KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Ukus prve jutarnje kafe u novembru

12:00–15:00 Nedjelja 6.11.2016.

Bez obzira na to da li ste “izgubljeni u ovom svetu” kao Richmond Fontaine ili “zubima hvatate metke” kao Tunng, početak novembarskog dana ima za nijansu više smisla uz muziku današnjeg Gistro FM-a.

Jutarnje kafe početkom novembra su mi vazda imale ukus koji nikad nisam umeo da opišem rečima. Zato sam u današnjem One Day in November specijalu u pomoć pozvao neke od najlepših novembarskih pesama koje znam.
Prošle nedelje se u Beogradu desio koncert benda Richmond Fontaine, koji ću teško zaboraviti makar me u starosti napala tri Alchajmera. To se posebno odnosi na poslednju pesmu „Lost in This World“ tokom koje je ovaj kvartet potpuno spontano postao kvintet. Nije zgoreg pomenuti da je u 12 godina dugoj istoriji emisije Gistro FM ovo prvi put da neku pesmu slušamo uz pomoć specijalnih efekata.

Gistro evergreen je klasik iz 1971. „Tapestry“ besmrtne Kerol King. Dovoljno je da čujete „It’s Too Late“ i „Beautiful“ pa da razumete zašto mislim da bi ovo remek-delo trebalo uvrstiti kao obavezno štivo na časovima muzičkog. Nema sumnje da je ovo jedna od onih ploča zbog kojih postoji jesen.
Ovih dana debi album će objaviti momak iz Los Anđelesa Aleks Ajzenberg, a sudeći po savršenoj mešavini originalnog lo-fi zvuka i uticaja bendova Velvet Underground, Grizzly Bear i Sonic Youth, mislim da ćemo njegovo ime često slušati u godinama pred nama.

Saradnja između danske grupe Efterklang i operske pevačice Karsten Fundal, nešto je najluđe što sam čuo u popularnoj muzici ove godine, a na šta tačno mislim čućete u pesmi „Cities of Glass“.
Sastav iz Njujorka Two Feat je još jedno novo ime koje treba utefteriti. Obratite pažnju na sjajno dozirani balans minimalne elektronike i zaraznog gitarskog rifa u pesmi, nadasve deskriptivnog naslova, „Go Fuck Yourself“.
Tu je još i novi EP za Lua Barloua, praznični album za She & Him, orkestrirani pop na samoj guilty pleasures granici Irca Deklana O’Rurka, kao i jedan od najboljih eksperimentalnih albuma iz ove godine, a kog su snimili Rob Mazurek i Sao Paolo Underground.

Malo je melodija na maternjem jeziku koje mi pašu kao pesma Tome Gracina iz Splita u kojoj peva „Ovo je moj dom, ovo nije Njujork“. Ovih dana, novembarsko jutro mi bez ove kompozicije nije potpuno.
Slušamo još najlepšu pesmu sa poslednjeg albuma Leonarda Koena, Džoš Riter se bavi lošim glumicama, Demijen Rajs kutijama koje nikako ne pašu, a Greg Duli i The Afghan Whigs podsećaju šta imaju umesto mozga.
Što se tiče pomenutog ukusa jutarnje kafe u novembru, njega dočaravaju The National, Tom Vejts, Morisi, Suzana Hoffs, Matijas Eik i veliki kubanski gitarista Lio Brauer, po čijoj pesmi se i zove današnja epizoda.

Bez obzira na to da li ste “izgubljeni u ovom svetu” kao Richmond Fontaine ili “zubima hvatate metke” kao Tunng, početak novembarskog dana ima za nijansu više smisla uz muziku iz današnje Gistro FM epizode.

PLEJLISTA:
Leo Brouwer – Un Dia de Noviembre / Un Dia de Noviembre OST / 1972
Richmond Fontaine – Lost in This World / Thirteen Cities / 2007
Josh Ritter – Bad Actress / Hello Starling / 2003
Leonard Cohen – Leaving the Table / You Want it Darker / 2016
Terry Callier – No More Blues / Timepeace / 1998
Carole King – It’s Too Late / Tapestry / 1971
Carole King – Beautiful / Tapestry / 1971
Tom Waits – November / The Black Rider / 1993
Alex Izenberg – To Move On / Harlequin / 2016
Tunng – Bullets / Good Arrows / 2007
Gracin – Ovo nije NY / Unreleased / 2016
Morrissey – November Spawned a Monster / Bona Drag / 1990
Declan O’Rourke – Sarah / In Full Colour / 2016
The Afghan Whigs – Be Sweet / Gentleman / 1993
Efterklang & Karsten Fundal – Cities of Glass / Leaves: The Colour of Falling / 2016
Two Feet – Go Fuck Yourself / First Steps EP / 2016
Lou Barlow – The Breeze / Apocalypse Fetish / 2016
Dinosaur Jr – Grab it / Without a Sound / 1994
Lemonheads – Bit Part / It’s a Shame About Ray / 1992
She & Him – The Coldest Night of the Year / Christmas Party / 2016
The Chi-Lites – The Coldest Days of My Life / A Lonely Man / 1972
Sturgill Simpson – Breakers Roar / A Sailor’s Guide To Earth / 2016
Susanna Hoffs – November Sun / Someday / 2012
Shirley Collins – Cruel Lincoln / Lodestar / 2016
Anthony and the Johnsons – Cripple and the Starfish / Anthony and the Johnsons / 2000
The National – Mr. November / Alligator / 2005
Damien Rice – The Box / My Favourite Faded Fantasy / 2014
Sao Paulo Underground – Of Golden Summer / Cantos Invisiveis / 2016
Mathias Eick – November / Midwest / 2015

GISTRO EVERGREEN: Carole King – Tapestry (1971)

autor: el5egundo, 06/11/2016

Vezane objave

Arhiva

Magnolia

12:00–15:00 Nedjelja 24.11.2019.

Najlepše nove albume koje sam čuo u proteklih sedam dana snimili su Boni Prins Bili, Artur Rasel i Džoan Šeli, a ove godine je debi remek-delo Nika Drejka napunilo pola veka.

Svi novembri Leonarda Cohena

12:00–15:00 Nedjelja 13.11.2016.

Neki ljudi pređu milione kilometara da bi pronašli lepotu. Leonard Koen je jedan od njih. Upravo je zato njegova pesma „Came So Far for Beauty“ podnaslov današnje Gistro FM epizode.

NE MOŽEŠ NIŠTA PROLEĆU

12:00–14:30 Nedjelja 26.3.2017.

Magnolije cvetaju. Lažna nada buja. Suknje se skraćuju. Bašte ponovo rade. Izbori samo što nisu. Ti si još uvek tu. I proleće je opet ovde.

SVE TE DEVOJKE

12:00–14:30 Nedjelja 19.2.2017.

Sticajem okolnosti, većinu novih albuma koje slušamo danas, snimile su dame. Otud i naslov epizode The World is a Girl, koji je pozajmljen od istoimene pesme Anite Lejn, dugogodišnje muze Nika Kejva.

Tjedna rotacija

Arhiva

SUFJAN STEVENS & ANGELO DE AUGUSTINE / A Beginner’s Mind

THE BOO RADLEYS / Kingsize (1998)

DAVID HOLMES / Hope Is The Last Thing To Die

MACEO PLEX / DJ-Kicks

KING KRULE / You Heat Me Up, You Cool Me Down (Live)

KATARINA II / Katarina II (1984)