KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Anna von Hausswollf

20:00–22:30 Subota 29.12.2018.

Ovaj sukob svjetlosti i mraka neki nazivaju pogrebnom pop glazbom. Uostalom, zašto ne?

Punim imenom Anna Michaela Ebba Electra von Hausswollf je kantautorica iz Göteborga u Švedskoj.Rođena je šeatog rujna 1986., a na glazbenoj je sceni nešto manje od desetak godina i u tom je periodu snimila četiri albuma. Kćerka je poznatog švedskog avangardnog skladatelja Carla Michaela von Hausswolffa čiji je utjecaj na Annu nemjerljiv – čovjek koji je u više navrata izjavio da je njegova glazba ‘paranormalno elektroničko isprepletanje’ pobudio je kod kćeri utjecaj za ezoteriju i slična rubna popdručja.

Anna je jedno vrijeme studirala arhitektiru dok nije odlučila težište bavljenja postaviti na glazbu. Kao vremenska odrednica tog događaja se može komodno post

Ono što posebno dolazi do izražaja u njezinu stvaralaštvu jest eklektička raznolikost stilova. Ovisno o točki gledanja, njezin se izričaj može nazvati art popom, no sadrži i elemente eksperimentalne glazbe kao i pravaca poput dronea, post metala, komornog/baroknog popa i sl.

Većina kritičara pri opisu njezinog stvaralaštva pomalo nezgrapno koristi riječ gothic mada u konačnici pojam nije u potpunosti promašen. Anna osobno kao uzore navodi Siouxsie and the Banshees, Einstürzende Neubauten i Swanse. Očev je utjecaj vidljiv u konzumiranju glazbe Stockhausena, Ligetija i Xennakisa dok je majka, po struci psiholog svoj oboj maloj Anni ostavila u vidu naslijeđa Boba Dylana i Nicka Cavea.

Zanimljivo se osvrnuti i na njezin instrumentarij – preateći je sastav sveden najčešče na ritmičke instrumente (udaraljke, bas), no Anna poseže za uistinu šarolikom paletom meodijskih poput klavira, gitare te raznim tipova klavijatura ukljućujući i koncertne orgulje. U sakom slučaju, njezin temeljni instrument, vlastiti glas često graniči sa primordijalnim krikom.

Oe prolazeće 2018. objavila je svoj četvrti album Dead Magic, uradak o kojemu pretjerano ne priča ostavljajući slušatelju na volju uobličavanje konačne impresije, no šturo ga opisuje kao sukob svijetlih i mračnih fragmenata. Napominje još tek da je nastajao na ‘jako lošem mjestu’ u vrijeme dok je prolazila kroz osobne krize prožete teškim alkoholizmom, gubitkom kontakta sa bliskim osobama, melankolijom, nervozom i depresijom.

Možda najupečatljivija skladna na albumu jest The Mysterious Vanishing of Electra, a iz samog se naziva može isčitati autobiografska crta. O mogućim refleksijama i značenjima Anna, inače šutljiva kad je riječ o skladbama sa albuuma Dead Magic kaže:

It’s a story about different, separated people who all have one thing in common. Their beloved one has gone missing, so they are dealing with the loss of this person, and with the separation and the anger and the sadness of not knowing where he or she is.

But it’s also a story of two voices, and the other voice I’m inhabiting is the voice of the missing person, who is expressing the fear and anxiety of never being found. When I go into these different characters I exorcise their different emotions and feel sympathy and empathy for them. For me, music is a way of connecting to people so that I can understand them better – even bad people.

autor: Vjeran Stojanac, 27/12/2018

, , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Keith Emerson & The Nice

20:00–22:30 Subota 16.9.2017.

Keith Emerson je mrtav već više od godine dana, a s njim je umrla i svaka nada u ‘reunion’ The Nicea. No podsjetimo se sastava koji je začeo progresivni trend u onome što se naziva ‘popularna glazba’.

(reprizni eXit): Death In June

04/03/2016.

Zbog uredničke zauzetosti drugim poslovima, današnje je izdanje eXita repriznog tipa. Vraćamo se sastavu Death In June, jednom od onih imena koje nažalost prati aura neshvaćanja i pogrešnog tumačenja. No, unatoč neutemeljenim prozivanjima zbog navodnih reakcionarnih stavova te “glorificiranja” nacionalsocijalizma ili boljševizma, nitko ne može pobiti činjenicu da su jedan od nosećih projekata britanske “ezoterične” scene osamdesetih i devedeseetih, te da su vjerojatno prvi definirali pojam koji će ubrzo postati poznat kao neofolk!

Aqualung

20:00–21:00 Subota 27.3.2021.

Aqualung, kultni album sastava Jethro Tull slavi 50 godina!

David Gilmour: Live in Brighton 2015.

08/07/2016.

Jučer i prekjučer, sedmog i osmog srpnja, David Gilmour je održao dva nastupa u amfiteatru u ruševinama rimskog grada Pompeii kod Napulja. Ne bi to bila nikakva vijest da se praktički (OK, uz koji mjesec razlike) ne podudara sa sličnim nastupom kojega je u jesen 1971. za potrebe filmskog uratka na istom mjestu održao sastav Pink Floyd, čijim je članom David tada bio. U nemogućnosti, odnosno nedostupnosti ovog novog materijala iz Pompeja, u današnjem ćemo izdanju emisije eXit preslušati snimku uvodnog koncerta Rattle That Lock turneje, održanog koncem kolovoza 2015. u Brightonu.

Tjedna rotacija

Arhiva

Damu The Fudgemunk / Conversation Peace

JAY-Z / The Blueprint (2001)

TONSTARTSSBANDHT / What Has Happened

DARKSIDE / Modcast

MARIANNE FAITHFULL / The Montreux Years (Live)

PSIHOMODO POP / Sexy Magazin