KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Sloboda se stiče na ulici

13254365_621707154673460_3156653685279284170_n Photo: NedavimoBeograd

Tog 25. maja, baš na nekadašnji Dan mladosti, umesto na slet mladost Beograda uz goste i iz drugih gradova izašla je na ulicu jer ulica je očigledno jedino merilo vrednosti ako se vrednost sagledava sa one druge strane. Izašla je na ulicu kako bi upozorila, kako bi izrazila svoje neslaganje. Sa čim? Beograd na vodi je sad samo povod i ovo će ili ići i dalje ili će na ovome stati. KUPEK # 156 posvetili smo upravo tome.

Nije prvi put da smo se u KUPEK-u bavili pitanjem javnog prostora, mada ova epizoda prevazilazi to pitanje i zadire u sferu i budućih političkih odnosa. No, oni koji slušaju KUPEK znaju da od toga ne bežimo. Naprotiv. Insistiramo na pronalasku alternative.

Ono šta se desilo baš tog 25. maja oduševilo je, ne samo aktivne sudionike protesta, već je očigledno okuražilo i brojne druge stanovnike gradova širom SFRJ. Da, bivše ali to je pleonazam zar ne?

Sa sećanjima na taj dan sa zebnjom gledamo u Zagreb, 1. juna 2016. godine, ali i u ostale gradove u Hrvatskoj, a sa zebnjom čekamo i naredni protest u Beogradu. Ovaj je, mogli bi reći, osim što je oduševio mnoge, postavio pred organizatore i učesnike brojna pitanja. Kako dalje i dokle daleko?

Stoga smo mi u goste pozvali družinu iz Inicijative “Ne da(vi)mo Beograd”, grupu “džabalebaroša”, “stranih plaćenika”, “novi DOS”, kako im već tepaju oni čiji pogledi ne dopiru dalje od tih ustaljenih stereotipa.

ne davimo 2 Photo: KUPEK

Prvi stereotip urušili su sami, odnosno same. Zamolili smo ih da sami delegiraju ljude za ovaj razgovor, računajući na prijateljske odnose sa nekima od njih. Same su se delegirale tri žene, devojke, kako vam već drago, što nije čudno jer, čućete to u ovoj emisiji, žene čine većinu u Inicijativi iako se na prvi pogled tako ne bi moglo reći.

U gostima su nam bile Virdžinija Đeković, Natalija Simović i Iva Čukić.

Pre svega želeli smo da demistifikujemo ko su to “oni”, odnosno “mi” u Inicijativi, koliko su otvoreni, kako gledaju na povezivanje sa opozicionim strankama, koliko im to donosi štete, a koliko koristi, da li ih je iznenadila onolika podrška tog 25. maja…?

Naravno, upitali smo i sebe, a i njih šta dalje? Kako se sukobiti sa gradom i državom kroz koju bez ikakvih zvaničnih saznanja prođe omanja paravojna grupa, sa sve bagerima, pa uz vezivanja svedoka, oduzimanja telefona sruši omanji kvart kao da je reč o lego kockama?

12002072_518250955019081_5433750551318187814_nRazgovarali smo o tome i kako je patkica postala simbolom otpora, ko je sve pomogao u organizaciji mirnog protesta, kako je protest izašao izvan okvira Beograda, kako na njih gledaju mediji i kako se suočavati sa optužbama vlasti i medija koji nikako da shvate da ne mora svaki protest iza sebe imati bilo čiju političku podršku i koji tako non-stop omalovažavaju svest građana? Zašto ove proteste ne bi smeli uspoređivati sa protestima tokom 90-ih godina i zašto je dobro da se mnogi omladinci i omladinke koji su tog dana bili na protestu ne sećaju tih antimiloševićevskih protesta?

Na kraju, taj dan u Beogradu otvario je oči polako i drugima i konačno grad koji slovi za najvećeg krivca za krvave 90-te nudi nešto sasvim drugo. Nudi osmehe, nudi pametne, mlade i kreativne ljude, nudi slobodu. Ona je tu, na dohvat ruke, ali neće sama doći. Valja se za nju ipak potruditi. Za početak, idealno bi bilo da poslušate ove sjajne, mlade žene u 156. KUPEK-u, u ponedeljak 30.05. 2016. godine od 23 h. Neka budu inspiracija svima. Ko je emisiju propustio može je poslušati i na KUPEK mixcloud kanalu.

autor: dejan kozul, 30/05/2016

, , , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Decenija i po “Slobodne zone”

23:00–1:00 Ponedjeljak 45.11.2019.

Prvi novembarski KUPEK, a 252. po redu posvetili smo jubilarnom festivalu “Slobodna zona”, sjajnim filmovima koje smo u prethodnih 14…

Meti Kamberi, “Grad bola”

23:00–1:00 Ponedjeljak 1516.6.2020.

Večeras sam Rom, Ciganče malo sa ulice. Željno znanja, željno života. I sutra ću to biti. I prekosutra. Prosiću pred…

Koracima onih koji (ni)su prošli

23:00–1:00 Ponedjeljak 1718.1.2022.

“Jeli prošao”, najčešće je pitanje bilo onih koji su po podrinjskim šumama i gorama Maršem smrti bježali od genocida u…

Smijeh slobode

19/12/2014.

U ove, naslovne, dvi riči stalo je skoro sve. Konstantna težnja ka većim slobodama i to putem beskomropmisnih tekstova o ratnim zločinima, kriminalu, što je često predstavljalo posljedicu i uzrok, ali i kroz sjajnu satiru, jer smijeh liječi, baš kao i sloboda.

Tjedna rotacija

Arhiva

GAZ COOMBES / Turn The Car Around

PAPA WEMBA / Emotion (1995)

boygenius / $20

TRAUMER / fabric promo

SIGUR ROS / Inni

SLEEPYHEADS / We’re OK (R)

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM