KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Brian Fallon // Sleepwalkers ( Island Records, 2018. )

Motown iz jukeboxa uz izblijedjeli jeans…

Nakon uspješnog prvijenca Painkillers ( Island records, Virgin records EMI ) iz 2016., a uz obljetnicu ploče The `59 Sound ( Sideonedummy, 2008. ) The Gaslight Anthema, Brian Fallon nam donosi novi Sleepwalkers.

Već pri prvom pogledu na cover albuma jasno je da je Brian otvorio novo poglavlje. Cover posljednjeg albuma bio je plave boje, dok ovaj odiše malo toplijim bojama, a tri točkice, postavljene uz gornji desni rub naslovne slike, podsjećaju na slavne covere Petera Savillea koje je dizajnirao za Joy Division i New Order (konkretno, New Order – Power, Corruption & Lies, Factory records, 1983.). Na coveru, Brian Fallon u sjedećem položaju, lijevom rukom namješta ovratnik jeans jakne i tako kao da najavljuje prvu stvar i sprema se na nekakav odlazak ili put kojim slušatelja vodi kroz cijelu priču.

Brian se u svojim tekstovima često referira na pop kulturu i Hollywood pedesetih godina prošlog stoljeća, na klasike poput Casablance ili Bullitta sa Steve McQueenom. Takvu je praksu pokazao i na prošlom albumu, ali i u tekstovima svog matičnog benda, The Gaslight Anthem; ipak, ove reference nisu same sebi svrha, Brian ih koristi u nekom sasvim drugom kontekstu.

Cijela priča počinje pjesmom “If your prayers don`t get to heaven” koja u sebi ima taj Clap zvuk i duh starog Motowna i Detroita, barem na prvo slušanje. Glavni protagonist se pakira i sprema na put koji ga čeka, a to je onaj životni, svjestan svega što je ispred, ali ne posustaje, jednostavno ide za tim koliko i kako god može. Kao i u mnogim filmovima, glavni lik hvata svoje snove i pokušava ih ostvariti, ali mu ne ide. Možda se svatko od nas ponekad suočio s onim osjećajem samoće i zapitao se što će biti kasnije, kada odemo i kada nas ne bude, a upravo o tome govori pjesma “Forget me not” u kojoj se susreću dvije duše koje zajedno dijele sve, pa se, kada umre, on pita hoće li ga njegova ljubav i dalje voljeti i posjećivati na grobu ili će, kao i sa svim u životu, jednostavno nastaviti svoj put. Sama stvar na kraju sadrži twist u kojem se mijenjaju uloge, pa se obraća svojoj životnoj suputnici s referencom na “Here comes the sun” popularnih Beatlesa, koja je ipak malo pozitivnijeg ozračja od Forget me not. U pjesmi “Come wander with me” progovara o tome kako je biti dijete samohrane majke koja se brine o obitelji. Samoga oca referira kao Pljačkaša banke, što daje možebitnu referencu na “Bank Robber” The Clasha. Kroz pjesmu “Etta James” sluša divu koja mu nekako, kroz svoju simfoniju, ublažava bol za nečim što je prošlo, a na kraju pjesme citira stihove Ettine “At Last”, što simbolizira novo poglavlje i novi početak, istovremeno se zapitkujući je li većinu života proveo čitajući bajke između redaka, ne sluteći što će se dogoditi.

Ako i dalje goriš svaku večer u boli, znam mjesto gdje bol ne dopire, dođi i odlutaj tamo samnom. ( Come wander with me )

Pred kraj samog albuma pjesma “Watson” opet progovara o samoći i tom strahu da, u trenutku kada vam najviše treba, određena osoba neće biti tu. Samo ime asocira na detektiva Watsona, naratora iz Sherlock Holmesa, kao i sama radnja pjesme u kojoj lik hoda kroz Angel station u Londonu i spreman je pretražiti svaki kutak toga mjesta kako bi osjetio poznati miris. Naime, od svih osjeta koje čovjek ima, onaj koji najviše ostaje zapečaćen u našem sjećanju je osjet njuha. Proustovi Madeleine kolačići i miris čaja koji vraćaju u djetinjstvo, najpoznatiji su primjer toga.

Cijela priča završava divnom akustičnom baladom “See you on the other side” u kojoj se spominje rijeka Jordan koja simbolizira ono najbolje od vjere i ufanja i nešto što dolazi ili što će doći. Glavni protagonist cijele priče zamišlja da se nalazi sa srodnom dušom koja se nalazi s druge strane, ne zna njezine patnje niti je bio na njenom mjestu, ali je voljan saslušati ju i biti uz nju. Dakle, ono najbitnije je ljubav za kraj i do kraja, kada se dvoje srodnih duša nađu, prođu cijeli život, zajedno ostare i, iako znaju da je došao kraj, ne žale ni za čim što je bilo u nadi da će to isto doživjeti i na onom svijetu.

Kada oboje ostarimo,
i nemamo više što za reći,
želim da znaš da sam te volio sve moje dane,
a kada zatvorimo oči na ovom životnom vijeku,
vidimo se s druge strane.  (See you on the other side )

Brian je ovim albumom pokazao kako definitivno zna biti pravi storyteller, pravi iskonski rokenrol je i dalje njegova slamka za koju se hvata i u njoj vidi spas.

_________________________________________

Brian Fallon – Sleepwalkers

01 If Your Prayers Don’t Get To Heaven
02 Forget Me Not
03 Come Wander With Me
04 Etta James
05 Her Majesty’s Service
06 Proof Of Life
07 Little Nightmares
08 Sleepwalkers
09 My Name Is The Night
10 Neptune
11 Watson
12 See you On The Other Side

autor: krafna, 21/03/2018

, , ,

Vezane objave

Arhiva

AVEY TARE’S SLASHER FLICKS / Enter The Slasher House

07/04/2014.

Pošto bi po imenu mogli potpuno krivo zaključiti da se radi o nekakvom obijesnom rockabilly izletu jednog od bitnijih iz Animalnog Kolektiva, ovo je cjelovita i jedinstvena prilika da skupa poslušamo zašto ni blizu nije tako.

David Kilgour & the Heavy Eights – End Times Undone (Merge Records, 2014.)

10/08/2014.

Izbor za album tjedna ovaj put pada na ‘End Times Undone’, upravo objavljeni uradak novozelandskog glazbenika Davida Kilgoura, no ovog puta ne u samostalnom ozračju niti s matičnim sastavom The Clean, već uz pomoć pratećeg sastava The Heavy Eights (s kojim povremeno surađuje još od 1997.). Iako stilski vrluda od dream popa preko college i jangle rocka pa do klasične pop psihodelije, ‘End Times Undone’ je uz čitavu tu raznolikost nevjerojatno koherentan, cjelovit; te na najbolji način pokazuje kako prepoznati uistinu velikog kantautora – njegovi potencijali nisu podložni zubu vremena, već naprotiv; vrijeme je onaj parametar koji radi u njegovu korist! Prihvatite ovaj odličan rad kao trenutnu ljetnu razbibrigu, a nadlazeća će vam jesen ionako omogućiti dublji uvid u Kilgourov maestralni opus!

BRIJEAN / Walkie Talkie

15:00–16:00 Srijeda 3.7.2019.

Brijean (Poolside, Toro Y Moi, U.S. Girls) i multiinstrumentalist i producent Doug Stuart u kreaciji albuma WALKIE TALKIE.

ERLEND ØYE / Legao

10/12/2014.

Da, ovo nije materijal koji će obilježiti 2014. no Erland ni nema namjeru bit glazbeni prosvjetitelj već svojom glazbom navlači iskreni smiješak, isti onakav kakav vam se desi kad vidite slatkog malog psića. A to je isto radostan trenutak, jel tako?

Tjedna rotacija

Arhiva

NU GENEA / Bar Mediterraneo

MOLOKO / Things to Make and Do (2000)

THE SMILE / Waving a White Flag

JAYDA G / Dj-Kicks (R)

MILDLIFE / Live from South Channel Island

SEINE / Naizust

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM