KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Banjalučki rock dan

DSC_0200U danima kad je Banjaluka bila centar Bosne i Hercegovine, a i šire, nakon što je ponovno otvorena Ferhadija, a tek koji dan pred proteste opozicije i kontramitinga Dodikovih sljedbenika, sjedili smo u oazi mira i dobre vibre, u BASOC-u gdje smo razgovarali sa Suvim i Sašom baš o toj Banjaluci i njenoj muzičkoj sceni.

Postoje ljudi, poput Ace Markovića, frontmena benda Kartofel osvetnik koji su hodajuća enciklopedija banjalučke muzičke scene. Ako se ne sjećate tko je Aca i zašto ga spominjemo vratite se malo u nazad i poslušajte 80. KUPEK izdanje kad smo ga ugostili. Dotakli smo se tu i raznih drugih bendova koje on ističe kad god stigne i kome god stigne.

Mi smo se za vrijeme ovog boravka u Banjaluci odlučili da mu pripomognemo u tome i da vam predstavimo dva benda. Jedan se zove Ispad i klasičan su punk-rock band, a drugi Shizomantra, neklasičan skoro u svakom pogledu.

U gostima su nam bili Suvi, lider Ispada i Saša. Brzi i spori, jing i jang…

komboPričali smo sa Suvim i Sašom o Ispadu i Shizomantri, o aktivizmu kroz muziku, o svim prednostima i manama Banjaluke, o tome utiče li Demo fest na pojavu novih banjalučkih bendova, kako se oni snalaze, gdje sviraju, ako sviraju…?

Na kraju, pitali smo ih možemo li pričati o neotkrivenoj muzičkoj sceni koju Banjaluka svakako ima, ali ima i problem kako da izađe izvan sopstvenih okvira. Pričali smo i o sličnosti i razlikama Rijeke i Banjaluke, dva naizgled slična grada po veličini, gdje je Rijeka u drastičnoj prednosti u odnosu na Banjaluku. Kako to i zašto?

Sve smo garnirali i zvukom Ispada i Shizomantre. Stoga, ne oklijevajte već poslušajte 155. KUPEK u ponedjeljak, 23. 05. od 23 h.

autor: dejan kozul, 23/05/2016

, , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

KUPEK mix za Kojino zdravlje

23:00–1:00 Ponedjeljak 1415.10.2019.

U iščekivanju 250. KUPEK izdanja, ne ostavljamo vas same večeras. KUPEK je sa vama ali u glazbeno/muzičkom izdanju. Posvetili smo…

Letom u lito by Jasminka Petrović

23:00–1:00 Ponedjeljak 2122.3.2022.

Da bi more koje je jedan dječak isrctao drugome postalo stvarno moralo je proći skoro 30 godina i čitava jedna…

Trag srca koje se ljulja

23:00–1:00 Ponedjeljak 2324.12.2019.

Andrea Popov Miletić: „Pioniri maleni, mi smo morska trava“ Postoji jedna knjiga potrcrtanih riječi i rečenica jer valja zastati kod…

“Koreni” i Tea Lukač

23:00–1:00 Ponedjeljak 1112.10.2021.

Stigli smo i do 299. #KUPEK. A u njemu slušamo Teu Lukač, autorku filma “Roots”, odnosno “Koreni”. Vraćamo se Uni,…

Tjedna rotacija

Arhiva

GAZ COOMBES / Turn The Car Around

PAPA WEMBA / Emotion (1995)

boygenius / $20

TRAUMER / fabric promo

SIGUR ROS / Inni

SLEEPYHEADS / We’re OK (R)

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM