KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Japanski premijeri, drugarice i drugovi

23:00–1:00 Ponedjeljak 67.2.2017.

Hvala Skypetu: Marin i Enver u KUPEK-u

Piše: Dejan Kožul

U svom 175. izdanju KUPEK je ponovno skoknuo doma. Skoknuli smo do Rijeke, barem putem skypeta i porazgovarali sa Enverom i Marinom, dvojcem koji čini polovinu benda Japanski premijeri. Iako povoda za dobru ćakulu ne tražimo, ovoga puta ipak smo ga pronašli u činjenici da su prije kojeg mjeseca objavili svoj peti studijski album: “Perkusije, gospodine”.

Japanski premijeri svakako nisu novost u KUPEK-u. Prvi puta spomenuti su u gostovanju Tee Tulić i Zorana Žmirića, baš kao i neki njihovi članovi (Enver Krivac), a u više navrata smo ih puštali u emisiji, bilo samostalno, bilo kao glazbena podloga Tei Tulić sa “Albumčeta”.

Konačno je došao red i da se konkretnije podružimo u KUPEK-u.

Mnogi, pa i sam autor KUPEK-a, prvi put smo čuli za njih nakon što su sa Teom Tulić napravili već spomenuti sjajni album, odnosno “Albumče”. “Albumče” bi, čut ćemo to u ovom KUPEK-u, mogao biti i jedna od prijelomnih točaka benda koji je do sada uglavnom bio instrumentalan, uz tek poneki vokal ali tek kao nadopuna instrumentima.

Tako je bilo i na njihovom posljednjem izdanju “Perkusije, gospodine”, petom studijskom, ali ako računamo EP-e, čak 12. izdanju u nešto manje od sedam godina.

Za razliku od prethodnih albuma, ovaj, reći će to Marin i Enver, je slušljiviji i samim tim je nekako našao put do drugih ušiju, samim tim je stekao više simpatija, sjajnih recenzija i interesa za ono što rade.

Pored činjenice da su iz Rijeke, što nam je uvijek neizmjerno zadovoljstvo, činjenica da je album već uveliko preslušavan i na naša dva “kućna” radija: Bruškin i KLFM, pa čak i svrstavan u najbolje albume, predstavljala je donekle i izazov u želji da dodatno približimo ono što Japanski premijeri jesu.

A oni jesu bend iz Rijeke, ali obitavaju mimo ustaljenog pogleda na Rijeku kao gitarski grad. Ne, ne uklapaju se u ona famozna istraživanja o tome kako Rijeka više nije rockerski grad jer oko 80 % srednjoškolaca nije bilo ni jednom u životu na nekom rock koncertu, a polovina u kazalištu. A kad smo već kod toga zar ste vi kao srednjoškolci išli u kazalište, a da to nije bilo uglavnom, mimo vaše volje?

Da ste kojim slučajem iz Rijeke i da jeste išli možda bi baš naišli na glazbu Japanskih premijera jer su se tu dodatno isticali.

Njih ćete teško imati prilike gledati i slušati uživo jer i ne nastupaju često. Kako, zašto… O tome smo razgovarali u ovom KUPEK-u.

Kako naizgled obične slike svakodnevnice utiču na njih i na magiju koju stvaraju za instrumentima, koju je legenda riječke rock’n’roll i književne scene Vlado Simčić, Vava opisao ovako u jednom svom tekstu:

Njihov ambijentalni pristup je plima koja guta plažu, zalijeva vrtove, napaja livade. Sasvim oprezno pristupa vašim receptorima, poput kapljica uvlači vam se u krvotok, note se sklapaju jedna u drugu skladno, postaju nezaustavljim emocionalnim vodopadom koji vam se počinje slijevati niz kralježnicu, i teško je ne zadrhtati pred tim bombardiranjem njihovih nježnih pasivno agresivnih zvukova koje vam dočaravaju sive i depresivne mjesece proživljene u djetinjstvu, onim periodima u godini kada je ledeno a snijega iz nekog razloga još ili nema ili ga više neće ni biti. Povremeni trenutci su kao drijemež, polusan, pasaži koji koketiraju s hotimičnom monotonijom, dočaravaju vrijeme koje je dosadno neumoljivo i prolazi u dubokoj tišini kraj vas. A onda se kao kameleoni pretvaraju u aktivna ali neodredljiva geografska odredišta s tisuću puteva pred kojima su emocionalni kompasi tek rekvizit za očuvanje unutranjeg mira.”

Nismo slučajno citirali Vavu koji je u neku ruku začetnik te veze rock’n’rolla i književnosti, koja se itekako ogleda u Japanskim premijerima, iako oni teksta u pjesmama nemaju.

Držali smo se u ovom KUPEK-u strogo Japanskih premijera, dozvolivši sebi tek mali izlet u književnost, o čemu bi se sa Enverom svakako dalo više pričati. Ali, tako bi umanjili vrijednost Premijera, a teško da bi dali dodatno na značaju KUPEK-u. Marin i Enver bili su i više nego rječiti i više nego raspoloženi.

Stoga, ne okolišajte već se uključite i saznajte tko stoji iza tako sjajnog albuma “Perkusije, gospodine”. KUPEK # 175 poslušajte u ponedjeljak, 06. 02. 2017. od 23 h. 

autor: dejan kozul, 06/02/2017

, , , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Nedim Zlatar u KUPEK-u: Čarolija u riječi i zvuku

13/06/2016.

Napravili su tako oko pola sata savršenstva, a da je bilo više pitanje je da li bi u ovom KUPEK-u…

Književna partizanština

23:00–1:00 Ponedjeljak 1718.10.2016.

Nekad davno u zemlji koju su svi znali kao Jugoslavija postojao je izdavač, i to gotovo u svakoj od republika…

Univerzalni jezik umetnosti

17/05/2015.

Otkako su, tamo negde, početkom januara počeli studentski protesti u Skoplju, ali i drugim makedonskim gradovima, razmišljali smo o pokojem…

KROKODIL-ova “Sedma Republika”

23:00–1:00 Ponedjeljak 1920.11.2018.

Vlajsa je neko ko je ranih 90-ih bio predvodnik nove generacije pisaca, one generacije koja se našla u ratnom vrtlogu…

Tjedna rotacija

Arhiva

FILM SCHOOL / We Weren’t Here

CARIBOU / Andorra (2007)

Guess What / LESSONS IN SPACE

BICEP / Little White Earbuds

BAT FOR LASHES / Livestream at Home

NEŽNI DALIBOR / Sredstva i Veštine (2008)