KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Banjalučki rock dan

DSC_0200U danima kad je Banjaluka bila centar Bosne i Hercegovine, a i šire, nakon što je ponovno otvorena Ferhadija, a tek koji dan pred proteste opozicije i kontramitinga Dodikovih sljedbenika, sjedili smo u oazi mira i dobre vibre, u BASOC-u gdje smo razgovarali sa Suvim i Sašom baš o toj Banjaluci i njenoj muzičkoj sceni.

Postoje ljudi, poput Ace Markovića, frontmena benda Kartofel osvetnik koji su hodajuća enciklopedija banjalučke muzičke scene. Ako se ne sjećate tko je Aca i zašto ga spominjemo vratite se malo u nazad i poslušajte 80. KUPEK izdanje kad smo ga ugostili. Dotakli smo se tu i raznih drugih bendova koje on ističe kad god stigne i kome god stigne.

Mi smo se za vrijeme ovog boravka u Banjaluci odlučili da mu pripomognemo u tome i da vam predstavimo dva benda. Jedan se zove Ispad i klasičan su punk-rock band, a drugi Shizomantra, neklasičan skoro u svakom pogledu.

U gostima su nam bili Suvi, lider Ispada i Saša. Brzi i spori, jing i jang…

komboPričali smo sa Suvim i Sašom o Ispadu i Shizomantri, o aktivizmu kroz muziku, o svim prednostima i manama Banjaluke, o tome utiče li Demo fest na pojavu novih banjalučkih bendova, kako se oni snalaze, gdje sviraju, ako sviraju…?

Na kraju, pitali smo ih možemo li pričati o neotkrivenoj muzičkoj sceni koju Banjaluka svakako ima, ali ima i problem kako da izađe izvan sopstvenih okvira. Pričali smo i o sličnosti i razlikama Rijeke i Banjaluke, dva naizgled slična grada po veličini, gdje je Rijeka u drastičnoj prednosti u odnosu na Banjaluku. Kako to i zašto?

Sve smo garnirali i zvukom Ispada i Shizomantre. Stoga, ne oklijevajte već poslušajte 155. KUPEK u ponedjeljak, 23. 05. od 23 h.

autor: dejan kozul, 23/05/2016

, , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Banjalučki socijalni centar (BASOC) – alternativa marginalaca

06/03/2016.

Posljednje dane 2015. godine KUPEK je gostovao u Banjaluci, za neke leglu srpskog nacionalizma, Dodikovom srcu tame. Mi po običaju…

Darko Cvijetić: Mladost iz oficirskih kurtona

23:00–1:00 Ponedjeljak 1314.9.2021.

„Mladost koja je završila u kurtonima oficira“. Tako je to Darko okarakterisao i to je najbolji opis generacije koja izbora…

Pet godina Ulične galerije

23:00–1:00 Ponedjeljak 2425.4.2017.

Samo postojanje jedne ulične galerije u samom centru Beograda već je po sebi neka vrsta fenomena, posebno ako pričamo o…

Trag srca koje se ljulja

23:00–1:00 Ponedjeljak 2324.12.2019.

Andrea Popov Miletić: „Pioniri maleni, mi smo morska trava“ Postoji jedna knjiga potrcrtanih riječi i rečenica jer valja zastati kod…

Tjedna rotacija

Arhiva

FILM SCHOOL / We Weren’t Here

CARIBOU / Andorra (2007)

Guess What / LESSONS IN SPACE

BICEP / Little White Earbuds

BAT FOR LASHES / Livestream at Home

NEŽNI DALIBOR / Sredstva i Veštine (2008)