KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

“Zvezdin” prvi rođendan

DSC09973-xx-wProšlo je godinu dana kako su drski omladinci i omladinke okupljeni oko projekta ulaska u privatizovani i ruinirani bioskop “Zvezda” i pokušaja oživljavanje istog. A kao da je juče bilo, zar ne, kad ste gledali snimke sačinjene mobilnim telefonom, snimke neke ozarene omladine, sa pesmom na usnama kako ulaze u zapušteni prostor, koji potom dobija i snažan publicitet. Svi su hteli biti u “Zvezdi”, svi su hteli imati sliku, svi su odjednom postali mlađi…

A onda je entuzijazam i oduševljenje počeo polako kopniti. Oslobodioci “Zvezde” ostavljeni su da sami nastave borbu za oživljavanje kultnog bioskopa, pa iako je i među njima dolazilo do očekivanih razlaza jer su očekivanja možda bila velika, a rezultati naizgled mali, dočekali su i prvi rođendan.

Minu Đukić smo već ugostili i to u dva navrata. Prvi put kao autorku filma o “Jugu”, a drugi puta nakon 100 dana od ulaska u “Zvezdu”. Godina prođe i red je bio da ponovo popričamo, podsetimo se tih prvih dana i problema na koje su nailazili nakon što je “Zvezda” ostavljena na milost i nemilost vremenu i zaboravu.

Ovo, 140. KUPEK  izdanje posvetili smo upravo prvom rođendanu oslobođenog bioskopa “Zvezda”. Kako je bilo na proslavi, kako je konačno i ministar kulture došao u “Zvezdu”, na kakve probleme su nailazili spolja, a i iznutra, kako se komšiluk odnosi prema omladini koja je odlučila pokazati da život ipak kola njihovim venama i da se ne predaju letargiji…Ovo su samo neka od pitanja na koje odgovore možete poslušati u KUPEK-u # 140, u ponedeljak, 07. 12. 2015. godine od 23 h,  u nadi da ćemo za godinu dana pričati i drugom rođendanu, ali u puno boljim okolnostima.

autor: dejan kozul, 07/12/2015

, , , ,

Vezane objave

Arhiva

Sto dana nade

14/03/2015.

Kad su omladinci i omladinke pre nešto više od 100 dana ušli u, tada zatvoreni, bioskop Zvezda, bila je to vest dana i to danima. Bila je i kulturni događaj godine 2014. Gotovo da ne postoji kulturni, a posebno filmski delatnik koji nije prošao kroz oronuli bioskop, uslikao se, dao podršku…Sve je izgledalo kao iz nekog drugog sveta, možda onog Branka Kockice, u kom su kuće od čokolade, a prozori od marmelade. Problem je samo što se te kuće brzo otope, baš kao i silna podrška.

Opasne ideje sa opasnih frekvencija

23:00–1:00 Ponedjeljak 23.12.2019.

I hajde to, nego što je i onaj omraženi KUPEK, znate onaj što nas špijunira, što nas proziva, bio kod…

Riječke prič(k)e

23:00–1:00 Ponedjeljak 23.10.2017.

Što zna narod o instituciji Evropske prijestolnice kulture? Ne baš previše, ako ga uopće i zanima. Do nedavno nam je…

Sloboda se stiče na ulici

30/05/2016.

Tog 25. maja, baš na nekadašnji Dan mladosti, umesto na slet mladost Beograda uz goste i iz drugih gradova izašla…

Tjedna rotacija

Arhiva

Damu The Fudgemunk / Conversation Peace

THE BOO RADLEYS / Kingsize (1998)

DAVID HOLMES / Hope Is The Last Thing To Die

MACEO PLEX / DJ-Kicks

KING KRULE / You Heat Me Up, You Cool Me Down (Live)

PSIHOMODO POP / Sexy Magazin