KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Blixa Bargeld

20:00–22:45 Subota 24.3.2018.

You all forgot Christian Emmerich!

Ime Blixe Bargelda nije nikakva nepoznanica među alternativnom glazbenom publikom. Dotični već skoro četiri desetljeća predvodi njemačku industrial/experimental ikonu Einstürzende Neubauten, a tijekom dva desetljeća, između 1983. i 2003. djelovao je kao gitarist,skladatelj i aranžer u projektu Nick Cave & the Bad Seeds. No, to su tek dvije krajnosti njegova širokog angažmana, pošto je tijekom svih tih godina gostovao na projektima drugih autora, a snimio je i veći broj kako samostalnih albuma, tako i suradnji sa kolegama glazbenicima.

Blixa Bargeld je rođen 12. siječnja 1959. u berlinskom Tempelhofu kao Christian Emmerich. Još je kao školarac eksperimentirao sa neuobičajenim instrumentarijem koji je uključivao aparate sa magnetskom vrpcom te radio uređaje, a u travnju 1980. sa FM Einheitom i NU Unruhom pokreće sastav Einstürzende Neubauten, koji se uz Throbbing Gristle može smatrati pionirima industrijske glazbe.

To što su Neubauteni izbjegavali korištenje klasičnih glazbenih instrumenata nauštrb potrošačkog, uglavnom industrijskog otpada nije nikakav hir ili se barem djelomično može smatrati nečim smjernim. Na takav ih je potez natjerao nedostatak novca, no rezultat je bio u skladu sa njihovim načelima. Metalne ploče, opruge, prazne limene kante, bušilice i slični artefakti savršeno ocrtavaju njihovo viđenje svijeta koji ih okružuje, a kako je Blixa u više navrata napominjao, Berlin je ranih osamdesetih bio sve samo ne idlično mjesto kakvim ga se danas, sa višedesetljećne distance pokušava prikazati.

Blixa Bargeld i Carsten Nicolai (Alva Noto)

Vremenom se njihov izričaj lagano artikulira u nešto što se aproksimativno može nazvati ogoljenom pop formom, ali i to shvatite uvjetno. Do određenog će zaokreta doći tek početkom devedestih mada Neubauteni još i danas u kreiranju zvučne slike koriste spomenuti reciklažni otpad, barem u ritmičkom segmentu.

Kako je rečeno, godine 1983. Blixa postaje punopravnim članom The Bad Seedsa, pratećeg sastava Nicka Cavea, gdje će ostati sve do 2003. Iako je u tom području njegov skladateljski i aranžerski doprinos neupitan, način na koji je kolektiv potpisivao kompozicije na pruža baš jasan uvid u Blixin angažman. Svejedno, rani albumi The Bad Seedsa (From Her to Eternity, Firstborn is dead, Your Funeral…My Trial) vrve mjestima na kojima se lako isčitata njegov karakteristični potpis.

Rečeno je u uvodu još nešto – djelovanje kroz The Bad Seedse i Einstürzende Neubauten dvije su opće poznate krajnosti Blixinog glazbenog djelovanja, ali to nipošto nije sve!

Još sredinom devedesetih on započinje sa samostalnim djelovanjem, tada još uglavnom u formi instrumentalnih skladbi. Iz tog se perioda izdvaja album Commisioned Music (1995.) sačinjen od brojeva koji su tijekom nekoliko prethodnih godina pisani za razne kazališne predstave i filmove. Iduće 1996. zajedno sa njemačkom elektroničkom glazbenicom Gudrun Gut snima EP Die Sonne koji donosi šest varijanti istoimene skladbe, aranžirane kroz osjetno različite izvedbe i remikse.

Recycled iz 2000.je još jedan soundtrack, kod kojeg je važno naglasiti da Blixa potpisuje cjelokupni materijal, no za izvedbu su zaslušni Tim Isfort i njegov sastav. Slijedi jošjedan album filmske glazbe, Elementarteilchen (2001.) skladan za potrebe istoimenog filma kojeg je iste godine Oscar Roehler režirao labavo prateći predložak romana Les Particules élémentaires Michela Houellebecqa.

Ukoliko se tonski zapis scenskih recitacija Brechtove poezije (Blixa Bargeld liest Bertolt Brecht Erotische Gedichte, 2006.) možda i ne smatra albumom u klasičnom smislu, drugo će desetljeće novg milenija donijeti veći broj iznimnih koaboracija, onih sa njemačkim elektroničarem Carstenom Nicolaiem, poznatijim pod scenskim imenom Alva Noto, te talijanskim avangardnim glazbenikom Tehom Teardom.

 

Sa prvospomenutim je realizirao suradnju na albumu Mimicry i EP-ju Ret Marut Handshake (oba iz 2010.), a sa Teardom je snimio albume Still Smiling (2013.), Spring (2014.) te Nerrisimo (2016.). Blixa i Teardo su tijekom nekoliko proteklih godina odradili i dvije turneje, a u sklopu posljednje iz 2017. održali su i mjesecima unaprijed rasprodan koncert u zagrebačkoj Močvari, koji je popraćen izvrsnom izložbom o njemačkoj supkulturi osamdesetih, Geniale Dilletanten koja je ostvarena uz pokroviteljstvo Goethe instituta. Više o tom događaju možete pročitati u osvrtu kolege Ivana Antunovića.

Godine očito djeluju na glazbenike (osim ako se ne zovete Keith Richards) pa je i Blixa u zadnje vrijeme donekle smanjio opseg svojeg pojavljivanja u javnosti. Istina, prije bih rekao da je to posljedica odluke da se posveti obitelji – uostalom, to je i naveo kao razlog prestanka djelovanja u The Bad Seedsima koncem 2003., mada neke činjenice govore drugačije. Jer, Cave je u nekoliko godina izgubio dvojicu ključnih suradnika s kojima je surađivao još od utemeljenja tog sastava, Blixu i Micka Harveyja. To više govori o silaznoj putanji nekadašnjeg ‘princa tame’, no, isto ionako nije današnja tema.

Zasad zadnji kreativni krik Blixe Bargelda jest album Lament Einstürzende Neubautena (2014.), konceptualno djelo tematski obojeno Prvim svjetskim ratom, odnosno njegovim početkom (u tkivo projekta je utkana telegramska dopiska dva nesretna bliska rođaka koji neće dočekati kraj rata, barem ne na tronovima koje su nekad zauzimali, a zvali su se kaiser Friedrich Wilhelm Viktor Albert von Hohenzollern i car Nikolaj II Aleksandrovič Romanov (dragi Nicky… dragi Wili… dragi Nicky… dragi Wili i tako to). Uistinu, vrhunsko djelo koje praktički nema dodirnih točki sa ranim Neubautenima, a oni koji su, poput potpisnika ovih redaka imali čast pohoditi ljubljanskom koncertu će znati cjeniti taj dan do kraja života!

Ne znamo niti je naš posao znati što Blixa trenutno planira. Tim bolje, igramo na efekt iznenađenja koji je u slučaju spomenute jedinke uvijek bio plodonosan. Kao što volim kazati, vrijeme će pokazati.

A ukoliko gajite neke simpatije prema gastronomiji i kulinarstvu, preporučujem knjigu Europa unakrsno u izdanju nakladničke kuće Ljevak koju, pretpostavljate, potpisuje Blixa Bargeld.

Možda ne možete doći do ovog poučnog štiva? Ništa zato – pogledajte kako Blixa radi rižot od liganja!

autor: Vjeran Stojanac, 23/03/2018

, , , , , , , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Lačni Franz

20:00–23:00 Subota 5.6.2021.

Retrospektiva velikog sastava dok je Predin još bio normalan!

Laibach: retrospektiva

12/06/2014.

Skorašnji splitski nastup Laibacha u okviru IKS Festivala je dobra prilika da se jednom kronološkom retrospektivom podsjetimo na korijene, začetke, te karijeru tog enigmatičnog kolektiva koji bi prije bio (i ostao) iskrivljeno zrcalo popularne kulture nego li tipičan pop/rock sastav, i koji, vješto koristeći oruđa provokacije, parodije i travestije već više od tri desetljeća udara u bolna mjesta zapadne kulture koja unatoč prividu umjetničkih sloboda često pleše pod diktatom autoriteta!

In Memoriam: David Berman (1967. – 2019.)

20:00–23:00 Subota 10.8.2019.

Time Will Break The World!

Johnny Dowd

20:00–22:30 Subota 25.2.2017.

Junkyard Americana!

Tjedna rotacija

Arhiva

NU GENEA / Bar Mediterraneo

MOLOKO / Things to Make and Do (2000)

THE SMILE / Waving a White Flag

JAYDA G / Dj-Kicks

MILDLIFE / Live from South Channel Island

SEINE / Naizust

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM