KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Suvremena cirkuska predstava „Surface“ u Domu mladih

U utorak, 29. siječnja 2019. godine u Domu mladih Split održavat će se dvije prezentacije suvremenih cirkuskih predstava u nastajanju u organizaciji splitskog ROOM 100.

U Beton kinu u 18:00h održat će se prezentacija predstave radnog naziva Surface, belgijske suvremene cirkuske skupine Familiar Faces, laureata CircusNext 2018/2019 projekta.

Od 15. siječnja do 1. veljače 2019. Petra Steindl, Josse De Broeck, Hendrik Van Maele i Felix Zech borave na rezidenciji u Splitu (u HALI 100 i Beton kinu), tijekom koje rade na produkciji svoje nagrađene predstave Surface koja istražuje transformaciju jedne bazične cirkuske vještine, akrobatike, u trenutku spajanja s vodom. Voda u potpunosti mijenja tehniku partnerne akrobatike i izaziva četvero akrobata da pronađu novi vokabular; da se individualno i kolektivno prilagode novim ograničenjima – skliskom podu i klizavim tijelima, gubitku ravnoteže i čvrstog hvata…

Kao uvod u izvedbu Surface, domaći splitski umjetnici Dora Popić i Mišo Komenda predstavit će nastavak svojeg istraživanje Zvuk i Tijelo u Amfiteatru Doma mladih u 17:00h.

Dora Popić arhitektica je i cirkuska umjetnica koja istražuje zračne cirkuske tehnike, a članica je Kulturne alternative mladih Hram. Mišo Komenda poznati je grafički dizajner i član benda RØLØ.

Rad na predstavi suvremenog cirkusa Zvuk i Tijelo započeo je početkom 2018. godine, a o daljnjem razvoju produkcijskog rada Dora i Mišo kažu:

“Tijelo koje se pokreće zbog zvuka, i Zvuk koji se mijenja zbog pokreta. Ono što počne kao nadmetanje i igra dominacije, preraste u suradnju i koegzistenciju u kojoj ni jedno ne postoji bez onog drugog. Cilj istraživanja je kombinirati tehniku odnosno pokret u cirkuskoj disciplini zračnog prstena (aerial hoop-a) i tehniku stvaranja zvuka. Zvučna kulisa je improvizacija koja se sastoji od distorziranja zvučnog signala kroz gitarske efekte i oscilatore. Uz gitaru se koriste analogni i digitalni sampleri i ritam mašina na način primjeren formi.”

Nakon prezentacija predstava u nastajanju u Beton kinu održat će se razgovori umjetnika sa zainteresiranom publikom. Na ovaj način publika daje feedback umjetnicima i pomaže im u daljnjem radu na produkciji predstava koje će svoju premijeru imati krajem 2019. i početkom 2020. godine te se demistificira život suvremenih cirkuskih umjetnika.

Link na fb evente Surface i Zvuk i Tijelo.

Ulaz je besplatan!

[CircusNext je projekt identifikacije i financijske, rezidencijske, prezentacijske i administracijske potpore neafirmiranih suvremenih cirkuskih autora iz Europe kroz platformu 22 organizacije iz 14 europskih zemalja (http://circusnext.eu/). Na selekcijskom tjednu u belgijskom gradu Neerpeltu krajem svibnja 2018. međunarodni žiri projekta odabrao je 6 laureata projekta među kojima su i Familiar Faces. ROOM 100 jedan je od partnera na projektu kroz koji pruža rezidencijsku i prezentacijsku potporu te umjetničko mentorstvo neafirmiranim umjetnicima.]

Work-in-progress prezentacija predstave „Surface“ sufinancirana je sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa i Deska Kreativne Europe. Work-in-progress prezentacija predstave „Zvuk i Tijelo“ sufinancirana je sredstvima Ministarstva kulture RH. Rad kompanije ROOM 100 podržala je Zaklada Kultura nova. Work-in-progress prezentacije realiziraju se u suradnji s Multimedijalnim kulturnim centrom Split.

 

autor: Kristina Tešija, 27/01/2019

, ,

Vezane objave

Arhiva

Roger Waters: Us+Them, ZG Arena

09/05/2018.

Ashes or diamonds
foe or friend
we’re all equal in the end!

/Roger Waters, “Two Suns in the Sunset”/

Un loup pour l’homme: FACE NORD

21:30–22:30 Četvrtak 4.7.2019.

Jedan od najcijenjenijih francuskih suvremenih cirkuskih kolektiva Un loup pour l’homme dolazi u Split gdje će 4. srpnja na platou…

Welcome to the Machine

16/12/2013.

Prošlo je već više od godine dana od onog petka 30. studenog 2012., kada se prvi splitski community radio KLFM predstavio javnosti DJ nastupom njegovog Soundsystema i uspjelom promocijom u prostoru kluba Quasimodo. Ovaj petak nas evo nazad!

RAINBOW// / / Workshop @ Split&Vis / CROATIA

11/08/2014.

POP-UP RAINBOW// / / Workshop – je artivistička radionica angažiranog
stvaralaštva koja koristi smiješno velike objekte na napuhavanje tzv.
‘inflatables’ za intervencije u javnom prostoru. Motiv je simbolična
8,5m velika DUGA koja ovdje djeluje višeznačno kao simbol LGBT
vidljivosti u javnom prostor i fizički marker queer transformacije u
sportu. Cultural-jamming metodama se potiče stvaranje nesvakidašnje
situacije a time i interakcije inicijatora / provokatora i šire
populacije, problematike lokalnog konteksta ali i medijskog efekta.

Tjedna rotacija

Arhiva

DEAN BLUNT / Black Metal 2

Willie Nelson: Red Headed Stranger (1975.)

CHET FAKER / Feel Good

HONEY DIJON / In Session

JAGA JAZZIST / The Tower

PLASTIC KNIVES / We Used To Do It (Live)