KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

The World That Summer

Što li se to sve događalo oovg ljeta dok ste (uglavnom) namakali guze u ionako pregrijanom moru? Grčka je izgubila svježe izabranu vladu i za dlaku izbjegla bankrot, Laibach se uprizorio u najizoliranijoj državi na planeti, ISIL-ova je banda svojim terorom pokrenula od Drugog svjetskog rata neviđenu najezdu imigranata ka europskom tlu, Amerika i Kuba su nakon više od pola stoljeća zatoplili odnose, a Ukrajinci se po dobrom starom običaju i dalje mlate. No, kako to sve izgleda u formi dvosatne Soda Fountain pjesmarice? Odgovor vas čeka u četvrtak, 10. rujna u 10.00 h!

 

Svijet toga ljeta

ili

vrela sazvučja sezone 2015.

 

Što li se to sve događalo oovg ljeta dok ste (uglavnom) namakali guzice u ionako pregrijanom moru? Ne, ne mislim da domaću sezonu kiselih krastavaca koja se svela na sveuprizorenja punašne nam Predsjednice te povremena medijska prepucavanja Milanovića i Kalamarka, već na događaje koji su se odigravali izvan granica Lijepe Naše; zbivanja na koja smo se smtarali genetski imunima…

Ljeto je započelo u znaku Grčke i njezinog prenapuhanog vanjskog duga. Istina, ISIL je i tada bio aktivan u uništavanju kulturne baštine te glavosječenju, no te su vijesti nekako padale u drugi plan. No, put od Syrize do Syrije očito i nije tako dug, barem u simboličkom smislu. Briselska je birokracija dala sve od sebe da sasiječe novoizabranu grčku vladu, pa je već početkom ljeta tsipras bio prisiljen na prve, za razliku od onh ISIL-ovih, simbolične glavosjeke u vlastitim redovima. Prvi je platio ministar financija, Yanis Varoufakis, no to je bila tek uvertira, pošto je i gazda Tsipras dvadesetog kolovoza ponudio svoju ostavku.

6357053916591822691194151791_Greek Riots

(intro: Greece Debt Crisis /inc. Beethoven’s ‘Ode to Joy’/)
01 Laibach – Eurovision
02 Woody Guthrie – Jolly Banker
03 The Andrew Sisters – Drinking Rum & Coca-Cola
04 Talking Heads – Life During Wartime
05 Will Butler – Anna
06 CAKE – Jesus Wrote A Blank Check
(intermezzo: Angela Merkel On Greece)
07 Yannis Vardis – Via Thessaloniki Athina
08 R.E.M. – Welcome To The Occupation
09 Woody Guthrie – Greenback Dollar
10 The Go-Betweens – A Bad Debt Follows You
(intermezzo: Laibach In People’s Republic Of Korea)
11 Laibach – We Will Go To Mt. Paektu
(intermezzo: Kim Jong-un Speech)
12 Death In June – Death Of The West
13 Comsat Angels – Total War
(intermezzo: Biosphere – Calais Ferryport)
14 Gaby Baginsky – Von Calais Nach Dover
15 U2 – The Refugee
16 Steve Earle – Rich Man’s War
17 The Gun Club – Goodbye, Johnny
18 The Long Ryders – Masters Of War
(intermezzo: South Park – My Wish For Cuba)
19 Sebadoh – Cuban
(intermezzo: Obama & Castro Shake Hands)
20 The Andrews Sisters – Drinking Rum & Coca-Cola (reprise)
21 Einstürzende Neubauten – Sehnsucht
(intermezzo: Meanwhile In Ukraine)
22 Joe Strummer & The Mescaleros – Shaktar Donetsk
23 Billy Bragg – Distant Shore
(intermezzo: David Cameron On Refugees)
24 Levellers – Raft Of The Medusa
25 The Pogues – Thousands Are Sailing
26 U2 – Drowning Man
(intermezzo: ISIL seizses Palmyra in Syria)
27 Robert Wyatt – Lullaby For Hamza
28 Roy Harper – The Black Cloud Of Islam
29 Uncle Tupelo – Warfare
(outro: On Refugee Crisis /inc. Beethoven’s ‘Ode to Joy’/)

 

greece-takes-to-twitter-and-youtube-as-riots-consume-athens-45c881c5c7Upravo je kolovoz, inače u medijskim krugovima poznat kao ‘sezona kiselih krastavaca’ vrvio vijestima koje su uspavane kupače povremeno budile iz kome izazvane uspavljivajućim šumorom mora, blještavilom sunca i preglasnim zrikavcima. Islamistički su ISIL-ovski ekstremisti uzeli prvu žrtvu iz našeg tabora (u stvari drugu, ako ste već zaboravili sisačkog zeta, britanca Hainesa), a vječno enigmatični kolektiv Laibach je izborio pravo na višednevni boravak i nastup u Sjevernoj Koreji, državi u kojoj glave padaju zbog manjih ‘provokacija’ no što su Dachauer, Eber, Keller i Saliger mogli zamisliti onih davnih osamdesetih. Bilo kako bilo, fatalisti i zavjeraši su nekako čudno tempirano zaoštravanje odnosa sjevernjaka s južnom korejskom braćom pripisali upravo utjecaju Laibachova posjeta najdemokratskijoj zemlji na planeti. Eto što pretjerana vrućina radi od ljudskih mozgova!

OK: dašak autocenzure, neugledna dvorana, publika koju sačinjavaju debele žene lokalnih partijskih moćnika s tapiranim frizurama tipa Nevenka Bečić, i to je bilo to. O Laibachovom bi se pohodu na Pjong-jang (ili kršenju temeljnih načela Laibachkunsta, kako neki kažu) možda i više pričalo da upravo tih dana nije srušen još jedan zid, onaj koji više od pet desetljeća prividno egzistira negdje na onih stotinjak kilometara morske površine između Kube i Floride. Obama i Castro su stisnuli ruke te rekli kako će odsada nadalje sve biti u redu. Što se tiče desetaka tisuća bestragom nestalih kubanskih izbjeglica koji su još od ranih šezdesetih u pokušaju dosezanja boljeg života svoje kosti ostavili na dnu mora, ni riječi. Razumljivo, ipak su te vode dio misterioznog Bermudskog trokuta. Krivimo Atlantiđane, ili Grey aliene!

No kako vrag nikad ne spava, tih su se dana intezivirali slični morski zbjegovi (uglavnom) sirijskih izbjeglica koji su iz ratom zahvaćenih područja Bliskog istoka svoj spas pokušali potražiiti na nekoj od europskih obala. U paničnom strahu pred nasiljem ISIL-ovih luđaka, Europu je zapljusnuo val imigranata neviđen još od vremena Drugog svjetskog rata! Grčke i talijanske obale su se zbog svoje blizine pofručjima Bliskog istoka i sjeverne Afrike pokazale kao najizglednija odredišta uglavnom pretrpanih ribarskih barki. No, dok je Italija koliko toliko regulirala kvotu useljavanja i dodjele azila, Grčka je, suočena s drugim problemima uredno propuštala izbjeglice ka sjeveru, konkretno ka Makedoniji i dalje ka Srbiji. Od te dvije zemlje koje su se našle na udaru, ova potonja doslovice vrvi desecima tisuća imigranata, plaćajući tako danak ‘mekoj’ južnoj granici koja se u pravilu zanemaruje i negira zbog još uvijek nepriznae samostalnosti Kosova.

U Europi se iznova grade žičane ograde, pojedine zemlje suočene s manjkom jeftine radne snage gledaju na ovaj nalet i više no blagonaklono (primjerice, Njemačka), dok neke pak druge, posebice Velika Britanija panično srezuju broj mogućih useljavanja na tek nekoliko tisuća. Na koncu će najveću cijenu ove ljudske tragedije iznova platiti balkanske zemlje, no ima li u tome išta neočekivano? Na koncu su se u čitavu priču uključili i dotad suzdržani Rusi, ponudivši slamanje ISIL-ovih snaga u kratkom roku, a gle vraga, idućeg su se dana s istim prijedlogom oglasile i Francuska te UK!

maxresdefaultIako je spomenuto otapljanje ledenih naslaga između Sjedinjenih Država i Kube dočekano s vidljivim oduševljenjem, stvari su na drugoj strani Atlantika daleko od idealnih. Policijska brutalnost i dalje ‘slučajno’ bira žrtve afroameričkog podrijetla, a približavanje završnih internih izbora kako u okvirima demokrata, tako i republikanaca na površinu izbacuje svakakav šlajm tipa Hillary Clinton ili Donald Trump.

I tako, dok ste uživali u ljetnim sparinama, situacija se na planeti dobrano zaoštrava. Kako to figurira sagledano kroz glazbenu prizmu, poslušajte u ovotjednom izdanju Soda Fountaina!

 

powered & provided by ©eXit

autor: Vjeran Stojanac, 09/09/2015

, , , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Jedan kamen manje u mozaiku

10:00–12:00 Četvrtak 26.8.2021.

Posvetno izdanje Soda Fountaina u sjećanje na Charlieja Wattsa

Jutarnji program četvrtkom – Back to the 1980s !

29/01/2014.

Ovotjedna nas Soda Fountain (što je eufemizam za ‘Jutarnji program četvrtkom’) vodi na dvosatno glazbeno putovanje uzduž i poprijeko osamdesetih godina XX. stoljeća!

The End of One Dark Traumatic Year

10:00–11:45 Četvrtak 2624.12.2019.

Rekapitulacija jedne životne faze. Pojedinci su izbrisani a neki novi dolaze!

Tod für Tod

10:00–11:50 Četvrtak 3.6.2021.

Soda Fountain je tek ponekad podložna promjenima i to već znate! Razbijmo tmurni četvrtak!

Tjedna rotacija

Arhiva

FILM SCHOOL / We Weren’t Here

CARIBOU / Andorra (2007)

Guess What / LESSONS IN SPACE

BICEP / Little White Earbuds

BAT FOR LASHES / Livestream at Home

NEŽNI DALIBOR / Sredstva i Veštine (2008)