KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Sloboda se stiče na ulici

13254365_621707154673460_3156653685279284170_n Photo: NedavimoBeograd

Tog 25. maja, baš na nekadašnji Dan mladosti, umesto na slet mladost Beograda uz goste i iz drugih gradova izašla je na ulicu jer ulica je očigledno jedino merilo vrednosti ako se vrednost sagledava sa one druge strane. Izašla je na ulicu kako bi upozorila, kako bi izrazila svoje neslaganje. Sa čim? Beograd na vodi je sad samo povod i ovo će ili ići i dalje ili će na ovome stati. KUPEK # 156 posvetili smo upravo tome.

Nije prvi put da smo se u KUPEK-u bavili pitanjem javnog prostora, mada ova epizoda prevazilazi to pitanje i zadire u sferu i budućih političkih odnosa. No, oni koji slušaju KUPEK znaju da od toga ne bežimo. Naprotiv. Insistiramo na pronalasku alternative.

Ono šta se desilo baš tog 25. maja oduševilo je, ne samo aktivne sudionike protesta, već je očigledno okuražilo i brojne druge stanovnike gradova širom SFRJ. Da, bivše ali to je pleonazam zar ne?

Sa sećanjima na taj dan sa zebnjom gledamo u Zagreb, 1. juna 2016. godine, ali i u ostale gradove u Hrvatskoj, a sa zebnjom čekamo i naredni protest u Beogradu. Ovaj je, mogli bi reći, osim što je oduševio mnoge, postavio pred organizatore i učesnike brojna pitanja. Kako dalje i dokle daleko?

Stoga smo mi u goste pozvali družinu iz Inicijative “Ne da(vi)mo Beograd”, grupu “džabalebaroša”, “stranih plaćenika”, “novi DOS”, kako im već tepaju oni čiji pogledi ne dopiru dalje od tih ustaljenih stereotipa.

ne davimo 2 Photo: KUPEK

Prvi stereotip urušili su sami, odnosno same. Zamolili smo ih da sami delegiraju ljude za ovaj razgovor, računajući na prijateljske odnose sa nekima od njih. Same su se delegirale tri žene, devojke, kako vam već drago, što nije čudno jer, čućete to u ovoj emisiji, žene čine većinu u Inicijativi iako se na prvi pogled tako ne bi moglo reći.

U gostima su nam bile Virdžinija Đeković, Natalija Simović i Iva Čukić.

Pre svega želeli smo da demistifikujemo ko su to “oni”, odnosno “mi” u Inicijativi, koliko su otvoreni, kako gledaju na povezivanje sa opozicionim strankama, koliko im to donosi štete, a koliko koristi, da li ih je iznenadila onolika podrška tog 25. maja…?

Naravno, upitali smo i sebe, a i njih šta dalje? Kako se sukobiti sa gradom i državom kroz koju bez ikakvih zvaničnih saznanja prođe omanja paravojna grupa, sa sve bagerima, pa uz vezivanja svedoka, oduzimanja telefona sruši omanji kvart kao da je reč o lego kockama?

12002072_518250955019081_5433750551318187814_nRazgovarali smo o tome i kako je patkica postala simbolom otpora, ko je sve pomogao u organizaciji mirnog protesta, kako je protest izašao izvan okvira Beograda, kako na njih gledaju mediji i kako se suočavati sa optužbama vlasti i medija koji nikako da shvate da ne mora svaki protest iza sebe imati bilo čiju političku podršku i koji tako non-stop omalovažavaju svest građana? Zašto ove proteste ne bi smeli uspoređivati sa protestima tokom 90-ih godina i zašto je dobro da se mnogi omladinci i omladinke koji su tog dana bili na protestu ne sećaju tih antimiloševićevskih protesta?

Na kraju, taj dan u Beogradu otvario je oči polako i drugima i konačno grad koji slovi za najvećeg krivca za krvave 90-te nudi nešto sasvim drugo. Nudi osmehe, nudi pametne, mlade i kreativne ljude, nudi slobodu. Ona je tu, na dohvat ruke, ali neće sama doći. Valja se za nju ipak potruditi. Za početak, idealno bi bilo da poslušate ove sjajne, mlade žene u 156. KUPEK-u, u ponedeljak 30.05. 2016. godine od 23 h. Neka budu inspiracija svima. Ko je emisiju propustio može je poslušati i na KUPEK mixcloud kanalu.

autor: dejan kozul, 30/05/2016

, , , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Đir do Knjigozemske

23:00–1:00 Ponedjeljak 3031.3.2020.

Družbo Sinjeg Galeba, KUPEK nastavlja plovidbu i u ovo nevrime. Digli smo jedra i otplovili do Zadra, do Knjigozemske, oaze nezavisne…

Svjedočanstva o masovnoj borbi žena – orjunašica

20/06/2016.

Podsjećamo vas na 118. KUPEK izdanje koje smo uradili sa kolegicama Adelom Jušić i Andrejom Dugandžić, a povodom značaja AFŽ-a…

Nedim Zlatar u KUPEK-u: Čarolija u riječi i zvuku

13/06/2016.

Napravili su tako oko pola sata savršenstva, a da je bilo više pitanje je da li bi u ovom KUPEK-u…

Nema više “Sutra ćemo”

23:00–1:00 Ponedjeljak 45.12.2017.

Da bi neko zaslužio da se dva puta pojavi kao gost u KUPEK-u mora zaista imati dobru podlogu, kvalitetan rad…

Tjedna rotacija

Arhiva

DEAN BLUNT / Black Metal 2

Willie Nelson: Red Headed Stranger (1975.)

CHET FAKER / Feel Good

HONEY DIJON / In Session

JAGA JAZZIST / The Tower

PLASTIC KNIVES / We Used To Do It (Live)