KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

STEVIE WONDER / Music of my mind (1972)

15:00–16:00 Nedjelja 24.1.2021.

“Music of my mind” prvi je od pet albuma iz Wonder-ove tzv. “klasične faze”.

Idućih tjedana u terminu “Nezaboravne vatre” odajemo počast jednom od najvećih živućih glazbenika, Stevie-u Wonder-u, počevši sa prvim od pet albuma iz njegove tzv. “klasične faze” – Music of my mind ( 1972 ).

Little Stevie

Stevie Wonder ( rođen Stevland Hardaway Morris 13.5.1950 ) ilitiga Little Stevie Wonder ( umjetničko ime koje mu je dao producent Motown recordsa, Clarence Paul ) do početka 70-ih godina prošlog stoljeća već je bio poznato ime na glazbenoj mapi Sjedinjenih Američkih Država.

Ostavši slijep nedugo nakon ( preuranjenog ) poroda, Stevie već od malih nogu pokazuje izniman talent za glazbu i paralelno uči svirati gomilu instrumenata.

Njegov talent ne prolazi nezapaženo pa već sa 11 godina potpisuje petogodišnji ugovor sa Motown/Tamla diskografskom kućom, bolje rečeno neku vrstu stipendijskog ugovora.

Wonder-ov glazbeni razvoj 60-ih godina pun je uspona i padova, pa iako već tada, sam ili u suradnji sa drugim zaposlenicima Motown recordsa potpisuje neke od svojih najvećih hitova, njegovi albumi uglavnom su kolekcije singlova zapakirani u LP.

Naime, Motown je bio poznat po tome šta je imao tzv. “songwriting department“, grupu kompozitora i tekstopisaca koji su izbacivali pjesme za sve izvođače unutar diskografske kuće: Holland-Dozier, Norman Whitfield, Smokey Robinson, između ostalih..

Novi početak

Za Stevie-a stvari kreću nabolje početkom 70-ih godina kada mu ističe ugovor sa Motown recordsom. Nedugo nakon raskida, sklapa novi, bolji ugovor koji mu jamči bolje uvjete, novac i, što je najvažnije, kompletnu kontrolu i autonomiju pri snimanju albuma.

Wonder je sada već zreliji, sa bogatim iskustvom iza sebe i želi ostaviti veći trag kao kompletan autor i izvođač.

Ipak, njegov prvi pokušaj da snimi kohezivan i društveno angažiran album neslavno propada ili, bolje rečeno, ostaje u sjeni albuma “What’s going on” ( Marvin Gaye ) koji izlazi iste godine ( 1971 ) i bavi se sličnim temama.

Naime, album “Where I’m coming from” označen je kao pomalo pretenciozan i neuravnotežen. Ipak, ostat će upamćen kao prvi album na kojem Stevie Wonder i tadašnja mu “friška” supruga, Syreeta Wright ( također Motown singer-songwrighter ) potpisuju cijeli materijal.

Music of my mind ( Tamla/Motown )

Novi ugovor znači i novo poglavlje u karijeri Wonder-a. Sa 21 godinu Stevie iza sebe ima već 13 (!) studijskih albuma i ulazi u fazu kojoj će kritičari kasnije prišiti epitet “klasične”.

Rad na albumu za Wonder-a uključuje korištenje nove tehnologije koja do tada nije bila dostupna. Upotreba različitih vrsta sintesajzera kao i suradnja sa nekim od pionira elektronske glazbe predstavlja soul u nekom novom ruhu.

Naime, Malcolm Cecil i Robert Malgouleff iz Tonto’s Expanding Head Band-a 1971 godine izbacuju svoj debi, album “Zero time” koji će snažno utjecati na Wonder-a i pružiti mu uvid u drugačiji pristup aranžmanima kao i korištenju novih instrumenata kao što su Moog ili Arp sintesajzeri.

Iako Wonder snima većinu instrumenata na albumu, Malcolm i Robert supotpisuju produkciju i započinju suradnju koja će se nastaviti i na iduća tri albuma.

Music of my mind” album je bez nekog velikog hita ili trake koja odskače, ali na njemu Stevie Wonder uspijeva ono što mu do tada nije uspjelo: snimiti kompaktan album koji se sluša od početka do kraja i koji nema slabe pjesme.

Album kojim započinje svoj uspon u ligu “velikih”..

A

1. Love having you around – Wonder/Syreeta Wright
2. Superwoman ( Where were you when i needed you ) – Wonder
3. I love every little thing about you – Wonder
4. Sweet little girl – Wonder

B

1. Happier than the morning sun – Wonder
2. Girl blue – Wonder/Yvonne Wright
3. Seems so long – Wonder
4. Keep on running – Wonder
5. Evil – Wonder/Yvonne Wright

Stevie Wonder – lead vocals (all), background vocals (1–5, 8), drums (all but 5), handclaps (8), T.O.N.T.O synthesizer (2, 6, 7, 9), piano (8, 9), Rhodes piano (1–4), talk box (1, 6), harmonica (4, 6), bongos (3), clavinet (5, 8), Moog bass (all)
Art Baron – trombone (1)
Buzz Feiten – electric guitar (2)
Malcolm Cecil – Moog programming, associate producer, engineering
Robert Margouleff – Moog programming, associate producer, engineering
Syreeta – background vocals (4)
Uncredited – background vocals (1, 8, 9)
Joan DeCola – recording
Rick Rowe – recording

autor: tomislav gracin, 20/01/2021

,

Vezane objave

Arhiva

Legen / Paunov ples (Crno bijeli svijet, 1996.)

27/07/2016.

Pohodili smo i ove godine solinsku Gradinu. Kažu da je to zadnji Ethnoambient, 19. Kako bi proslavili početak kraja ili kraj početka i utješili se, u sklopu Nezaboravnih vatri, podsjetiti ćemo se kako je sve započelo, a završilo, još uvijek nije!

THE SMASHING PUMPKINS / Mellon Collie & the Infinite Sadness (1995.)

15:00–16:00 Četvrtak 11.1.2018.

Album koji je bio predmet dosta žučnih rasprava o tome jeli vrhunac ili propast grungea. Branio sam uvijek to prvo. Dogodio se taman kad su karirane košulje postale out. A i izašla je Cotton Eye Joe.

LLOYD COLE & THE COMMOTIONS / Rattlesnakes (1984)

15:00–16:00 Četvrtak 7.10.2021.

Zasigurno jedan od najboljih debi albuma 80ih. Glasgovski LLoyd Cole i Commotions. Rattlesnakes.

BRONSKI BEAT / The Age of Consent (1984)

15:00–16:00 Nedjelja 16.1.2022.

Jedan od generacijskih albuma pop kulture osamdesetih u Vatrama.

Tjedna rotacija

Arhiva

BETH GIBBONS / Lives Outgrown

FLEETWOOD MAC / Rumors (1977)

beabadoobee / Take A Bite

DAFT PUNK / Teachers

U.S GIRLS / Lives

KLINIKA DENISA KATANECA / Kao Zao Kor

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM