KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

“Izgužvane misli” jednog Goluba

23:00–1:00 Ponedjeljak 78.1.2019.

“Izgužvane misli” je knjiga koja savršeno rasvetlava devedesete i treba poslušati ovaj KUPEK, kao i pročitati knjigu i to najviše zato da vidimo da se devedesete ipak nisu vratile. Bar nisu još. Ukoliko budemo sedeli i ćutke gledali dešavanja oko nas, ne samo da će se vratiti, nego će biti još krvoločnije. Vreme je za bunt, vreme je za punk. Ili za beg. Na vama je.

Piše: Dejan Kožul

Goblinska trojka već 27 godina: Alen, Golub i Vlada

Prvi KUPEK u 2019. godini KUPEK je koji posvećujemo svim onim borcima za slobodu i pravdu na ulici gde god oni bili, a ima ih sve više i više, ili da kažemo: “Ima nas” i na taj način dodatno iskoristimo gosta 222. KUPEK-a. A gost je Branko Golubović, Golub, frontmen Goblina koji potpisuju istoimenu pesmu, a koja je bila jedna od himni uličnih protesta tokom devedesetih godina, a kako još nije pronađena adekvatna zamena, ta pesma je i dalje obavezni deo soundtracka uličnih demonstracija kontra vlasti. 

A povod za Golubovo gostovanje je nedavno objavljena knjiga “Izgužvane misli”. Knjiga je to o jednom vremenu, što bi Golub rekao, vremenu za koje će oni koji su ga živeli govoriti sa određenom nostalgijom, koliko god to teško i neverovatno zvučalo, a oni koji su rođeni tek u to vreme će sa popriličnom dozom neverice čitati o danima kad se nije imalo šta jesti, ali proba je moralo biti. 

Knjiga je to o nastanku Goblina, o Šapcu, Srbiji devedesetih, snalaženju i jakoj volji i želji trojice dvadesetogodišnjaka da izađu van okvira nacionalizma, fašizma, ratova, sankcija i stereotipa o Šapcu kao srpskom Nashville-u. Skoro tri decenije nakon, mada se to moglo učiniti i već nakon drugog albuma i nakon tri, četiri godine postojanja, možemo reći da su u tome više nego uspeli.

O knjizi više u ovom KUPEK-u pričamo sa Petrom Janjatovićem, izdavačem i urednikom knjige, a o detaljima sa autorom, Golubom.

Možda bi najbolji opis knjige bio: “Ne pokušavajte ovo kod kuće”, ali samo za onaj deo oko “igranja” sa opijatima. Taj deo se detaljno opisuje u knjizi ali ne kako bi čitaoci shvatili da je to bilo dobro, kaže nam Golub koji veruje da su nakon svega imali više sreće nego pameti ali podstiče da se nešto drugo proba kod kuće:

“Ako smo mi mogli 1992. u Šapcu, koji je poznat po svemu samo ne po rock and roll-u da uspemo zašto neko drugi ne bi mogao postati uspešan danas. Budi uspešan u onome što želiš i voliš da radiš. Pitanje je samo koliko si spreman da ideš do kraja.”

Razgovarali smo o tome koliko su devedesete definisale Gobline, odnosno njihov zvuk i stavove. A to vreme je jednostavno teralo na bunt, a kako lakše izraziti taj bunt i nezadovoljstvo nego kroz punk rock. Što bi rekao Golub: “Da takvih devedesetih nije bilo ne bi bilo razloga za bunt”.

Na kraju, Goblini su paradigma Srbije devedesetih. Dvojica od trojice članova postave izbegli su iz Karlovca. Oplemenili su Šabac, oplemenili su Srbiju, oplemenili punk rock scenu Jugoslavije i postali su simbolom pokreta otpora Miloševićevoj diktaturi, a i danas se dobro kotiraju.

“Izgužvane misli” je knjiga koja savršeno rasvetlava devedesete i treba poslušati ovaj KUPEK, kao i pročitati knjigu i to najviše zato da vidimo da se devedesete ipak nisu vratile. Bar nisu još. Ukoliko budemo sedeli i ćutke gledali dešavanja oko nas, ne samo da će se vratiti, nego će biti još krvoločnije. Vreme je za bunt, vreme je za punk. Ili za beg. Na vama je.

Za početak KUPEK # 222 možete poslušati i ovog ponedeljka od 23 h. 

Budite pažljivi i možda vas Deda Mraz iznenadi i pokojom knjigom “Izgužvane misli”. Potrebno je da odgovorite na jedno pitanje i da nam se javite na mail: thekupek@gmail.com

I, da. Sretna vam Nova godina.

Podržite KUPEK na: https://www.patreon.com/KUPEK jer bez vas postojati neće.

Ako se promašimo ovog ponedeljka družimo se preko našeg mixcloud kanala.

autor: dejan kozul, 07/01/2019

, , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

“Koreni” i Tea Lukač

23:00–1:00 Ponedjeljak 1112.10.2021.

Stigli smo i do 299. #KUPEK. A u njemu slušamo Teu Lukač, autorku filma “Roots”, odnosno “Koreni”. Vraćamo se Uni,…

O pornografiji, poeziji i muzici, a najmanje o politici

26/10/2015.

Šta je zajedničko Vršcu i Užicu? To što nisu Beograd. E, u noći kad su retki slavili Dan oslobođenja Beograda…

Jer je sex korjen svega

23:00–1:00 Ponedjeljak 1617.10.2017.

Pisati o sexualnosti danas trebalo bi biti normalno jer živimo u vremenu kad je sve dostupno, ali naš paradoks je…

Enes Halilović, beg od pera

23:00–1:00 Ponedjeljak 1011.1.2022.

Nova godina, novi ponedjeljak, novi #KUPEK. U 305. izdanju idemo u Novi Pazar, u Sandžak. Borimo se sa demonima prošlosti,…

Tjedna rotacija

Arhiva

NELL & THE FLAMING LIPS / Where the Viaduct Looms

BRONSKI BEAT / The Age of Consent (1984)

FONTAINES D.C. / Jackie Down The Line

TALE OF US / Renaissance

R.E.M. / MTV Unplugged

BP CONVENTION BIG BAND / Green Lobster Dream (1979)