KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Die Paranoia über Europa

Upravo tako, ovotjedno se izdanje emisije Soda Fountain temelji na svim onim aktualnostima koje su zadnjih nekoliko tjedana u priličnoj mjeri zbunile, uplašile, pa i šokirale stavnovnike ‘starog kontinenta’. I ne samo njih! Gledajte na ovu listu s dozom humora i ironije, pošto su nam samo takva oruđa ostala pri ruci kao zaštita od totalnog kaosa!

 

… pa i šire!

Upravo tako, ovotjedno se izdanje emisije Soda Fountain temelji na svim onim aktualnostima koje su zadnjih nekoliko tjedana u priličnoj mjeri zbunile, uplašile, pa i šokirale stavnovnike ‘starog kontinenta’. I ne samo njih!

Svjedoci smo izbjegličke krize koja trese Europu, podizanja zidova od bodljikave žice na mjestima koja su donedavno predstavljala granice tek kao fiktivne linije na zemljovidima, obaranja putničkih aviona tempiranim bombama, terorističkih napada koji su kulminirali pariškom tragedijom na onaj ‘crni petak’, 13. studenog (no bio je to, kako se vidi, tek početak psihoze), pojačavanja napetosti između potencijalnih saveznika u borbi protiv Islamske države… Uistinu, ova je jesen duboko prožeta mračnim bojama umjesto onih uobilčajenih za to godišnje doba – crvene, kestenjaste, oker i žute.

Stoga vas ne bi trebalo čuditi da je ova glazbena lista u kojoj već dvije ipo godine uživate svakog četvrtka između 10.00 i 12.00 h posvećena takvim događajima. Tu i tamo ćete možda naići na blagu dozu ironije, možda čak i sarkazma, no nemojte to promatrati u svjetlu nekakvog izopačenog crnog humora; jer upravo takav pristup razbija nametnutu sliku šture stvarnosti, omogućujući da se čitav taj kaos ‘sažvače’ na manje bolan način.

Paranoia …Going to collapse into a black hole
Please don’t do that

Paranoia Paranoia da de da da da
Paranoia Paranoia da de da da da
Paranoia Paranoia da de da da da

/Bauhaus; Paranoia, paranoia/

Brussels, 21.11.2015. Brussels, 21.11.2015.

(intro: William S. Burroughs – A Thanksgiving Prayer)
01 The Jesus & Mary Chain – Darklands
02 Marianne Faithfull – The Boulevard Of Broken Dreams
03 Stereo Total – Europa Neurotisch
04 Kraftwerk – Trans Europe Express
05 U2 – The Refugee
(intermezzo: Brian Eno – Patroling Wire Borders)
06 Nine Rain – Guantanamo’s Harpischord
07 Eskimo Joe – London Bombs
08 Calexico – Across The Wire
09 The Fall – Paranoia Man In Cheap Shxt Room
10 Sixteen Horsepower – Bad Moon Risin’
11 The Clash – Safe Europian Home
(intermezzo: Steve Earle – Paranoia [Monologue])
12 Death In June – Death Of The West
13 Peter Gabriel – Games Without Frontiers
14 Morrissey – The National Front Disco
15 Lee Hazlewood – Have You Made Any New Bombs Today?
(intermezzo: Laibach – The United States Of America Does not Negotiate With Terrorists)
16 David Bowie – Scary Monsters (And Super Creeps)
17 Gogol Bordello – Occurence On The Border
18 dEUS – Put The Freaks Up Front
19 David Sylvian – Café Europa
(intermezzo: Coil – Red Birds Will Fly Out Of The East And Destroy Paris In The Night)
20 Frank Sinatra – I Love Paris In Autumn
21 Roy Harper – The Black Cloud Of Islam
22 Roger Waters – 4:37 AM (Arabs With Knives & West German Sky)
23 Nine Rain – Terrorist Attack
24 Hawkwind – Assasins Of Allah
25 Julian Cope – All The Blowing-Themselves-Up Motherfuckers (Will realise In The Minute They Die That They Were Suckers)
26 The Teardrop Explodes – Terrorist
27 The Smiths – Panic
(outro: Uncle Tupelo – Warfare)

moonvenuscristo Christ the Redeemer (a.k.a. Isa Ibn Maryam) meets the Symbol of the Islamic Faith (Corcovado, Rio, Brazil)

Na kraju krajeva, zašto paranoizirati? Da, teško je mase uvjeriti kako izbjeglice nisu potencijalni zločinci (mada u svakom žitu ima kukolja, kao što nam je pokazala i pariška tragedija). Jednako će tako biti teško nekoć redovite korisnike zračnih linija natjerati da i dalje koriste svoje omiljeno prijevozno sredstvo. Ipak, šanse da će vas neki zabludjeli mladac u očekivanju svojih obećanih 72 djevica povesti sa sobom na Nebo mnogo su manje od onih da primjerice zakaže hidraulika, da neredovito održavanje znakovito za low-cost kompanije dovede po prsnuća ventilatorskih ili turbinskih lopatica koje će potom poletjeti kao geleri te izazvati dodatnu štetu na zrakoplovu (pa vi škrtarite i letite Easy Jetom ili Ryan Airom), a o mogućnosti da se pilot zbog bračne svađe proživljene prethodne noći narolja jeftinom rakijom začinjenom šakom Xanaxa, te sjedne u cockpit Boeinga ili Airbusa da i ne govorimo!

Ne treba zaboraviti i slijedeću činjenicu – ako se netko već odlučio raznijeti i tako svoju nejebicu pretpostaviti tim brojnim djevama koje ga čekaju u Džennetu, on to može mnogo jednostavnije napraviti i u vlaku, autobusu, na tržnici, u pizzeriji, u najstarijem gradskom pubu ili pak u betonskim podrumskim prostorijama nekog kulturnog centra za mlade. Bliska je prošlost ionako bogata takvim primjerima. Nemojte, kvragu, okrivljavati zrakoplove za sve! Zar vam ono izdanje eXita nije bila dovoljna pouka?!

Također, dosjetke inteligentnih ljudi kakvima navodno vrvi tzv. zapadna civilizacija pružaju neku vrst zaštite, da ne kažemo utjehe. Već dulje od desetljeća su plastične oplate lampi u izraelskim autibusima iznutra premazane ekstraktom plazme svinjske krvi, što je drastično smanjilo broj samoubilačkih napada u takvim vozilima. A tu je i stara dobra metoda starog dobrog generala Pershinga, s uspješnim ishodom implementirana još davne 1911. na Filipinima!

Uredništvo duguje još jedno pojašnjenje. Otvorite li, recimo, link koji vas vodi na ovu najavu, uočiti ćete da lista započinje s Burroughsovim ‘recitalom’ snimljenim na Dan zahvalnosti 1986. Pitate se kojeg vraga Amerika ima s Europom i njezinom aktualnom paranojom? Gubite konce i pitate se What the Fuck? Pa, dva su razloga za uvrštavanje tog monologa – em se ovaj četvrtak poklapa s ovogodišnjim danom masovnog tamanjenja prekooceanskih purica (tuka, purana), em je upravo ta Amerika ključni dobočinitelj koji nam je poklonio ISIS (ili ISIL, kako tu bagru već nazivate).

 

A Thanksgiving Prayer

— For John Dillinger, in hope he is still alive —

Thanks for the wild turkey and the Passenger Pigeons, destined to be shit out through wholesome American guts
thanks for a Continent to despoil and poison
thanks for Indians to provide a modicum of challenge and danger
thanks for vast herds of bison to kill and skin, leaving the carcass to rot
thanks for bounties on wolves and coyotes
thanks for the AMERICAN DREAM to vulgarize and falsify until the bare lies shine through
thanks for the KKK, for nigger-killing lawmen feeling their notches, for decent church-going women with their mean, pinched, bitter, evil faces
thanks for Kill a Queer for Christ stickers
thanks for laboratory AIDS
thanks for Prohibition and the War Against Drugs
thanks for a country where nobody is allowed to mind his own business
thanks for a nation of finks — yes,
thanks for all the memories all right, lets see your arms you always were a headache and you always were a bore
thanks for the last and greatest betrayal of the last and greatest of human dreams.

/William S. Burroughs, 1986./

Eh, da, i hvala vam za ISIS!

Sapienti sat!

 

powered & provided by ©eXit

autor: Vjeran Stojanac, 24/11/2015

, , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Ragnarok over Europe

10:00–12:00 Četvrtak 9.4.2020.

Twilight of the Gods!

Jutarnji program četvrtkom – Back to the 1980s !

29/01/2014.

Ovotjedna nas Soda Fountain (što je eufemizam za ‘Jutarnji program četvrtkom’) vodi na dvosatno glazbeno putovanje uzduž i poprijeko osamdesetih godina XX. stoljeća!

Jutarnji program četvrtkom – Love, Magic & Loss

05/02/2014.

Može li se nešto pametno napisati o dubokim emocijama poput straha, očaja, mržnje, euforije, bijesa i sličnih? Teško. Pošto među takve spada i ljubav, pojam koji bi trebao figurirati kao jedna od glavnih niti vodilja ovotjedne Jutarnje liste četvrtkom, ne očekujte nekakav bitniji tekstualni uvod. Tek termin, a je ionako naveden na plavoj markici gore lijevo!

Consider the Cities

10:00–12:00 Četvrtak 24.11.2016.

Iz određenog je razloga tema ovotjednog izdanja emisije/liste Soda Fountain GRAD u svim svojim značenjima. To je ukratko to, a ostatak dokučite slušajući emisiju!

Tjedna rotacija

Arhiva

ROBOHANDS / Violet

JAPAN / Quiet Life (1979)

CAPINERA / Il volo

KHRUANGBIN / LateNightTales

MEN AT WORK / SuperStar Concert Series (1983)

METAMUSIC PRODUCTION / Remix of identity 7

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM