KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

The Truth behind the Alcohol!

Dame i gospodo, pred vama je izdanje Soda Fountaina nazvano “The Truth behind the Alcohol!”, dvosatno glazbeno putovanje kroz mračni svijet jedne legalne, jeftine, lako dostupne i iznad svega izuzetno razorne droge. Naravno, poznavajući narav rock glazbenika, ne treba vas čuditi brojnost naslova koji taj otrov besramno glorificiraju, no vi ste ionako tek slušatelji pa se čitav taj negativni efekt neće na vama odraziti. Ipak, koja kapljica pred ovotjednu emisiju bi itekako bila dobrodošla; tek da bolje skužite o čemu to Waits, Townes, MacGowan i slični mrmljaju u pijanoj ekstazi!

 

pitanje: Stvara li vam alkohol probleme?
odgovor: Pa, zajebano je kada se prolije po pojačalu!

/iz jednog intervjua s Poguesima iz druge polovice ’80-ih/

 

Kažu da je alkohol najraširenija, a uz to i sasvim legalna droga. Stoga i ne čudi što ga umjetnici iz popularno-kulturnog miljea; raspeti između termina, koncerata, turneja i ostalih čimbenika koji život dovode do luđačkog, katkad neizdrživog tempa nemilice taru.

To je očito i u stihovima brojnih rock skladbi još od pedesetih naovamo. Kad bi se potrudili napraviti detaljniju analizu, utvrdili bi kako se taj pojam provlači među nekoliko najzatupljenijih tema, uz ljubav, smrt, narkotike i politiku. No, to opet varira od izvođača do izvođača. Od nekih ‘trezvenjaka’, primjerice Morrisseyja ili Iana McKayea ne možete očekivati da u svojim pjesmama spomenu čak ni najobičnije pivo, makar i u negativnom kontekstu.

No, zato postoje brojni glazbenici koji svoju sklonost toj razornoj legalnoj drogi nimalo ne kriju. Nekako smisleno padaju na pamet imena poput Toma Waitsa, Shane MacGowana (i ostatka Poguesa), Townesa Van Zandta, Jima Morrisona, Lou Reeda, Serge Gainsbourga, Nicka Cavea i drugih.

U stvari, takvi su u većini. Ne pitajte zašto.

 

 

(intro: How to Tell If a Person Is an Alcoholic)
01 Muse – Liquid State
02 The Replacements – Here Comes A Regular
03 Willie Nelson – Whisky River
04 The Pogues – Streams Of Whisky
05 Minutemen – Jesus And Tequila
06 Palace Brothers – (I Was Drunk At The) Pulpit
07 Tom Waits – Jockey Full Of Bourbon
08 Nina Simone – Gin House Blues
09 George Jones – White Lightning
10 Dubliners – Seven Drunken Nights
11 The Doors – Alabama Song
12 Uncle Tupelo – Whisky Bottle
13 Lou Reed – The Power Of Positive Drinking
14 Julie London – Days Of Wine & Roses
15 Thin White Rope – Bartender’s Rag
16 Firewater – Drunkard’s Comment
(intermezzo: Leningrad – Vodka)
17 The Circus Contramption Band – 23 Beers (And The Bottle Of Gin)
18 Townes Van Zandt – Dollar Bill Blues
19 Tiger Lillies – Whisky We Will Drown
20 Dave Dudley – A Friend Named Wine
21 Cat Power – Moonshiner
22 Belle And Sebastian – Rhoda
23 The Kinks – Alcohol
24 Serge Gainsbourg – Intoxinated Man
25 Elliott Smith – Between The Bars
26 Nick Cave & The Bad Seeds – Brother, My Cup Is Empty
27 Jeffo Biafra & Mojo Nixon – Are You Drinking With Me, Jesus?
28 Mark Lanegan – Borracho
29 Pink Floyd – Paranoid Eyes
30 Willard Grant Conspiracy – Drunkard’s Prayer
31 The Pogues – Sally MacLennane
(outro: Tom Waits – Tom Traubert’s Blues)

 

Ne treba takvima zamjerati što pomalo morbidno propagiraju nešto izrazito toksično, pa i smrtonosno, posebice ne onima kojima je alkohol zamjenio blagodati još gorih otrova, poput heroina – tu se pak logički nameću Lou Reed, Townes Van Zandt te posebice Nick Cave.

Da, alkohol je ne samo banalna tvar upitnog i dvosmislenog djelovanja; već samim tim i banalna tema, pa bi bilo logično očekivati kako će pjesmarica prožeta njegovom tematikom biti dosadna i zamorna. No, ukoliko preslušate ovotjedno izdanje Soda Fountaina, iznenadit ćete se koliko je emocija i truda uloženo u stihove i melodije koje glorificiraju tu, ponovimo još jednom; jeftinu, legalnu i izuzetno opasnu drogu.

Dakle, ignorirajte šefove, odnosno nadređene (ili kako se već zovu ti probisvjeti koji običnom zaposlenom čovjeku zagorčavaju život te nesvjesni vlastite kontraproduktivnosti ubijaju radni elan), te ovog četvrtka nešto prije 10 sati otvorite bočicu koju ste skrili u aktovki, torbi za notebook ili u džepu, tako da početak omiljene vam emisije dočekate u elementu.

A ako spadate u onih četiristotinjak tisuća sretno nezaposlenih, ovakve vam mjere opreza ionako nisu nužne.

Dame i gospodo, pred vama je izdanje Soda Fountaina nazvano The Truth behind the Alcohol!

autor: Vjeran Stojanac, 19/05/2015

, ,

Vezane objave

Arhiva

Hank Williams Said It Best!

31/05/2016.

Slijedi još jedno posvetno izdanje Soda Fountaina, ovoga puta o Hanku Williamsu, čovjeku čiji je doprinos u oblikovanju suvremene popularne glazbe nažalost često zanemaren i negiran. U dvostanom kolažu možete poslušati covere njegovih skladbi u izvedbi glazbenika poput The Residents, Jesus and Mary Chain, Cowboy Junkies, Ryana Adamsa, Elliotta Smitha i drugih, kao i neke pjesme koje nisu autorski njegove, no posvećene su Hanku. Uvršteni su i pojedini brojevi s albuma “The Lost Notebooks of Hank Williams” gdje su renomirana imena poput Boba Dylana, Levona Helma ili Norah Jones uglazbila njegovu poetsku ostavštinu. Na koncu, tu je i nekoliko izvornih Hankovih skladbi! Slava velikanu!

A.D. 1968.

22/07/2014.

Godina 1968. nije mnogo toga novog donijela na glazbenom planu – uostalom, prethodila joj je bitna i u tom smislu revolucionarna 1967! No, zato su događaji na globalnoj razini zauvijek izbrisali ono malo poslijeratne nade koja je ljudima obećavala nekakav bolji i pravedniji svijet, o čemu najbolje govore ubojstva Martina Luthera Kinga, Bobbyja Kennedyja, te intervencija Snaga Varšavskog pakta u Čehoslovačkoj!

Hymne an die grosse gelbe Sonne

23/02/2016.

Ovog tjedna “Soda Fountain” još jednom nudi šaroliku, eklektičnu listu, no bez pretjerano misaonih, pa i mračnih tema – danas pjevamo o nama najbližoj zvijezdi koja se po naški zove Sunce, a kod drugih nam bratskih naroda – Aurinko արեւ Sole Sun Sunce Cлънце Saulė സൂര്യൻ Cонце 太陽 Päike Zon Haul Eguzkia Soare Ghrian 太阳 Suno ਸੂਰਜ õrùn ጸሐይ Cолнце Panonpoe ดวงอาทิตย์ Masoandro Anyanwụ Jua Ra Solis خورشید שמש

Back to the ’70s

18/06/2014.

Iako bitno tmurnije i nesigurnije od lepršavih šezdesetih, u glazbenom su smislu sedamdesete bile bitno šarenije od prethodnog desetljeća. Vrijeme je to smjene generacija i rađanja novih trendova, u prvom redu punka koji će u svojem kratkom životu postaviti temelje svoje post inačice. te kroz model novovalnog rocka definirati zvuk koji na određen način još i danas diktira pravila na nezavisnoj glazbenoj sceni.

Tjedna rotacija

Arhiva

L’Impératrice / Tako Tsubo

BADI ASSAD / Chameleon (1998)

KINGS OF CONVENIENCE / Rocky Trail

FRIENDLY FIRES / Bugged Out!

PET SHOP BOYS / Discovery: Live In Rio

PITAJ KLINCE / Dušice