nove radne pobjede, najavljuje i četvrti rođendan KUPEK-a. U…

Vanja Vikalo i oko koje plače

23:00–1:00 Ponedjeljak 2930.5.2017.

Još u 182. izdanju dio emisije smo posvetili izložbi koja je pratila peti rođendan Ulične galerije. Izložba se zvala “Third…

Književna partizanština

23:00–1:00 Ponedjeljak 1718.10.2016.

Nekad davno u zemlji koju su svi znali kao Jugoslavija postojao je izdavač, i to gotovo u svakoj od republika…

Sloboda se stiče na ulici

30/05/2016.

Tog 25. maja, baš na nekadašnji Dan mladosti, umesto na slet mladost Beograda uz goste i iz drugih gradova izašla…

Tjedna rotacija

Arhiva

L’Impératrice / Tako Tsubo

BADI ASSAD / Chameleon (1998)

ŽEN / Uroni u san

FRIENDLY FIRES / Bugged Out!

BRYAN FERRY / Live at the Royal Albert Hall

PITAJ KLINCE / Dušice