KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Krik u ime djece

23:00–1:00 Ponedjeljak 56.6.2017.

Neće biti djece za rat”, vrisak je koji bi svaki roditelj već ovog trenutka, ako ne i jučer, prekjučer morao pod hitno uzeti kao maksimu svog postojanja i djelovanja, mada ovaj naslov se može shvatiti i dvojako. Ali, budimo malo romantičarski nastrojeni i zamislimo da je ovo zaista krik, da je to šaka u glavu, da je to okretanje leđa politikama koje su vodile djecu, ne samo u rat, već i u bespovrat. Da je to sagledavanje i naše odgovornosti jer “mi” smo tu djecu na kraju i poslali.

Photo: Denia Kozulowski

A ako se kojim slučajem dvoumite priključite nam se u 186. KUPEK-u. Dvoumljenja neće biti. Ugostili smo autorku knjige “Neće biti djece za rat”, ugostili smo Dijalu Hasanbegović.

A o autorki i knjizi, na kraju korica piše Mehmed Begić:

Poezija Dijale Hasanbegović nije lagano štivo, ali dobra poezija to nikada nije. Ova zbirka je zatamnjeno srce koje ne odustaje od svjetla. Već sa čitanjem prve pjesme upravo to je kristalno jasno – da je ona rijetka kombinacija upravo spomenutog. Sretan sam što postoji i što znam gdje je mogu naći. I kad god se osjetim dovoljno snažnim za svoje strašnije svjetove i njihove mrakove prenosiću im stih jedne od pjesama iz ove zbirke. Činiću to kao ultimativnu poruku i jednu sasvim ličnu prijetnju: Ne dam djecu za rat!”

Emisija je nastala u Banjaluci na “Blasfem-u”, prvom feminističkom festivalu, održanom 02. i 03. 06. 2017. godine u BASOC-u  na kom je Dijala imala i promociju knjige što je bila idealna prilika, ne samo za susret i razgovor već i da čujete kako to zvuči kad Dijala čita svoje pjesme, kako zvuči taj urlik iz njenog tijela.

Pjesme su nastajale u dužem vremenskom periodu i dio njih je već objavljivan, što u medijima, što na društvenim mrežama pa je mnogima čudno kad čuju da je ovo prva Dijalina knjiga. Ali tako je.

Knjiga je, inače, dio nečega što se zove “Nova osjećajnost, a što uređuje naš drugar Marko Tomaš u izdavačkoj kući “Vrijeme” iz Zenice. U toj ediciji do sad su, osim Dijaline zbirke, objavljene zbirke i Vuka Rodića i Darka Cvijetića, također našeg prjatelja i gosta u 77. KUPEK emisiji.

Zajedno sa izdavačem pripremili smo vam i jedno iznenađenje, ali o čemu se radi poslušajte u 186. KUPEK-u, u ponedjeljak od 23 h. Emisiju možete poslušati i naknadno na KUPEK mixcloud kanalu. 

autor: dejan kozul, 05/06/2017

, , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Ne zaboravimo djecu rata

23:00–1:00 Ponedjeljak 28.2–1.3.2022.

Iskustvo rata na svakome od nas ostavlja neizbježne traume. Svjesno, nesvjesno, podsvjesno. Ostavlja i određena saznanja, iskustvo i kamo sreće…

KUPEK 248: Sead Đulić

23:00–1:00 Ponedjeljak 2324.9.2019.

Odnos grada prema Mostarskom teatru mladih je zapravo odnos i prema naslijeđu Jugoslavije, prema Partizanskom groblju, prema Veležu… Prognani iz…

KUPEK 280, Milenko Bodirogić: “Po šumama i gorama”

23:00–1:00 Ponedjeljak 1415.9.2020.

I možda će sve zvučati kao da ništa više nema smisla jer gradovi jesu okupirani, i kako autor kaže, postali…

Mi nismo normalni

23:00–1:00 Ponedjeljak 3031.1.2017.

Krajem, sada već, prošle godine u beogradskom Kulturnom centru Rex odigrana je predstava „Hegel i duga lista prevara“. Reč je…

Tjedna rotacija

Arhiva

THE SMILE / Wall Of Eyes

NICK DRAKE / Five Leaves Left (1969)

IDLES / Grace

SUPERPITCHER / Influences (R)

PEARL JAM / Give Way

EL JARA / Est (R)

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM