KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

The Black Standard

Četvrtak ujutro je već klasičan termin za emisiju Soda Fountain, koja se nakon nekoliko tjedana ležerne i nenapadne atmosfere (povodom dvogodišnjice emitiranja) vraća surovoj i sumornoj stvarnosti. Ovog tjedna se priložene skladbe vrte oko jedne naizgled banalne teme – crne “boje”, naravno, ukoliko je uopće i možemo nazvati bojom. Uredništvo Vam želi ugodno slušanje, te se iz dubine duše ispričava što u listu nije uvrštena kultna skladba “Back in Black” s istioimenog vrhunskog albuma australskih doom/drone/celtic metalaca AC/DC !

 

Kao prvo, crno nije boja. Konkretno, ne postoji dio vidljivog područja elektromagnetskog spektra koji bi kod čovjeka izazivao vizualnu percepciju onoga što nazivamo crnim. S druge strane, aditivnim miješanjem osnovnih boja iz tog istog spektra nastaje privid bijele svjetlosti (lkoja, slično “bijelom šumu” iz radijskih djelova tog istog elektromagnetskog spektra) predstavlja kombinaciju dotičnih boja, a određenim ju je postupcima moguće razložiti na sastavne komponente, primjerice Newtonovom prizmom.

Back to black. Ukoliko boje kombiniramo na drugi način, dakle ne adicisjki, već supstrakcijski, rezultat neće biti bijelo ništavilo već crna punoća. Fizikalno je relativno lako pojasnsiti ovaj fenomen – u adicisjkom smo slučaju efekt sveobuhvatne bijele nastaje “zbrajanjem” svjetlosnih valova različitih valnih duljina. Kod susptrakcije pak nije riječ o valovima – bar ne primarno, već o bojama u formi pigmenta na određenoj podlozi. Same takve boje već same po sebi mogu predstavljati zbir frekvencija čitavog vidljivog spektra, no emitirati će isključivo onu najmanje zastupljenu, dok će preostale neutralizirati, odnosno upiti.

SubtractiveColor.svg

Pretpostavimo dakle preklapanje tri takva pigmenta: žutog, magenta i cijana. Rezultat navedenog u prethodnom odlomku jest vidljiv na priloženoj slici.

Inače, crno se veže za moć, eleganciju, formalnost, smrt, zlo i misteriju.

Crno je tajanstvena boja povezana sa strahom od nepoznatiog. Obično ima negativnu konotaciju. Crno takođe označava snagu i autoritet, te se smatra vrlo formalnom, elegantnom, i bojom prestiža. U heraldici, crno je simbol tuge.

Zastave većine svjetskih država izbegavaju crne segmente, uz izuzetak nekih arapskih zemalja.

 

1

 

(intro: Olivia Tremor Control – Black Foliage [animation 3])
01 Echo & The Bunnymen – Paint It Black (Live 85)
02 Legendary Pink Dots – Black Zone
03 Death In Jine – Little Black Angel
04 Crippled Black Phoenix – Black Light Generator
05 Modern English – Black Houses
06 Swell Maps – Black Velvet
07 Michael J. Sheehy – Black Hole Is Waiting (Baby Let’s Go)
08 The Fall – Black Monk Theme
09 The Gun Club – Black Train
10 Sol Invictus – Black Down
11 Elysian Fileds – Black Acres
12 The House Of Love – Low Black Clouds
(intermezzo: Einstürzende Neubauten – Schwarz [Mutierirt])
13 Calexico – The Black Light
14 The Sisters Of Mery – The Black Planet
15 Mark Lanegan – Gray Goes Black
16 Jolie Holland – Black Stars
17 Current ’93 – Oh Coal Black Smith
18 Borghesia – U Crnom / In Black
19 Firewater – Black Box Recorder
20 Chava Alberstein – Black Video
21 Kim Salmon & The Surealists – Black Velvet
(intermezzo: Tom Waits – Black Box Theme)
22 Bob Dylan – Man In The Long Black Coat
23 Roy Harper – The Black Cloud Of Islam
24 Mick Harvey – Black Seaweed
25 Isobel Campbell & Mark Lanegan – Black Mountain
26 Kid Kongo Powers – Black Bag
27 Death In June – Break The Black Eyes
28 Rain Tree Crow – Blackwater
(outro: John Zorn – Blackhole Dub)

 

Na koncu, pitate se zašto ova tematska emisija o crnoj boji nosi baš to nejasno ime The Black Standard? Jednsotavno – riječ je o općeprihvaćenom nazivu za zastavu države الدولة الإسلامية فيالعراق والشام

Ova je država poznata i pod imenima ISIL ili ISIS, a svojim djelovanjem sasvim dostojno opravdava dominantnu boju na zastavi. Usput, aktualna je, a njezinu ćete zastavu, kako stoje stvari, viđati sve češće i češće.

Na koncu, crno je i omiljena “boja” odijevnih predmeta brojnih izvođača popularne glazbe, a neki od njih znaju biti pogubniji i od samog ISIL-a, ako ne za glavu, barem za uši. Nažalost, i na priloženoj listi ima takvih, no eklektički pristup zahtjeva objektivnost i žrtvovanje.

I nemojte smetnuti s uma da je upravo ta “boja” (uz plavu) najzastupljenija u suvremenoj glazbenoj pjesmarici.

 

powered & provided by ©eXit

 

autor: Vjeran Stojanac, 13/05/2015

, , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Stormy Clouds Gathering

10:00–11:55 Četvrtak 27.2.2020.

A Hard Rain’s a-Gonna Fall!

Soda Fountain’s Murder Ballads

03/11/2015.

Uistinu, zašto bi samo Nick Cave imao monopol nad pjesmama o ubojstvima? Tu su brojni drugi kantautori i sastavi koji se često hvataju ove nezahvalne tematike, među kojima su primjerice Tom Waits, Johnny Dowd, Bob Dylan i da ne nabrajamo. Stoga u ovotjednom izdanju Soda Fountaina uživajte u dvosatnom izboru ‘murder balladsa’ na KLFM način!

Soda Fountain

07/05/2013.

Četvtrtkom od deset do podneva slušajte Soda Fountain, blok koji ravnomjerno presjeca zadnjih šezdesetak godina popularne (i one manje popularne) glazbe, ne kršeći pritom temeljna načela radiofoničnosti kako to često radi njegov izvornik eXit!

Stage Blood Is Not Enough

15/10/2014.

Ovotjedno je izdanje Soda Fountaina poprilično eklektički posloženo, ali ujedno i nepredvidivo te turbulentno, što je čini savršenom glazbenom pozadinom za jedan turbulentan tjedan obilježen napetostima kako na lokalnoj tako i globalnoj razini.

Tjedna rotacija

Arhiva

ÓLAFUR ARNALDS / Some Kind of Peace

NICK DRAKE / Bryter Layter (1971)

SLEAFORD MODS / Mork n Mindy Ft. Billy Nomates

TALE OF US / Afterlife Voyage

BOMBINO / Live in Amsterdam (2020)

SVEMIRKO / Skalamerija