Soda Fountain goes Statistics!

– – .

Ne bojte se, nije riječ o matematici, posebno ne o statistici, bar ne u užem smislu. Uredništvo se ovdje poigralo svojim neznanstvenim metodama, te skrpalo listu koja bi približno trebala prikazati koje su se skladbe u okviru emisije Soda Fountain najčešće ‘vrtile’ tijekom ovih 130 tjedana koliko ista već egzistirira! Ugodno vam slušanje!

 

Upravo kako naziv ovotjednog izdanja kaže – Soda Fountain će oog četvrtka biti uprizorena putem liste koja sadrži najzastupljenije skladbe koje su se u toj emisiji javljale tijekom zadnih 130 tjedana!

Ne, nije to nikakav urednički ‘the best of’, pošto su određene pjesme svoje mjesto na prethodnim listama nalazile zbog brojnih razloga, poput uklapanja u tematsku cjelinu, ili pak zbog čistog uklapanja između dvije prethodno definirane kompozicije. Štoviše, u pojedinim su slučajevima (Firewater i Laibach, primjerice) izbačeni brojevi koji su emitirani najviše puta, u korist onoga što neki pojedinci iz naše male složne zajednice nazivaju ‘radiofoničnost’.

bn

U sjećanje na prof. Darislava Brkića iz splitskog MIOC-a i njegove štreberske metode ‘prenošenja znanja’, zbog koje su mi danas temelji statistike ‘terra incognita’

(intro: John Fahey – Beautiful Linda Getchell)
01 Firewater – I Am The Rain
02 The Church – Roman
03 Willie Nelson – Blue Skies
04 R.E.M. – Begin The Begin
05 Mark Lanegan – Field Song
06 Jolie Holland – Old Fashioned Morphine
07 Tuxedomoon – Victims Of The Dance
08 Beat Happening – Indian Summer
09 Ultravox – New Europians
10 Willard Grant Conspiracy – Drunkard’s Prayer
11 Laibach – Two Of us
12 Circus Contraption – 23 Beers (& The Bottle Of Gin)
13 Mick Harvey – Photograph
(intermezzo: Videosex – Lacrimae Christi)
14 Robyn Hitchcock – Winter Love
15 Roger Waters – 5:06 AM (Every Strangers Eyes)
16 Japan – Halloween
17 Calexico – The Black Light
18 Bill Drummond – Julian Cope Is Dead
19 Marianne Faithfull – The Ballad Of Lucy Jordan
20 Soul Coughing – True Dreams Of Wichita
21 Giant Sand – Remain Distorted
22 Marc Almond – Moonbathe Skin
23 Siouxsie & The Banshees – Izrael
24 Michael J. Sheehy – Break In The Clouds
25 Silver Jews – Night Society
26 tall Dwarfs – Pirouette
27 Green On Red – Morning Blue
28 Thin White Rope – Mr. Limpet
29 Pink Floyd – Mudmen
(outro: Crime & The City Solution – Home Is Far From Here)

 

Clipboard01

Mali screenshot s urednikovog last.fm profila

Bilo kako bilo, matematika ovdje nije igrala neku veliku ulogu. Tek su rijetka izdanja Soda Fountaina sačuvana u formi foldera s pojedinačnim skladbama, dakle u modelu koji omogućuje ‘prebrojavanje’. Većina je materijala arhivirana u obliku mixeva iz kojih nije moguće isčitati korištene skladbe, bar ne bez temeljitog preslušavanja svakog od njih, a vjerujte nam, uredništvo nije imalo na raspolaganju 260 sati za takav striktni poduhvat.

Stoga je uzorak od tridesetak playlista kopiran u word dokument, te smo se služeći pametnim Microsoftovim alatima dokučili koje se riječi kao sastavnice imena pojedinih skladbi najčešće ponavljaju.

Ukoliko vam ovakav pristup djeluje isuviše temeljen na slučajnosti i sličnim random elementima, ne zaboravite da je upravo taj model polazna točka za izgradnju jedne uistinu eklektične liste. Neka to bude naš mali poklon trećem rođendanu matičnog nam KLFM-a!

 

powered & provided by ©eXit

17/11/2015

autor: Vjeran Stojanac

Tags: , , , , , , , ,