KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Suvremena cirkuska predstava „Surface“ u Domu mladih

U utorak, 29. siječnja 2019. godine u Domu mladih Split održavat će se dvije prezentacije suvremenih cirkuskih predstava u nastajanju u organizaciji splitskog ROOM 100.

U Beton kinu u 18:00h održat će se prezentacija predstave radnog naziva Surface, belgijske suvremene cirkuske skupine Familiar Faces, laureata CircusNext 2018/2019 projekta.

Od 15. siječnja do 1. veljače 2019. Petra Steindl, Josse De Broeck, Hendrik Van Maele i Felix Zech borave na rezidenciji u Splitu (u HALI 100 i Beton kinu), tijekom koje rade na produkciji svoje nagrađene predstave Surface koja istražuje transformaciju jedne bazične cirkuske vještine, akrobatike, u trenutku spajanja s vodom. Voda u potpunosti mijenja tehniku partnerne akrobatike i izaziva četvero akrobata da pronađu novi vokabular; da se individualno i kolektivno prilagode novim ograničenjima – skliskom podu i klizavim tijelima, gubitku ravnoteže i čvrstog hvata…

Kao uvod u izvedbu Surface, domaći splitski umjetnici Dora Popić i Mišo Komenda predstavit će nastavak svojeg istraživanje Zvuk i Tijelo u Amfiteatru Doma mladih u 17:00h.

Dora Popić arhitektica je i cirkuska umjetnica koja istražuje zračne cirkuske tehnike, a članica je Kulturne alternative mladih Hram. Mišo Komenda poznati je grafički dizajner i član benda RØLØ.

Rad na predstavi suvremenog cirkusa Zvuk i Tijelo započeo je početkom 2018. godine, a o daljnjem razvoju produkcijskog rada Dora i Mišo kažu:

“Tijelo koje se pokreće zbog zvuka, i Zvuk koji se mijenja zbog pokreta. Ono što počne kao nadmetanje i igra dominacije, preraste u suradnju i koegzistenciju u kojoj ni jedno ne postoji bez onog drugog. Cilj istraživanja je kombinirati tehniku odnosno pokret u cirkuskoj disciplini zračnog prstena (aerial hoop-a) i tehniku stvaranja zvuka. Zvučna kulisa je improvizacija koja se sastoji od distorziranja zvučnog signala kroz gitarske efekte i oscilatore. Uz gitaru se koriste analogni i digitalni sampleri i ritam mašina na način primjeren formi.”

Nakon prezentacija predstava u nastajanju u Beton kinu održat će se razgovori umjetnika sa zainteresiranom publikom. Na ovaj način publika daje feedback umjetnicima i pomaže im u daljnjem radu na produkciji predstava koje će svoju premijeru imati krajem 2019. i početkom 2020. godine te se demistificira život suvremenih cirkuskih umjetnika.

Link na fb evente Surface i Zvuk i Tijelo.

Ulaz je besplatan!

[CircusNext je projekt identifikacije i financijske, rezidencijske, prezentacijske i administracijske potpore neafirmiranih suvremenih cirkuskih autora iz Europe kroz platformu 22 organizacije iz 14 europskih zemalja (http://circusnext.eu/). Na selekcijskom tjednu u belgijskom gradu Neerpeltu krajem svibnja 2018. međunarodni žiri projekta odabrao je 6 laureata projekta među kojima su i Familiar Faces. ROOM 100 jedan je od partnera na projektu kroz koji pruža rezidencijsku i prezentacijsku potporu te umjetničko mentorstvo neafirmiranim umjetnicima.]

Work-in-progress prezentacija predstave „Surface“ sufinancirana je sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa i Deska Kreativne Europe. Work-in-progress prezentacija predstave „Zvuk i Tijelo“ sufinancirana je sredstvima Ministarstva kulture RH. Rad kompanije ROOM 100 podržala je Zaklada Kultura nova. Work-in-progress prezentacije realiziraju se u suradnji s Multimedijalnim kulturnim centrom Split.

 

autor: Kristina Tešija, 27/01/2019

, ,

Vezane objave

Arhiva

Peto državno prvenstvo Hrvatske u slam poeziji

04/07/2019.

Močvara Zagreb 7/7/2019., od 21.00 H

OZZY OSBOURNE DOBITNIK “GLOBAL ICON”PRIZNANJA NA 2014 MTV EMA

14/10/2014.

Legendarni pjevač, tekstopisac i fenomen pop kulture primit će “Global Icon” nagradu u nedjelju, 9. studenog na 20. jubilarnoj MTV Europe Music Awards dodjeli nagrada u Glasgowu. Osbourne je ovu vijest otkrio fanovima danas na svojoj Facebook stranici.

NOVA ROCK 2014 10. OBLJETNICA FESTIVALA UZ DO SADA NAJJAČI LINE-UP

27/01/2014.

Iron Maiden, The Prodigy i Black Sabbath predvode impozantnu listu imena koja će u drugom vikendu lipnja svirati u Nickelsdorfu nedaleko Beča, a sudeći prema snazi headlinera i hordi fanova u susjednim zemljama, izgledno je opet da i mnogi s našeg domaćeg terena još jednom se zapute na Nova Rock festival.

David Gilmour – Arena, Pula

14/09/2015.

Vrlo je teško, skoro sizifovski prisiliti se napisati nešto suvislo o jednom izvanrednom, neponovljivom koncertu kao što je bio nastup Davida Gilmoura u Puli. Uprizorenje legendarnog glazbenika, otvaranje nove turneje, promocija nadolazećeg albuma, neizbježan osvrt na glazbenu ostavštinu danas već i službeno ugašenog Pink Floyda – sve su to kockice koje su uspješno, moglo bi se reći i maestralno uklopljene u veličanstveni finalni mozaik. U nadi da ovo nije Davidov labuđi pjev, možemo se tek pomoliti i reći: “dao Bog da se ponovilo!”

Tjedna rotacija

Arhiva

GUIDED BY VOICES / It’s Not Them. It Couldn’t Be Them. It Is Them!

FAITH NO MORE / Angel Dust (1992)

BAND OF HORSES / Crutch

JAMES HOLDEN / Balance

ME FIRST AN THE GIMME GIMMES / Ruin Jonny’s Bar Mitzvah (2004.)

JAPANSKI PREMIJERI & VAVA / New Green Cabaret