KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Brian Fallon // Sleepwalkers ( Island Records, 2018. )

Motown iz jukeboxa uz izblijedjeli jeans…

Nakon uspješnog prvijenca Painkillers ( Island records, Virgin records EMI ) iz 2016., a uz obljetnicu ploče The `59 Sound ( Sideonedummy, 2008. ) The Gaslight Anthema, Brian Fallon nam donosi novi Sleepwalkers.

Već pri prvom pogledu na cover albuma jasno je da je Brian otvorio novo poglavlje. Cover posljednjeg albuma bio je plave boje, dok ovaj odiše malo toplijim bojama, a tri točkice, postavljene uz gornji desni rub naslovne slike, podsjećaju na slavne covere Petera Savillea koje je dizajnirao za Joy Division i New Order (konkretno, New Order – Power, Corruption & Lies, Factory records, 1983.). Na coveru, Brian Fallon u sjedećem položaju, lijevom rukom namješta ovratnik jeans jakne i tako kao da najavljuje prvu stvar i sprema se na nekakav odlazak ili put kojim slušatelja vodi kroz cijelu priču.

Brian se u svojim tekstovima često referira na pop kulturu i Hollywood pedesetih godina prošlog stoljeća, na klasike poput Casablance ili Bullitta sa Steve McQueenom. Takvu je praksu pokazao i na prošlom albumu, ali i u tekstovima svog matičnog benda, The Gaslight Anthem; ipak, ove reference nisu same sebi svrha, Brian ih koristi u nekom sasvim drugom kontekstu.

Cijela priča počinje pjesmom “If your prayers don`t get to heaven” koja u sebi ima taj Clap zvuk i duh starog Motowna i Detroita, barem na prvo slušanje. Glavni protagonist se pakira i sprema na put koji ga čeka, a to je onaj životni, svjestan svega što je ispred, ali ne posustaje, jednostavno ide za tim koliko i kako god može. Kao i u mnogim filmovima, glavni lik hvata svoje snove i pokušava ih ostvariti, ali mu ne ide. Možda se svatko od nas ponekad suočio s onim osjećajem samoće i zapitao se što će biti kasnije, kada odemo i kada nas ne bude, a upravo o tome govori pjesma “Forget me not” u kojoj se susreću dvije duše koje zajedno dijele sve, pa se, kada umre, on pita hoće li ga njegova ljubav i dalje voljeti i posjećivati na grobu ili će, kao i sa svim u životu, jednostavno nastaviti svoj put. Sama stvar na kraju sadrži twist u kojem se mijenjaju uloge, pa se obraća svojoj životnoj suputnici s referencom na “Here comes the sun” popularnih Beatlesa, koja je ipak malo pozitivnijeg ozračja od Forget me not. U pjesmi “Come wander with me” progovara o tome kako je biti dijete samohrane majke koja se brine o obitelji. Samoga oca referira kao Pljačkaša banke, što daje možebitnu referencu na “Bank Robber” The Clasha. Kroz pjesmu “Etta James” sluša divu koja mu nekako, kroz svoju simfoniju, ublažava bol za nečim što je prošlo, a na kraju pjesme citira stihove Ettine “At Last”, što simbolizira novo poglavlje i novi početak, istovremeno se zapitkujući je li većinu života proveo čitajući bajke između redaka, ne sluteći što će se dogoditi.

Ako i dalje goriš svaku večer u boli, znam mjesto gdje bol ne dopire, dođi i odlutaj tamo samnom. ( Come wander with me )

Pred kraj samog albuma pjesma “Watson” opet progovara o samoći i tom strahu da, u trenutku kada vam najviše treba, određena osoba neće biti tu. Samo ime asocira na detektiva Watsona, naratora iz Sherlock Holmesa, kao i sama radnja pjesme u kojoj lik hoda kroz Angel station u Londonu i spreman je pretražiti svaki kutak toga mjesta kako bi osjetio poznati miris. Naime, od svih osjeta koje čovjek ima, onaj koji najviše ostaje zapečaćen u našem sjećanju je osjet njuha. Proustovi Madeleine kolačići i miris čaja koji vraćaju u djetinjstvo, najpoznatiji su primjer toga.

Cijela priča završava divnom akustičnom baladom “See you on the other side” u kojoj se spominje rijeka Jordan koja simbolizira ono najbolje od vjere i ufanja i nešto što dolazi ili što će doći. Glavni protagonist cijele priče zamišlja da se nalazi sa srodnom dušom koja se nalazi s druge strane, ne zna njezine patnje niti je bio na njenom mjestu, ali je voljan saslušati ju i biti uz nju. Dakle, ono najbitnije je ljubav za kraj i do kraja, kada se dvoje srodnih duša nađu, prođu cijeli život, zajedno ostare i, iako znaju da je došao kraj, ne žale ni za čim što je bilo u nadi da će to isto doživjeti i na onom svijetu.

Kada oboje ostarimo,
i nemamo više što za reći,
želim da znaš da sam te volio sve moje dane,
a kada zatvorimo oči na ovom životnom vijeku,
vidimo se s druge strane.  (See you on the other side )

Brian je ovim albumom pokazao kako definitivno zna biti pravi storyteller, pravi iskonski rokenrol je i dalje njegova slamka za koju se hvata i u njoj vidi spas.

_________________________________________

Brian Fallon – Sleepwalkers

01 If Your Prayers Don’t Get To Heaven
02 Forget Me Not
03 Come Wander With Me
04 Etta James
05 Her Majesty’s Service
06 Proof Of Life
07 Little Nightmares
08 Sleepwalkers
09 My Name Is The Night
10 Neptune
11 Watson
12 See you On The Other Side

autor: krafna, 21/03/2018

, , ,

Vezane objave

Arhiva

It’s Album Time!

14/04/2014.

Debitantski album “re-edit” institucije…Dame i gospodo…Todd Terje

KHRUANGBIN / Con Todo El Mundo

15:00–16:00 Srijeda 31.1.2018.

Trio koji nas je kupio još 2015. s prvim albumom “The Universe Smiles Upon You” i to toliko da je po uredništvu ovog radija proglašen za album godine.

Destroyer / Have We Met

15:00–16:00 Subota 15.2.2020.

“Sing the least poetic thing you can think of and try to make it sound beautiful.” – Dan Bejar

THE WAR ON DRUGS / A Deeper Understanding

30/08/2017.

Uživamo u jednom od najboljih glazbenih ostvarenja 2017.godine

Tjedna rotacija

Arhiva

DAMON ALBARN / The Nearer the Fountain, More Pure the Stream Flows

THE PiETASTERS / willis (1997)

HIATUS KAIYOTE / And We Go Gentle

KOLLEKTIV TURMSTRAßE / Studio Session

ROXY MUSIC / Viva! Roxy Music (1976)

BAD DAUGHTER / Let Me Panic