KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

SUEDE / Night Thoughts (2016.)

Nedavno objavljeni album “Night Thoughts” britanskog sastava Suede njihovo je najzrelije, ali i najmističnije djelo. Sudbina mu je namjenila objavu svega dva tjedna nakon tragičnog Bowiejevog “Blackstara”, no preslušavanjem se mogu naslutiti mnogobrojne poveznice, čak i ako postoje tek kao vaš imaginarni dojam. Nazovimo ovaj gotički hibrid sablasnog, monumentalnog i mističnog postmilenijskim, predapokaliptičnim Suedeom i bit ćemo najbliže istini!

 

Kultni britanski sastav Suede je svoje zvjezdane trenutke proživljavao u od 1992. pa do 2003., kada se, naizgled, nepovratno razilazi.

Početkom 2012. stvari su ipak iznova sjele na svoje mjesto i članovi Suedea počeli su ozbiljno razmišljati o nastavljanju djelovanja, ako ne s točke na kojoj su stali desetljeće ranije, onda barem (a u stvari, i bolje!) u vidu novog početka. Sredinom te godine glazbenim su krugovima počele kružiti tada još neprovjerene vijesti o revitalizaciji sastava, a da nije bila riječ tek o pukim glasinama, potvrđeno je najesen kada je okupljanje Suedea u zadnjoj djelotvornoj postavi (nažalost, bez izvrstnog izvornog gitarista Butlera, koji je bend napustio po završetku snimanja drugog albuma Dog Man Star) konačno i službeno obznanjeno javnosti. 6. je siječnja 2013. na njihovu sajtu omogućen slobodni download nove skladbe Barriers, dok će tijekom veljače biti objavljen singl It starts and ends with You, dok će povratnički album Bloodsports biti objavljen u ožujku, mjesecu koji će završiti spektakularnim koncertom obnovljenog Suedea u londonskom Alexandra Palaceu (30. 3. 2013.).

Suede-2Nažalost, Bloodsports nije pretjerano oduševio – štoviše, svojim je konceptom nalik na samoparodiju najuspjelijih trenutaka iz prošlosti sastava prije nalikovao na smjerno skrpanu zbirku uzoraka čija je jedina svrha bila probuditi uspavane obožavatelje iz desetogodišnje letargije. Pripadna je turneja svejedno dočekana s neskrivenim oduševljenjem, no to i nije bila neka pretjerana utjeha po pitanju budućnosti reinkarniranog Suedea.

Srećom, vrijeme je pokazalo kako je Bloodsports bio tek svojevrsno ‘ispipavanje terena’, a najbolji dokaz za rečeno jest ovogodišnji, koncem siječnja objavljeni album Night Thoughts,  uistinu vrhunski uradak koji se po mišljenju potpisnika ovih redaka može mjeriti s najboljim ostvarenjima iz ‘predživota’, konkretno jednim Dog Man Star (ova je usporednica osobni doživljaj autora ovog teksta).

Uistinu, nije lako definirati po čemu to Night Thoughts odskače ne samo od povratničkog prethodnika, već i od većine uradaka Suedea. Jedan se od razloga krije u vrsnim aranžmanima i kvalitetnoj produkciji, nudeći slušatelju zamalo spectorovski ‘zvučni zid’, no uz savršeni odmjer i tonsku jasnoću. Pridodana orkestracija doprinosi cjelokupnoj zvučnoj slici, istovremeno gradeći svojevrsnu tamnu atmosferu (ili je i to tek individualni privid?), u skladu s imenom albuma.

Drugi se razlog krije u Andersonovim tekstovima koji su zreliji, ali i introspektivniji no ikad prije i savršeno se nadopunjuju s melodijskom podlogom. Pjesme mogu figurirati kao odvojeni brojevi, no tematski su itekako povezane. Imamo li u igri konceptualni album? Uzevši u obzir filmski projekt koji je na dodatnom DVD-u priložen kao bonus u limitiranom izdanju, Brett i društvo su Night Thoughts zamislili i ostvarili kao djelo koje počiva na zajedničkim temeljima, tako da na gornje pitanje možemo odgovoriti pozitivno.

No, glazbena je povijest već u brojnim slučajevima pokazala kako konceptualnost ne mora značiti i strogu uniformiranost. Tako se skladbe s ovog albuma, unatoč toj sveprisutnoj kohezijskoj sili koja ih drži na okupu svejedno stilski razlikuju. Outsiders, I Don’t Know How To Reach You i Like Kids prizivaju onaj klasični Suede, dok Pale Snow, When You’re Young te posebice Tightrope briljiraju pomjerajući granice. Pitate se u kojem smijeru?

To i mene zanima. S jedne strane, zloslutnost koja isijava iz te tri pjesme djeluje kao recidiv zaostao nakon višetjednog trovanja tragičnim remek djelom koje je otvorilo godinu 2016. – Bowiejevim Blackstarom. Opet, taj gotički hibrid sablasnog, monumentalnog i patetičnog priziva nekakvu nikad ostvarenu kolaboraciju Scotta Walkera s prijelaza tisućljeća i najskrivenijih noćnih mora Marca Almonda. Nazovimo to postmilenijskim predapokaliptičnim Suedeom i biti ćemo najbliže istini.

Pred vama je možda i najkvalitetniji album koji je ovaj sastav iznjedrio tijekom više od dva desetljeća postojanja i s tim će se složiti većina poznavatelja opusa Suedea. Svejedno, svaki od njih će takav stav argumentirati na drugačiji način. Night Thoughts je već početkom veljače izgledan kandidat za album godine (ili barem jedan od kandidata – ne zaboravimo maloprije spomenuti Blackstar), no razlozi koji ga čine velikim, pa i veličanstvenim još će dugo biti uzrokom dvojbi i trvenja. Neka je tako – mističnost je, u jednom pravilnom slijedu događaja redovit produkt mistificiranja. U slučaju Night Thoughtsa, takav pristup djeluje!

326f21d2

Suede: Night Thoughts (2016.)

01 When You Are Young   4:18
02 Outsiders   3:53    
03 No Tomorrow   3:51     
04 Pale Snow   2:42    
05 I Don’t Know How To Reach You   4:11     
06 What I’m Trying To Tell You   6:12     
07 Tightrope   3:51     
08 Learning To Be  3:21     
09 Like Kids   3:36     
10 I Ca’t Give Her What She Wants   4:45     
11 When You Were Young   2:19     
12 The Fur And The Feathers   4:40

Vjeran Stojanac

autor: Vjeran Stojanac, 09/02/2016

, , , , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

PELLEGRINO / Zodyaco

11/11/2018.

U tjednu isčekivanja prijatelja iz Napulja i Radio Dana&Noći, slušamo novi album jednog od glavnih protagonista novog napuljskog zvuka.

HELADO NEGRO / Private Energy

15:00–16:00 Srijeda 12.10.2016.

Već je neko vrijeme pod prismotrom i prati se svaki njegov glazbeni potez. Pravo ime mu je Roberto Lange dok svoju kreativnu stranu predstavlja kao Helado Negro.

MARIBOU STATE / Kingdoms in Colour

15:00–16:00 Subota 22.9.2018.

Skitamo svijetom uz drugi album britanskog dvojca kojeg čine Chris David i Liam Ivory.

ALFA MIST / Bring Backs

15:00–16:00 Srijeda 28.4.2021.

Alfa Mist is one of the driving forces behind a young and vibrant scene of UK musicians, who’ve taken on jazz as their musical narrative.

Tjedna rotacija

Arhiva

Lapa Dula / Agua

DAFT PUNK / Homework (1997)

QUEENS OF THE STONE AGE / Emotion Sickness

BADBADNOTGOOD / LateNightTales

PRINCE AND THE REVOLUTION / Live

IDEM / poyy

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM