KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Under the Blanket

12:00–15:00 Nedjelja 20.1.2019.

Ćebe. Ispod njega se dešava život. Nekad se baš tu i začinje. Ispod njega su snovi. Tu je sklonište od smarača. Ispod njega se leče prehladne i čitaju najbolje knjige.

A kad vam sve i svi dopizde, samo stavite palac u usta, ćebe preko ramena i ćaozdravo. Istina, palac u ustima nije neophodan.

Današnja Gistro FM epizoda je prepuna muzike za hladne zimske dane ispod toplog ćebeta. Otud i naslov Under the Blanket.

Prvi veliki album u 2019. je snimila grupa iz Portlanda The Delines. Ovde možete naći pesme o posrnulim ljudima, o usamljenim motelskim sobama, o onima koji se bore i kada sve izgleda da je uzalud…Topao album o hladnom životu. Obratite pažnju na stihove – oni su romani u malom. Jedan je Vili Vlautin. Albumčina! Prvi album nedelje.

Neke ploče zvuče kao da su pravljene za noć. Lampa, ćebe, pogled na neonske reklame kroz zamagljeni prozor i toplo ćebe su kao stvorene za njih. Baš jednu takvu je prošle godine snimio trubač Bred Gud. Jedna od najlepših novih džez ploča koje sam čuo. Album nedelje broj dva.

Hague & White je duo iz Šefilda. Jedan od njih dvojice je rođak Ričarda Holija. Njihova muzika je mešavina soula i popa. I tako dobro klizi januarskim jutrima. Osećam da će Pol Veler na ovo odlepiti. Treći album nedelje.

Japanski bend Kikagaku Moyo je pomešao psihodeliju sa elektronikom, kraut rokom i eksperimentalnom muzikom, čeme su napravili ploču na kojoj otkrivate neki različiti detalj svakim novim slušanjem. Album nedelje broj četiri.

Ninu Simon volim uvek, ali tokom zime za nijansu više. Njena muzika je toplo ćebe. To se posebno odnosi na remek-delo iz 1965 “Pastel Blues”. Da, tu je “Sinnermen”, pesma koja bi trebalo da bude obavezni deo muzičkog u srednjoj školi. Današnji Gistro evergreen.

Od noviteta, slušamo genijalnu pesmu sa novog albuma Stiva Gana kog predstavljamo sledeće nedelje. Tu je i zarazni singl za Toro Y Moi, kao i nova pesma benda Piroshka kog predvodi queen of all the redheads Miki Berenji iz grupe Lush.

Društvo ispod ćebeta nam prave još Bobi Džentri, Gilijan Velč, Danijel Džonston, Rolling Stones, Lloyd Cole, Beirut, Stereolab i mnogi drugi.

Sneg nije neophodan za zimsku idilu. Nekad je dovoljna samo topla soba, ljudi koje volimo i muzika koja radi bolje od vrućeg vina. Možda baš takve note pronađete u ovom zimskom Gistro FM izdanju.

autor: Vladimir Skočajić Skoča, 20/01/2019

Vezane objave

Arhiva

Coming Home

12:00–15:00 Nedjelja 28.6.2020.

Postoje pesme koje znamo i one koje nas znaju.

Još jedan februar

12:00–14:30 Nedjelja 4.2.2018.

Ceo život razmišljam o dalekim obalama i morima: kako je tamo, hoću li ih ikada videti i van razglednice, da li bi mi se svidelo toliko kao u mašti, . . .

Najlepše obrade svih vremena, drugi deo

25/09/2016.

Pesme „I Want You“ Boba Dilana i „Northern Sky“ Nika Drejka spadaju među pet najlepših koje sam čuo u životu. Samim tim, teško da bilo koja obrada može „prismrdeti“ originalu. Naravno da to važi i za ove dve koje ćemo danas slušati, ali nema sumnje da su Phosphorescent i Denison Vitmer dali sve od sebe da pokažu poštovanje prema ovim velikim pesmama.

Note za pozni oktobar

12:00–15:00 Nedjelja 23.10.2016.

Pozni oktobar uvek ima neki poseban miris. Nekome ovo doba godine miriše na pečene paprike, nekom na veš sa radijatora, nekom na kišu i asfalt, nekom na maglu i travu, a nekom će na muziku iz današnje emisije.

Tjedna rotacija

Arhiva

SUFJAN STEVENS & ANGELO DE AUGUSTINE / A Beginner’s Mind

THE BOO RADLEYS / Kingsize (1998)

DAVID HOLMES / Hope Is The Last Thing To Die

MACEO PLEX / DJ-Kicks

KING KRULE / You Heat Me Up, You Cool Me Down (Live)

KATARINA II / Katarina II (1984)